Primus Gravity II MF vs Primus EtaPower MF?

Skall i påsk ut på vintertälttur kring riksgränsen ca 7 dagar och skall inför det införskaffa ett kök (totalt har ska vi ha två kök i gruppen). Kommer mest användas för att smälta snö och koka vatten. Det verkar ju som kastrull med "värmeväxlare" är givet men vilken värmekälla? Försökt läsa det som finns om Gravity samt EtaPower men har svårt att bestämma mig. EtaPower verkar ju stabilt med bra vindskydd men har ju inte så stor anläggningsyta mot snön, finns det risk att det sjunker ner? Vikten är ju större än kombination av tex Gravity med en EtaPower Pot 2,1l. Eller har ni andra kök som är bättre i form av vikt och funktion?
Gravity II MF verkar ju mkt stabilt, rel lätt men kräver väl ngt att ställa det på så det ej åker genom snön.
Någon som har jämfört de två köken var det gäller funktion, effektivitet, ljudnivå etc? Läste bara några enstaka kommentarer om Gravity som var både för och emot.
Det pratas en del om att gas kan fungera på vintern om man vänder på flaskan upp och ner, dock en hel del motsägande inlägg. Vågar ju inte riskera att vara utan ett fungerande kök bara för några minusgrader!
Tacksam för ytterligare synpunkter i ämnet
 
Underlag

Alla kök behöver ett underlag att stå på om du lagar mat på snö. Annars tippar/sjunker köket. En mycket vanlig lösning är en plywoodskiva (i begynnelsen kallad hajkbricka). Så det är egentligen lika för dina kök.

Eftersom jag inte har någon större erfarenhet av just de köken så ska jag inte rekommendera eller avråda från något av dem. Men de är ganska färska på marknaden och vintertid kan det vara klok att vara mer konservativ vid val av kök. Populära kök (som jag har erfarenhet av) är tex. Optimus Nova och och någon av Primus expeditionsmodeller (Omnifuel, Multifuel etc).

/Tommy
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Gas ger låg tryck när det kallt - kanske tom. undertryck när det är riktigt svinkallt (< -30 C) och då hjälper det inte att vända tuben och vätskemata.

En del accepterar att alltid ha en termos med varmvatten redo för att värma tuben om den ger dåligt med gas, andra dissar gaskök helt just pga. extraböket med uppvärning av tub när det ger dåligt med gas och kör uteslutande på kök för heptan/fotogen.

Man skall också komma ihåg att nyttjandegraden av innehållet i gastuberna blir mindre ju kallare det är om man inte värmer tuben. propanet som håller trycket i tuben när det är kallt är det som ger sig iväg först - när tuben är halvtom och mindre så är det i stort sett bara butan kvar och denna har ingen tryck alls när man är nere på -5 - -10 grader kyla.

Det fins numera ren propan/propen gas i förstärkta engångstuber för yrkesfolket utomhus. dom har standard 7/16-primusgänga och hittas ofta i järnaffär (sievert 2206 och 2208, 450 gr gas) - tuberna är dock höga och måste ofta grävas ned nivåmässigt för att kökets gasslang skall räcka.

Gasolkök är i praktiken bekväm 3-säsongsbränsle - skall den också användas på vinter så måste man vara beredd på lite extra bök med uppvärmning av tub..

Till slut - provträna köket och matlagning i så autentisk miljö/temperatur som möjligt på ett par dag/nattutflykter och se att grejorna verkligen fungerar och komplettera med hajkbrika/extra vindskydd etc. om det visar sig behövas (och mäta bränsleförbrukning vid tex snösmältning och uppkok) - ev. strul har du inte råd att upptäcka första kvällen på din riktiga vandring utan sådant skall vara upptäckt och accepterat/avklarat innan....

Bränslemängd är också viktig att skatta - vid vandring så kanske du måste skaffa fram 3 liter vatten per dag, skall man smälta och koka upp 3 liter från snö på en gastrangia så går det åt 85 gram gas per dag i vindstilla förhållande - skall man dessutom laga mat med kok och stek så får man räkna med mellan 10 - 40 gram gas till per måltid. Räkna med ungefär samma bränslevikter, kanske något mera när det gäller heptan/fotogen.
 
Senast ändrad:

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips