Övervikt i knivslidan?

På fjälltur på sommaren har jag med en Opinel #5 fällkniv, som mest används att skära korv och ost med. 15 gram väger den, har 6 cm blad, och den funkar utmärkt för allt jag behöver den till.

En helt vanlig Mora arbetskniv är annars det jag allra helst tar med på tur om jag kanske behöver en rejäl slidkniv, för att kunna fixa ved med i skogen till exempel. 112 gram vägde den jag hade tillgänglig nu. Jag brukar faktiskt kapa ner hänget på slidan (och det extra lilla fästet på just Morakniv) så tar den mindre plats i packningen.

En sådan kniv håller för att att slå med hammare på på både skaft och knivblad för att jacka ur bjälkar och slå av spik med, håller skärpan bra, och går lätt att få vass. Mycket tillförlitlig, mycket praktisk, och mycket billig. Jag tycker den funkar för precis allt ute på tur och mer därtill. Jag har stött på folk på forum som hävdar att de behöver en kraftigare kniv för att de sysslar med "bushcraft" och att de måste ha ett extratjockt blad för att det annars knäcks när de "batonnerar". Jag kan bara sucka åt sådana klantar.

Men visst förstår jag känslan av att ha med en speciell kniv som man gillar väldigt mycket.
 
Senast ändrad:
Min puukko kommer från Alexandr Afonchenko, en Ukrainsk knivmakare. En modern tolkning av en klassisk knivmodell. Personligen gillar jag micarta till handtag, bra grepp, tåligt och i mina ögon vackert.
1739780997632.png
 
På fjälltur på sommaren har jag med en Opinel #5 fällkniv, som mest används att skära korv och ost med. 15 gram väger den, har 6 cm blad, och den funkar utmärkt för allt jag behöver den till.

En helt vanlig Mora arbetskniv är annars det jag allra helst tar med på tur om jag kanske behöver en rejäl slidkniv, för att kunna fixa ved med i skogen till exempel. 112 gram vägde den jag hade tillgänglig nu. Jag brukar faktiskt kapa ner hänget på slidan (och det extra lilla fästet på just Morakniv) så tar den mindre plats i packningen.

En sådan kniv håller för att att slå med hammare på på både skaft och knivblad för att jacka ur bjälkar och slå av spik med, håller skärpan bra, och går lätt att få vass. Mycket tillförlitlig, mycket praktisk, och mycket billig. Jag tycker den funkar för precis allt ute på tur och mer därtill. Jag har stött på folk på forum som hävdar att de behöver en kraftigare kniv för att de sysslar med "bushcraft" och att de måste ha ett extratjockt blad för att det annars knäcks när de "batonnerar". Jag kan bara sucka åt sådana klantar.

Men visst förstår jag känslan av att ha med en speciell kniv som man gillar väldigt mycket.
Jag tycker att Moraknivar inte håller för hårt arbete. Det har jag testat när jag jobbade som snickare.
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.
De vanliga Hultafors abetsknivarna, ofta med orange skaft, har det åtminstone tidigare varit anmärkningsvärt mjukt stål i, jag har kunnat fila kniven vass med en bra fil. Något sådant har man aldrig kunnat någonsin med en Morakniv. Men hultaforsknivarna funkar jättebra som oömma arbetsknivar, man bryter inte så lätt av bladet.

Morakniv och Hultafors har båda en extra kraftig och grov modell av arbetskniv. Vill man kunna använda dem med tändstål bör man dock slipa ryggen tillräckligt vass så den kan skrapa tändstålet.
 
Senast ändrad:
Vanliga Moraknivar går utmärkt att vässa med en vanlig skärpfil, både rostfria och i vanligt stål.
Har gjort det på jobbet i 25års tid.


Hur det är med dom äldre laminerade har jag inte provat, dom är sannolikt hårdare i eggen.
Men det är väl mest tälj/slöjd kniven som har det bladet nuförtiden tyvärr trots att Mora börjat ta betalt för premium knivar på många modeller som inte är det.
 
Jag vet ingen som slipade sina arbetsknivar, det var lite slit och släng knivar. Dock var det några som använde sina avbrytna morarknivar som ett modifierat stämjärn. Vissa knivar användes till att skära tjärpappen, och vissa till att karva, så det var nästan lönlöst att slipa dem.
 
Senast ändrad:

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips