Rengöring Trangia

Hej!
Jag undrar hur jag rengör spritköket när jag kommer hem. Använder det mest nära mitt hem, så jag torkar bara av allt med papper när jag är ute. När jag kommer hem - räcker det med såpa och vatten och sen torka av? Både brännare och tillbehör?
 
Jag brukar rengöra vindskydd, tamoj o grytor/panna med borste och diskmedel, ibland svamp. Brännaren rengör jag sällan, men har den blivit skitig (matrester eller dyl) så försiktigt med papper o vatten o torkar av den noga.

Jag använder inte svinto eller dylikt på mitt kök, tror det skadar mer och patina är ändock inget farligt ;)
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Brännaren har jag aldrig behövt rengöra. Skulle nog inte använda något rengöringsmedel överhuvudtaget på den, men vatten duger säkert fint.
Till det övriga: Diskmedel, vatten och borste. Klart!
 
Aluminium i diskmaskinen är inte så begåvat. Varken bra för din Trangia och inte heller för diskmaskinen. De flesta diskmaskinstillverkare avråder direkt från att diska aluminium i maskinen.

möjligt, men har fungerat bra i 30 år för mig. sen får var och göra sitt val oavsett begåvningsnivå
 
Ute i fält: Vatten och gnugga med en näve mossa med en droppe diskmedel.
Hemma: trollull eller disksvamp med grön riv-sida vatten och diskmedel.

På den tiden man körde med spritbrännare fungerade ungsrent och trollull rätt bra att ta bort det svarta från botten på grytorna, även brännaren blev fin av trollull.

Ser fortfarande nästan ut som nytt efter 25års använding.
 
Jag undrar hur jag rengör spritköket när jag kommer hem.
Jag gör som Almgren - och har alltid gjort så. När jag är hemma igen efter någon längre tids
användning (och alltså normalt inför säsongsundanstuvning): In med delarna i diskmaskinen.
Med ungefär ⅓ av normal diskmedelsmängd. Har fungerat bra i decennier... Men, numera
med HA och DuoSSAL skulle jag nog lika gärna kunna använda normal dos...

Ska köket användas inom någon / några veckor - så blir det bara en kvick handdiskning.

Använder det mest nära mitt hem, så jag torkar bara av allt med papper när jag är ute.
Jag brukar använda diskmedel och sand när jag är ute och något har bränt fast - inte mycket
skadligt som överlever den kombinationen. Annars bara diskmedel och en sudd med svampen
följt av avsköljning i närmaste vatten...

När jag kommer hem - räcker det med såpa och vatten och sen torka av?
Som jag skrev ovan, det beror på om något är fastbränt...

Både brännare och tillbehör?
Brännare diskas inte. När den är för gammal ersätts den med en ny.

Övriga tillbehör åker med i diskmaskinen.
/Odd
 
En väsentlig detalj är vilket material grytorna är gjorda av. Teflonbeläggning är ömtålig. Själv har jag alltid kört med ren aluminium och hemma efter turen får grytorna smaka på den obarmhärtiga stålullen. Det gällde också brännaren några få gånger, på den tiden jag använde sprit som svärtade ner. Använder man etanol eller något annat som brinner utan att sota behövs väl knappast någon rengöring.
 
Grytor och ev vindskydd i vanligt diskvatteen. Spritbrännaren torkas av. En brännare som har sotuppbyggnad får träffa lite stålull. Vid vanligt bruk så tar det kanske 10 år utan avtorkning mellan varje utevistelse att få så mycket sot att det behövs, vintertänder man med en tändsticka i brännarkoppen går det snabbare.
 
Hmm, jag är dålig på att rengöra, jag har inbränt sot på vissa ställen efter att ha använd själva vindskyddet som ett slags vindskyddande vedkök. Jag har den äldre versionen med tjockare gods och det är nog inte att rekommendera för den kan bli så varm så det smälter.

Själva grytorna har inbränt sot på utsidan efter att använts över öppen eld och de rengörs bara på undersidan då jag använder hela Trangiaköket normalt, jag använder gas eller bensin i brännaren. Det gamla köket är omgjord med hål för brännaren. Bucklig och kanske inte vacker, men det sägs att skönheten sitter i betraktarens öga...😊

Men vid rengöring blir det nog stålull och diskmedel. Givetvis inte på insidan om man har teflonbeläggning. Spritbrännaren gjordes nog bara försiktigt ren om det behövdes, då jag använde den. Vid diskning vanlig diskborste gärna med lite hårdare plaststrån.
 
Den enda brännare jag gjort ren är den som ingick i jägarköket under militärtjänsten i Kiruna. Den var välpolerad och användes aldrig. Istället använde jag en vanlig trangiabrännare som eldades med 50% metanol och 50% Sprit 35 -- för att slipa det mesta av sotet.

De enda gångerna jag rengjort en trangiabrännare är när locket skruvats på för snabbt, och gummit smällt. Då har gummiresternas skrapats bort...

Med rätt använd multifuel- och gas-brännare så blir det väldigt lite sot. Kärlen diskas som vilka andra kastruller som helst. Det är ingen raketforkskning. Har det bränt vid så låt det ligga i blöt och diska bort, eventuellt kan något mer "slipande" behövas (trollull, schotch-brite, etc). Teflon går att skada vid alltför vårdslös behandling -- så var försiktig om ni vil att grejorna ska hålla.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips