På en låga

Var på vildmarksmässan i helgen. Mycket man ville ha... Kom därifrån med "På en låga" av Karin Sundqvist. Jättefin bok med nya idéer men... Blev lite besviken över att det nästan bara var paddlingsmat, dvs när man har möjlighet att ha med sig nästan vad som helst. Det blir svårt om man är ute och vandrar att ha med sig kycklingfiléer, ägg och sparris.

Nu undrar jag om någon har hittat en kokbok som är mer inriktad på vandring, dvs när man måste bära med sig allt i rumstemperatur. Ska upp med sambon på hans första vandring i sommar. Jag får nog bara en chans att få honom fjällbiten så jag jagar alla fördelar jag kan få. Mat är ju ett säkert tips till killars hjärta ;)

Gärna tips på någon bok som man fortfarande kan få tag på. Har för mig att det kom ut en bok för 5-10år sedan men den verkar helt omöjlig att köpa.

Tack på förhand!
 
Den bok som alltid kommer upp är Friluftsmat av Anita Forssell.

/Ulf

ISBN10: 9151839199
ISBN13: 9789151839196
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Tack för tipset. Sökte dock på pricerunner och på alla träffarna så kom det upp "definitivt slut" eller "slut, nästa leveransdatum okänt". Suck... Jakten går vidare!
 
finns hos get out!

Jag köpte friluftsmat av Anita forsell hos bokus före jul för 80 kr. Nu verkar den vara slut där men finnas hos getout. JAg tycker den verkar bra även om jag inte har praktiserat något av det ännu.
Min inställning är att mat alltid är jätteviktigt, särskilt vid friluftsliv.
Lycka till med vandringen!
 
Har läst Karins bok [På en låga] nu, den är bra. Definitivt bra med de förutsättningar hon själv sätter: "Mat är helt enkelt källan till liv, glädje och prestation." Hon har även låtit trycka den på ett rätt tjockt, väl glättat papper [det känns nästan som om det vore tryckt på något syntetmaterial] och den levereras med en ytterkappa i transparent plast som ytterligare skydd. Bra bok!

Min enda invändning är nog all den produktplacering som Light My Fire ägnat sig åt i bilderna; jag tror jag räknade in minst 31 Sporkar bland de 96 läckra färgbilderna, övriga delar i deras Outdoor Meal Kit inte att bortse från. De är rätt framträdande de också...
 
Man får stå ut med reklamen, att företag sponsrar böcker (som jag antar att de gjort i detta fall), är ju annars något som fler företag borde göra. Jämfört med annan typ av reklam så borde ju detta vara ett säkert sätt att nå rätt kunder med sin reklam, och det borde inte vara mycket dyrare än annan reklam.
 
inget för mig

En vän köpte "på en låga" och det var en fin bok layoutmässigt och så, men hur i all världen ska råvarorna hålla för 1-2 veckors fjällvandring i en varm ryggsäck.

Det var för mycket av kycklingfiléer, ägg, smör och sånt som blir dåligt ju. Nej, boken var en besvikelse och jag letar fortfarande efter en bra bok med uterecept. Den här boken verkar vända sig till lyxiga stockholmare som paddlar några timmar och sen ska göra märkvärdiga picknickar innan de paddlar tillbaka. Tyvärr är "Friluftsmat" svår att få tag på. Får väl titta i nåt antikvariat.
 
Jag köpte boken -På en låga- nyligen och känner mig mycket nöjd, den kompletterar min ”Friluftsmat” på ett bra sätt.

Kanske kunde ”Kokbok för friluftskockar”
ISBN:9789197641746
vara ett alternativ.

Eftersom jag är totalt främmande för att vandra tio dagar i fjällen passar ”På en låga” perfekt för mig.
Jag har många gånger lagat mat på båt (mindre segelbåtar) och gillar också tanken på att en under lång bilfärd kunna stanna bilen och ge familjen en måltid att njuta av.

Jag provade påsomeletten -sid 46- idag och det fungerande finfint.

Friluftsliv handlar inte bara om långa vandringar, för mig är det att flyga drake med barnen vid Barsebäck och sedan laga till lunch innan man cyklar eller tar bussen hem (cirka åtta km enkel väg).
Eller att vandra runt bland ängar och skogsdungar vid Bäveån och titta efter rådjur, för att sedan äta gott innan läggdags.
Eller favoriten, ta med en snygg tjej på en kortare vandring en tidig morgon för att sedan bjuda på frukost med vidunderlig utsikt.

Så, trots att jag varken paddlar kanot eller lever lyxliv i Sthlm är jag nöjd med denna bok.

Förresten, nästan all mat i boken är sådan man kan tillaga under en vandring upp till 3-4 dagar, kött kan tas med fryst eller torkad, ägg behöver inte kylförvaras och bönor på burk är visserligen tungt men det är möjligt att ta med...
 
"Kokbok för friluftskockar"? Tack för tipset! Letade efter något sådant. Nej, friluftsliv är inte bara ett par veckor på fjället, men fortfarande finns det några av oss som vill vara ett med naturen under en längre tid och borta från civilisationen. Hittills har det inte funnits några realistiska alternativ till frystorkat.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips