Radio passande fjällvandring

Normalt har ju radions fm-sändare typ en mils räckvidd. De starkaste
sändarna runt storstäderna kan ju nås på runt 5-6 mils avstånd,
I princip har du rätt men det gäller nog för inomhus med ett (dåligt) teleskopspröt som antenn. Normalt räknar Teracom nog med en täckningsradie på över 35-40 km för huvudmasterna. Dvs rak markvåg fram till horisonten för sändaren(s höjd)...
men då måste man ha riktigt feta, externa antenner på taket
och topografin är ju inte allas lika besvärlig som i fjällen.
Med "riktigt feta, externa antenner på taket" kan man med en vanlig FM-mottagare i vardagsrumsstereon ta in FM-program sända från långt över 250km bort. Med det Yagi-monster som ses i bilden nedan (den har suttit i en central-antenn-anläggning och är nästan 3 meter lång/ 1,8m bred [det är en av mina 46:eek:r som står där som referens]) kunde jag med hög och god kvalitet lyssna på rätt svaga kommersiella sändare nere i Stockholm 100+ km borta - och när jag testade att vrida den horisonten runt så gick det bra att avlyssna såväl Motala som Bollnäs, bägge bortåt 300km härifrån. Det knepiga var att filtrera bort, med dämpkretsar, signalerna från vår lokala Pålsmorasändare som gärna kröp in från antennens 'baksida', genom reflektorspröten... Så, ja - med rätt antennutrustning så går det bra att avlyssna FM långt förbi den horisont som normalt anges som max räckvidd med rakstrålande frekvenser...
Men det har en vandrare i Sarek, Padjelanta och andra avlägsna (dessutom bergiga) områden ingen som helst nytta av...
En världsradio med extern kastantenn är nog svaret (och en förhoppning att svenska nyheter och väder sänds via kortvågen även i framtiden - inte bara div. östliga propagandasändare...)
/Odd
 

Bilagor

  • PICT8529.jpg
    PICT8529.jpg
    85 KB · Visningar: 673
(och en förhoppning att svenska nyheter och väder sänds via kortvågen även i framtiden - inte bara div. östliga propagandasändare...)
/Odd

Tack för tekniska klargöranden. Men vad menar du med "även i framtiden"? Sveriges Radio lade väl ned kort- och mellanvågssändningarna för ett antal år sedan?
 
TS skriver ju inte varför h*n vill ha radio, men om syftet är att ha nåt att lyssna på i största allmänhet är ju radiopoddar ett alternativ. SR har ett jättearkiv för gratis nerladdning. P1, P3 och P4 har alla sina dokumentärer. P3 har sparat sina humorprogram, deluxe, hej domstol, roll on m.fl.
P1 har alla sina vanliga nyare program. Alla gamla sommarpratare finns kvar. Det finns verkligen jättemycket!
Vill man träna språkörat har BBC lika mycket till.

//T
Precis. Är behovet underhållning eller säkerhet/väderprognoser kan det ju vara skillnad på optimal utrustning.
 
Normalt räknar Teracom nog med en täckningsradie på över 35-40 km för huvudmasterna. Dvs rak markvåg fram till horisonten för sändaren(s höjd)...

Teracom har ju en karta som visar var sändare finns och det verkar ju finnas en del mindre sändare lite här och där i fjällvärlden - dock bara längs vägarna. Hittar inte heller någon egentligen täckningskarta, men någon slags mottagningskvalitet redovisas för varje sändare. Men både Ritsem och Kvikkjokk har små sändare så på höga toppar kan man säkert få in väderleksrapporten på många platser.
 
Tack för tekniska klargöranden. Men vad menar du med "även i framtiden"?
Sveriges Radio lade väl ned kort- och mellanvågssändningarna för ett antal år sedan?
Jo så var det, vilket var en ren skandal ur säkerhetspolitisk synvinkel då - och det är ännu mer så nu, med det rejält försämrade läget i Östersjöregionen. Men med en dåvarande statsminister som betraktade Rikets försvar som ett, bland många andra, ovidkommande "särintressen" - vad kan man vänta sig? Och den nuvarande verkar inte mycket bättre... Och SR/ Teracom i sig får inget betalt för att stödja vårt försvar och oberoende - så dom prioriterade väl andra särintressen.

Vi borde inte låta de österifrån sändande propaganda- och desinformations-sändarna få hela det radiospektrumet för sig själva. Våra sändare borde återstartas omgående och sedan fortsätta sända (som minst) så länge motsidan gör det. Även långt in i framtiden...

Ber om ursäkt för det politiskt färgade svaret, men det var vad jag oavsiktligt råkade få med redan i det tekniska svaret - och som du frågade om.
/Odd
 
Vi borde inte låta de österifrån sändande propaganda- och desinformations-sändarna få hela det radiospektrumet för sig själva.

Å andra sidan har ju den västliga propagandamaskinen total dominans på alla övriga frekvenser, bandbredder, linor och medier, så vi kanske kan låta ryssarna ha kortvågen ensamma. Om inga svenskar lyssnar på kortvåg så har de ju heller ingen publik. :) ;-) :p
 
När vi nu hamnat lite OT kan jag kanske fråga de av er som har lite mera kortvågskunskaper.

- Långfärdsseglare och yrkessjöfart har tidigare använt kortvåg för väderfax och Internet. Satellitförbindelser kanske är överlägsna numera. Men satellitvarianter blir kanske väl dyra. Skulle en avancerad men lätt kortvågs sändare/mottagare kunna vara ett alternativ i fjällen?

Går man leder har ofta stugvärdarna tillgång till länk/nödradio och eller Sveriges Radios väderrapportering.

Thure
 
KV är sambandstekniskt överlägset FM då den atmosväriska studsen blir vida starkare. Precis som vid all KV mottagning behövs yttre antenn som måste riggas, vanligen fraktion av våglängden.

go tur
 
Har en analog Denver TWR-802 , vanlig högtalare + hörlursuttag, riktig antenn och 9 bands världsradio. Funkar kanon trots misshandel under 7-8 års användning. Får in stationer bra även om det är svaga signaler.
Vikten med 2 AA batterier är 180 g, den tar jag alla gånger och plockar bort något annat om det skulle bli en för tung rygga vid packning.
 
Väljer man FM är det ganska enkelt att fixa en mycket bättre antenn. T ex enligt den här: http://www.northcountryradio.com/Articles/fmdip.htm
Det är inte storleken på radion som är den största begränsande faktorn utan hur antennen ser ut och om man inte får mottagning med ordinarie antenn tar det några få minuter att rigga upp en dipol och se om det funkar bättre.
 
Tack för ert engagemang :)

Efter att ha läst alla svar, gjort lite mer research samt funderat lite mer blev det en mp3-spelare i stället för radio :)

Hittade denna på Kjell&Company, ganska bra speltid (20tim) samt att den drivs av ett AAA-batteri. Har nu testat att ladda ner lite från SR och tycker den fungerar riktigt bra med tanke på priset.

Vikt med batteri och hörlurar ca 46gr :)

Ser fram emot att ligga i tältet och lyssna på en intressant pod!

https://www.kjell.com/se/sortiment/...are/trekstor-i-beat-cebrax-mp3-spelare-p93481
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Kraftverket Radiotips Utrustning allmänt 20
saraabeiramar Radio på vandring Utrustning allmänt 17
luktafotogen Bra bärbar radio med smart laddning? Utrustning allmänt 27
calee Radio Utrustning allmänt 3
simon_a85 Liten radio Utrustning allmänt 4
hannulan Liten radio till semestern Utrustning allmänt 4
arv Tips på vattentät radio? Utrustning allmänt 1
estetdrägg Mångsidig radio? Utrustning allmänt 4
lagerstrom Radio Eton FR350 Utrustning allmänt 7
larsdahlin Radio -PMR 446 Utrustning allmänt 5
adolf Bra radio för Lapplandsfjällen Utrustning allmänt 0
Linneagk Vattenrening passande till nalgene flaskor Utrustning allmänt 14
Bero Skaljacka fjällvandring Haglöfs Astral vs L.I.M vs Tierra back up Utrustning allmänt 8
Moga Zoom-kikare för fjällvandring? Utrustning allmänt 4
MartinLA Kikare för fjällvandring Utrustning allmänt 40
7ones Packlista för fjällvandring med tält Utrustning allmänt 2
saraabeiramar Utrustning fjällvandring: utvärdering, del 2 Utrustning allmänt 27
Hattmakaren Utrustning fjällvandring: utvärdering Utrustning allmänt 26
Fidolf Snabbtorkande skor till fjällvandring Utrustning allmänt 5
Gäddfärs Utrustning fjällvandring Utrustning allmänt 6
Io Skor för fjällvandring jämtland september? Utrustning allmänt 7
farsgubben Behövs dry-bag vid fjällvandring? Utrustning allmänt 37
Keras2006 Multiverktyg för fjällvandring? Utrustning allmänt 38

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.