Reptvätt.

Hej! Undrar över bästa sättet att tvätta sitt rep. Är det någon som har några schyssta ideer? Tvättmaskin tex? /Johan
 
Jag skulle inte tvätta mitt rep i tvättmaskin. Om det är 'godkänt' eller inte har jag ingen aning om, men det är en maskin som i princip kan göra vad den vill med mitt rep utan att jag vet om det. Läskigt...
Jag köpte något slags rope cleaner medel som jag häller lite i ett badkar med ljummet vatten. Sen har jag en liten repborste som jag kör hela repet genom ett par gånger.
Det kanske finns andra tips, men vad än någon säger så kommer jag aldrig att överlåta mitt rep till en maskin.
 
Jag gör inte anspråk på att sitta på facit, "the definitive rope wash", men så här brukar jag tänka:

Om repet bara är skitigt, dvs jordigt eller på annat sätt nedsmutsat utan att fett - hudfett, solskyddsmedel, osv. - finns ingen anledning att gå på med tvättmedel. Tvättmedels främsta funktion är ju att lösa fett. I sådana fall räcker det med avsköljning. Man kan då lägga repet i badkaret och "svischa" omkring det i vattnet. Sedan byter man vatten och gör om det hela tills dess vattnet inte längre blir skitigt. Behövs det kan man också ta en borste för att få bort smuts.
Jag brukar ibland också hålla duschmunstycket i handen och dra repet genom strålen ett antal gånger för att med vattentryckets hjälp få bort smutsen.

Det finns flera kommersiellt tillgängliga hjälpmedel för att uppnå samma sak, fast kanske lite smidigare:
http://www.cmi-gear.com/catalog/ropes/washer.asp
http://www.smcgear.net/products.asp?cat=9&pid=45
http://store.karstsports.com/44920.html
http://www.larryadler.com/outdoor_equipment.cfm?Category=99&Product_ID=1554

Om däremot fett i någon form finns med i bilden, eller om repet inte blir rent av sköljningen, måste man ta hjälp av tvättmedel. Det finns en rad råd och rekommendationer kring repskötsel, varav den jag hittade i all hast här: http://www.resqtek.com/Rope Care.htm bara är en i raden.
Generellt tycks dock rekommendationen vara att använda ett milt tvåltvättmedel. Det finns speciella reptvättmedel, http://www.sterlingrope.com/2005/climbing_products_product.asp?pg_id=34&prod_id=160 eller http://www.nikwax.co.uk/uk/equipment.asp#2
Själv har jag kört med en liten dos Grumme tvättsåpa, som jag inbillar mig är både milt och miljövänligt.

Huruvida man ska handtvätta eller maskintvätta repen tvista di lärde om. Stockholmsklättraren, salig Per-Elof Lidström, maskintvättade alltid sina rep utan att ägna saken en tanke. (Och, nej, han omkom inte på grund av att ett rep gick av, utan i en trafikolycka.)
Själv har jag gjort både och, hand- och maskintvättat. Och jag kan inte påstå att repen verkar ha farit illa av att maskintvättas i 30 grader fintvätt utan centrifugering med lite tvättsåpa. Då tror jag att andra saker man utsätter repen för är en betydligt brutalare behandling.
Men hur man gör med den saken är ju i slutänden alltid vars och ens eget beslut och ansvar.
 
callespang; sa:
Klättra is! Då har du alltid ett rent och fint rep framåt vårkanten.

Eller - i värsta fall - ett rep med hack efter missriktade isyxhugg eller stegjärnssparkar. ;-)

Jo, det har hänt mig två gånger. Ena gången räckte det med att kapa 2-3 meter i änden på repet för att det skulle vara okej igen. Fast det kändes lite tråkigt med ett 47 m rep. Andra gången fick jag två 25 m rep efter att en andreman trampat stegjärnet nästan rakt igenom mittmarkeringen. :-(
 
Tvättmaskin

Vi tvättar alltid våra rep på båten (fall, skot etc) i tvättmaskin efter säsongen, (40 grader). Fungerar jättebra, vi lägger in dem i en nätkasse så trasslar de inte runt så mycket.

Hälsningar
Maria
 
pecall; sa:
callespang; sa:
Klättra is! Då har du alltid ett rent och fint rep framåt vårkanten.

Eller - i värsta fall - ett rep med hack efter missriktade isyxhugg eller stegjärnssparkar. ;-)

Jo, det har hänt mig två gånger. Ena gången räckte det med att kapa 2-3 meter i änden på repet för att det skulle vara okej igen. Fast det kändes lite tråkigt med ett 47 m rep. Andra gången fick jag två 25 m rep efter att en andreman trampat stegjärnet nästan rakt igenom mittmarkeringen. :-(

Jag lyckades en gång sätta yxan så långt in i repet (topprep) och in i isen att jag kunde hänga i den. Vi fick kapa repet 2 m från änden, men det blev rent! Dessutom var det inte mitt rep :) När vi dissikerade repet såg vi att entast en av tio(?) trådar i manteln blivit skadad.

På C2:s hemsida finns ett intressant test (http://www.c2safety.com/Pdf%20filer/test%20rep%20stegjarn%20.pdf) utfört av Deutscher Alpenverein, där de trampar på rep med stegjärn. De var tvugna att vässa stegjärnsspetsen som en kniv och hamra in den i repet 13 ggr längs en liten del av repet för att hållfastheten skulle påverkas.
[Ändrat av callespang 2005-10-18 kl 17:44]
 
Fast det är lite skillnad om man trampar omkring på repet lite sådär i allmänhet, eller hamrar igenom det under belastning...

Ett annat tips: Klättra mycket så hinner det bli utslitet innan det har hunnit bli skitigt, eller nåt. Eller skaffa en bra repsäck och var lite noga de dagar det är lerigt på backen.
 
Jag provade Beal:s ropeclean... i för stor dos i en tunna med tätslutande lock. Efter sisådära fem sköljningar så blev repet fritt från tvålen, trodde jag.
Det blev lite svårt att hålla fartgränsen neråt när jag firade av pga. regn!

Men repet blev rent!
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.