Optimus Crux Terra Weekend vs Biltema

(...) Om man vill kunna laga lite mer "mat" på köket vilket skulle ni rekommendera då? Trangia 27? (...)
Trangia 27 med gasbrännare har varit vår osvikliga trotjänare vid alla turer/utflykter med barn - inte minst av säkerhetsskäl; det är inte så lättvält och lågan är väl skyddad. För mina ensamturer, eller tom för två vuxna, känns den som overkill, trots att jag aldrig kör med frystorkade färdigrätter.
Mitt eget favoritcombo så fort vi är färre än tre (vuxna) är en av de bredstrålande FM-brännarna (116T - 48 g alt. 117T - 98 g), enlitersgryta från Trangia 27 (80 g), tamoj från Minitrangia (18 g), grytlock, vindskydd och bottenreflektor av engångspajform. En gryta om jag är ensam, två (som ju passar i varandra) om vi är två. Summa ca 170 g för minsta varianten (toppmonterat, en gryta).

Tillkommer ca 20 g för grytmysaren - ett isolerande grytfodral med lock - som man dock snabbt spar in på minskad bränsleåtgång. Enkelt att fixa själv av t ex tunt billigt skumplastunderlagg/sittyna. Ett riktigt lyft för all matlagning - inte bara för att i stort sett all hemmatorkad mat, couscous, bulgur mm kan "lagas" genom ett kort uppkok och därefter "svällning" i grytmysaren, utan även för att maten håller sig het une hela måltiden, även om man vill njuta av den långsamt i kallt väder :). Grytmysare löser också problemet med tillagning av flera rätter utan att den första hinner bli kall; det hjälper ju inte annars, att man bär med sig fler kastruller eller en hel Trangia, om man ändå bara har en brännare.

Med markstående brännare har jag ibland "våningskokat" olika (delar av) maträtter i två grytor ovanpå varandra, men det känns för riskabelt på en toppmonterad (och rätt onödigt,om man har grytmysare).

Valet mellan markstående och toppmonterat kök är mest personlig smakfråga - jag var länge alldeles för nojjad över vältningsrisken med toppmonterat, men det har gått över förväntan, när jag väl vågat. Man kan alltid förankra köket på något sätt. Fördelen är packbarheten och färre rörliga delar som kan gå sönder; nackdelen att man inte lika lätt kan tricksa med värmning av gaspatronen,om det skulle behövas i kallt väder (men då talar vi minusgrader).
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
(...) En sak att tänka på - kök med värmeväxlare på grytan skall _inte_ användas inne i tält eller att man är i dess avgasplym tillsammans med matoset utomhus (och speciellt inte om du är på hög höjd då även mycket små mängder inandad CO kan vara förödande på en redan hårt stressad andningssystem), vilket kan bli ett problem om det är en större grupp som lagar mat samtidigt - avgaserna innehåller mycket CO för att lågan kyls av kylflänsarna innan den har brunnit färdigt (speciellt om man drar på för att det skall gå fort) och därmed har hög kolmonoxidhalt i avgaserna.
Kök som Trangia med gas och planbottnad gryta kan man till nöds köra i tält med lugn låga och välventilerat tält om det inte går att vara utanför, men så icke med kylflänsade köksgrytor - ja, om man är rädd om sig själv.
En bokstavligen livsviktig varning.
Det tar dessutom längre tid än man tror att ta igen värmeväxlarens extravikt genom den bränslebesparing den ger. En bra diskussion om för- och nackdelar med värmeväxlare finns i denna tråd.
 
Det är primus som tillverkar gasbrännaren för Trangia.

Angående gasåtgången och gasens packvikt så funderar jag på att gå ut med en 100g gastub och köpa mer gas vid någon station när det börjar sina i tuben. Blir detsamma med maten. Förr har jag varit lite emot att vara beroende av att behöva handla under turen men till sommaren tänkte jag prova på det ändå. Man sparar trots allt en del vikt på det. Blir för övrigt första turen utan Trangia. Inte för att jag varit missnöjd med Trangia men jag vill prova att gå med en lite lättare ryggsäck och då måste ju något bantas.
 
Jag brukar ha två brännare som använder samma bränsle när jag är ute längre turer. För gas har det ofta varit trangia med gas samt extra tub med fällbara crux i botten. Som säkerhet men också för enklare uppkok under dagen då man inte ids ta fram hela köket. Kokärl är då min metallkåsa.

Hursom. På korta soloturer duger toppmonterat.
Jag har haft cruxet i en gsi minimalist och kan rekommendera den kombon.

Biltemas kök har jag köpt för nån vecka sen. Den är som sagt nån sorts variant på fire maple hornet.
Hornet har fått kritik för något sintrat bränslefilter som sätter igen. Jag har inte tagit isär biltemavarianten ännu.
Den har fått koka lite kaffevatten i garaget och det gjorde den bra.
Biltemas kastrull har jag svårt att tro att du blir besviken på. Nackdelen är väl teflonet som för alla liknande.
Om du vill vara på säkra sidan skaffar du hårdanodiserat.
 
Vilken biltema-kastrull menar du nu? De kastrull-set de säljer ska enligt beskrivningen vara i hårdanodiserad aluminium, ingen teflon..
 
De jag kollat på är kokkärlsset för 149 sek samt brännare för 159 sek

Samt fot till bränanre och gas.

Totalt 349 sek. Känns som det blir bra att börja med till MTB övernattning. Sen komplettera med ett Trangia 27 när det närmar sig vandringen i augusti.
 
Nej jag tog fel. Hårdanodiserat verkar det vara. Till TS: Bara att köra på tror jag. Priset kan man inte klaga på. Om köket slutar funka på en dagstur är det ju sällan hela världen. Om du framöver vill göra det hela lite vindtåligare kan du köpa löst vinskydd från både optimus och primus som man klämmer fast på gastuben.
 
Kviberg har kvar dom kökena,stod en snubbe o lassa fram nya ur en låda förra veckan så det var nog inte ett litet begränsat parti.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips