Nybörjare

Hejsan allihop =)
E totalt grön när d gäller vandring och kamping över huvud taget... Tycker att det verkar så himla skönt att bara vara ute å vandra med enbart en ryggsäck å några polare, men grejen e den att jag vet inte vart man ska börja... om man e nybörjare altså...
Vore tacksam för förslag =)
 
Ge dig ut i naturen

Börja med att pröva på tex Kungsleden, en perfekt start för en nybörjare.
Kontakta friluftsfrämjandet så kan du även få mycket hjälp av dem.
Ytterliggare ett bra tips, enligt mig, är att införskaffa t.ex. "Vandra i Sverige" skriven av Lars Magnusson. Den innehåller många fina leder i Sverige, väl värda att vandra.

Mvh, Per Nyberg.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Leder

Om du pratar med din lokala turistbyrå så borde dom kunna tipsa om vandringleder i din närhet och det är väl egentligen där du ska börja.
Lederna är i regel dragna där det är vackert att vandra samt att det kan finnas vindskydd och andra bekvämligheter längs leden plus en massa info att få tag på.
 
...och så alla dessa prylar...

...som man bara "måste ha". Stirra dig inte för blind på dom. Man behöver inte investera i "the kit extreme" från början. Två saker får du inte kompromissa med: Skodon och ryggsäck. Med skavsår och ont i ryggen är ingen vandring rolig.

Skorna skall ge dig tillräckligt med stöd när du bär ryggsäck i knagglig terräng och bra grepp Dessutom skall de vara bekväma och hålla dig torr om fötterna. Kängor eller stövlar efter smak.

Ryggan skall vara bekväm. Ge stöd och fördela vikten mellan axlar och höft. 50-60 l tror jag är en bra början om du går leder mellan stugor. Om du köper större är det risk att du tar med dig för mycket. Runt 20 kg är ok för en vecka. Testa ryggan med dina utekläder på, med vikt i och gå i trappor.

När det gäller kläder skall de hålla dig torra och lagom varma, dvs lager på lager principen. Det mesta har du säkert redan om du är lagom sportig. När du märker att detta är din grej kan du kompletera din utrustning eftersom.

Skillnaden mellan en sovsäck för 600 och 2000 är gram per grad. Dvs att en dyr säck på 1,5 kg värmer lika mycket som en billig på 2 kg. Den dyra håller dessutom några år mera och har lite bättre detaljer. För sommarturer i fjällen bör den klara några minusgrader.

Välkommen i gänget av galna friluftsfolk. Njutning går före prestation.

Anders V
 
Bästa stället att börja sin campingkarriär borde nog vara på hemmafronten, inta alls 150 mil hemifrån. En bergsknabbe eller en äng avskilt från samhället där man kan prova på det här med tältliv och mat i det fria. Behovet av utrustning kan minimeras till tält, liggunderlag och lite mat, eller varför inte under bar himmel? Att som första tur fara iväg till kungsleden eller liknande kan ha motsatt verkan än den önskade, man kan bli ack så avskrämd av det om man inte har åtminstone lite vana så att man aldrig ens skriver ordet camping igen. Nä, börja i närområdet först och far längre när det känns som att man ialla fall har en aning om vad man gör.
 
Femundsmarka Nationalpark Rekomenderas!

Jag måste få lov att reklamera lite för mitt eget personliga favoritområde; Femundsmarka nationalpark.
Här finns goda möjligheter att lägga upp till många olika slags turer, både i skogsterräng och på kalfjäll, långa eller korta, från A till B, eller från A och tillbaka till A.

Ett konkret förslag, som borde passa bra för nybörjare, är att parkera bilen vid Elgå och ta (den snart 100 år gamla) båten Fæmund II ca 2,5 mil upp till Røa, och så vandra tillbaka.
Vid behov/problem kan vandringen göras kortare vid att ta båten också tillbaka från antingen Haugen eller Revlingen.

Du kan välja att sova i tält eller i tre olika turisthytter på vägen tillbaka till Elgå. Dessa är Røvollen (självhushåll, och du måste ha DNT's standardnyckel för att komma in), Svukuriset (betjänt turisthytta) och Haugen (privat, måste förbeställas).

Vandringen går i både gles furuskog (med vit renlav och/eller blockmark) och över kalfjellet, men det finns flera alternativa leder och stigar att välja på, beronde på vad du själv önskar.
Ex. (vid torrt väder) så rekommenderar jag att gå längs älven Röa upp till Røvollen, istället för vandringsleden som går högre upp i skogen. Det är äventyrligt vackert och spännande längs älven. (Missa inte Litl Helvete, som är lämningar från istiden med bl.a. 8-10 m djupa bergsskrevor och stora stenblock huller om buller)
Från Roasten är det naturligast att följa vandringsleden tillbaka mot Falkfangerhøgda, men det är också otroligt fint att följa Roastens strandbredd uppöver, och därefter gå via Grøtåa/Krokethåen och Oasen tillbaka mot Falkfangerhøgda.
Från Falkfangerhøgda har man möjlighet till en topptur på 1415 m höga Store Svuku, eller fortsätta vandringen via Svukuriset turiststation, eller om du ledsnat; gå ned till Haugen och ta båten tillbaka till Elgå.

Det finns många fler alternativ, men just detta att kunna bli transporterad med båt till ett utgångspunkt där vandringen startar, tycker jag själv är väldigt bra. Då kommer man snabbt och bekvämt ut i vildmarken, samtidigt som man kan njuta utsikten mot fjällen på bägge sidor om den 6 mil långa insjön Femunden, som förövrigt ligger på 662 möh.

Femundsmarka är tillsammans med Rogenområdet helt unikt, och känt bl.a. för istidens lämningar i form av blockmark och rullstensåsarna som fått sin egen benämning Rogenmoräner. Moränerna (upp till ca 40 m höga) finns främst från Øvre Roasten och in mot gränsen till Sverige.

Pga. att det är så steningt rekommenderar jag kraftiga och stabila fjällkängor som förhindrar att du vrickar fotleden när du kliver fel blant stenarna.
Och är du fiskeintresserad får du inte glömma fiske-grejerna, då det fins en mängd goda fiskevatten längs turen.

Om detta låter intressant, kan du få en "preview" av Femundsmarka om du tar en titt på hemmasidan min, som du finner på;

http://anders_gilljam.tripod.com/index.html

(eller; http://www.svartkjelen.com)

Observera i så fall att det bara är dessa två adresser som funkar, min gamla visar inga bilder.

Mvh. Anders.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips