Rengöring Trangia

Brännaren brukar jag göra rent ungefär som alla andra mässingdetaljer - med ljummet vatten med lite citron i (sådan där pressad citron på gul plastflaska). Jag låter den ligga i ett tag och sedan sköljer jag av med rikligt med vatten - det tar bort alla eventuella missfärgningar/ärgningar. Ibland behöver man borsta bort lite med diskborste eller torka bort med mjuk trasa för att få bort något speciellt hårt.

Någon gång om året petar jag möjligen rent i hålen på brännaren med rensnål, om jag spillt mat ned i brännaren. Men annars - ljummet citronvatten ett kort tag (några minuter - inte mer än 10) och sedan skölj av syran med rent vatten. Snabbt, enkelt och hyfsat miljövänlig rengöring.
 
Trangian diskas i fält så den blir ren. Den diskas inte hemma. Detta för att vanan skall sitta i vid flerdagsturer. Bakterieodlingar skall undvikas. Jag torkar ur trangian med toapapper. Sprejar med diskmedelslösning. Torkar ur. sköljer med dricksvatten. Torkar ur.
Detta görs med del efter del när trangian packas ihop.
Sprayflaskan är en återbrukad myggmedelsflaska om ca 70 ml. Jag brukar ha i en droppe Yes och fylla med vatten.
Flaskans främsta fördel är förutom låg vikt och spraypump, ett stadigt sittande lock, som gör att flaskan kan packas utan att läckage uppstår.
Om kastrull-botten är svart och kletig använder jag lite av spritbränslet på toapapper och torkar med. Detta löser upp sot och tjära utan ett överdrivet gnuggande.
Vid hemkomst töms brännaren på sprit och tillåts torka innan den packas med köket för förvaring.
/John
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips