Protes och Klättring

Hei!

Jeg har sett at det finnes ett behov for å utvikle en dedikert klatreprotese. Er det noen her på forumet som har erfaring med å klatre med protese og som kunne tenke seg å være med å teste ulike prototyper? Det blir selvfølgelig gratis fika om ikke mer:)

Eventuelt om noen har tanker og synspunkter på området blir jeg glad om man deler sin kunnskap med meg.

Dette kommer til å bli mitt eksamensarbeid i industridesign på Designhögskolan i Umeå og kommer til å utvikles etter jul. Som industridesigner jobber man med å utvikle produkter med ett sterkt användarfokus.

-Øyvind Norheim
 
Googla på Malcolm Daly... ;)

foto från trailspace.com
daly-evolv-250x375.jpg

foto från Climbing.com
MalcolmDaly-Ouray.jpg
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Spontant kommer jag att tänka på att det kan vara bra att veta om det rör sig om hand arm- eller benprotes, eller om det är båda/spelar ingen roll vilket av dem som är aktuellt...
 
Jag har bara träffat en svensk som klättrat utomhus med protes och han klättrade åtminstone 6-or utan problem. Det rörde sig om benprotes i det fallet.
 
Spontant kommer jag att tänka på att det kan vara bra att veta om det rör sig om hand arm- eller benprotes, eller om det är båda/spelar ingen roll vilket av dem som är aktuellt...

Det var ikke bestemt når jeg skrev innlegget, men prosjektet kommer til å avgrense seg til arm protese.

Ellers takk for innlegg :)
 
Låter spännande! Jag kan bara påminna mig om att ha sett en enda svensk med protes, och det var i Lund i början av 2000-talet, och det var en fotprotes tror jag!

En krok av något slag (eller flera) är ju en grej, men intressant vore hur man skulle kunna få till jam. Kanske genom att mekanisk översätta rotation i underarmen till någon sorts expansion?
 
En krok av något slag (eller flera) är ju en grej, men intressant vore hur man skulle kunna få till jam. Kanske genom att mekanisk översätta rotation i underarmen till någon sorts expansion?

Så länge man för in något platt i sprickan får du ju "expansion" när du vrider det, precis som många som aidar upp i klippor använder sig av breda hooks som rotrerar i sprickan.
 
Det går naturligtvis att göra en protes som ser ut som en isyxa, bladbult, friend, eller vad som helst. Problemet med en armprotes är att få en tillförlitlig infästning mot amputationsstumpen! Benproteser som belastas trycks ju fast mot stumpen. Om man däremot hänger i en armprotes blir det en dragbelastning, d.v.s protesen kan dras loss från infästningen mot armen. (Om ni hittar en Friend-protes med tillhörande arm på klippan - kolla vid insteget efter ägaren...) Man vill ju ha lite säkerhetsmarginal om man hänger i något, så det första steget skulle jag föreslå är att förbättra själva infästningen. Det finns proteser utformade för exempelvis paddling, men det är ju inte samma katastrof att tappa paddeln som att tappa greppet om klippväggen. Det finns benförankrade proteser som alltså sitter "fastskruvade" i benet, med eller utan någon slags muskelstyrning via elektroder, som nog kan ge tillräcklig stabilitet. Du har väl något samarbete med en ortopedingenjör i det här projektet antar jag ? Lycka till i alla fall !
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips