Nya Primus Eta Express

Nu står det ju att en 100g tub ryms - men det går nog att packa det så en 230g ryms inne i köket.

Annars tar det ju mer plats än det gamla som t.o.m rymde en 450grams tub innuti om man måste ha det separat packat.

Det gamla var väldigt ytrymmessnålt tack vare den höga ihopackningseffektiviteten
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

Månadens fråga: Vandring i Sarek – varifrån utgår du helst?

Har du vandrat i Sveriges största högfjällsområde? Då vill vi veta: vilken plats tycker du är bäst att utgå från?
Jag har hört att det är kass att laga mat på kök med värmeväxlare i kastrullen det det enkelt bränner fast, men om man håller sig till olika sorters soppor löser man väl det problemet, eller?
 
Jag

har använt gamla Etaexpress en del som solokök. Tycker inte vidbränningsrisken är direkt större än på Trangia. Soppa går definitivt bra med bägge systemen.

Thure
 
Jag har en Primus expresspider och en 1,7l Etakastrull sen ett par år tillbaka. Koncentrerad låga ja, men har inte haft vidare problem med att maten bränner fast. Det man får tänka på är att sänka effekten ganska rejält så funkar det om man rör om samtidigt.
 
Ska man på veckotur skulle jag inte våga gå utan en extra gasflarra så där tycker jag att det gamla är bättre då man får ner en 230 grammare.
 
Ni med det gamla; det hade inget inbyggt durkslag som jag förstår det?
Är det dåligt att förvara gasflaska i köket med tanke på att det är teflon?
Gick det ned en 400 g flaska i det förra, inklusive allt annat som ska få plats i?
 
230 går i och man lägger torkduken och vindskyddet runt om så man skadar inte teflonet. Väldigt smdigt och smart paket. Det endan jag inte får inuti som jag köpt till är ett trebent stativ i plast som gör att det står stadigare.

Ni med det gamla; det hade inget inbyggt durkslag som jag förstår det?
Är det dåligt att förvara gasflaska i köket med tanke på att det är teflon?
Gick det ned en 400 g flaska i det förra, inklusive allt annat som ska få plats i?
 
Jag har en egen liknande kombination som kompakt solokit. Optimus Terra Weekend HE kastrullset tillsammans med en MSR MicroRocket brännare och ett Primus windskydd (art nr 734670) . Allt detta ihop med diskprylar, tändstål och en 230g gastub ryms i kastrullsetet. Ganska kompakt förvaring och då kastrullen är anodiserad är den tåligare mot repor.:)
 
Inte i mitt från 2008 i alla fall. Jag brukar ha med en tunn liten plastskärbräda som det går att sila mot. Blir dock mest vattenkokning, nudlar och grytliknande saker i Etat. Ska jag laga mer avancerat tar jag mitt Trangia.

Helt med Niklaz här. Jag har också det äldre Primus express men tycker inte durkslag är så nödvändigt. Ett så litet kök duger mest till att koka vatten eller värma annat flytande.

Lagar jag mat så är det Trangia som gäller och som är helt överlägset på det området tack vare två kastruller, större stekpanna, skärbräda, durkslag, kaffepanna, bättre stabilitet, bättre vindskydd och bättre sjud med sparringen. Trangiat kan dessutom improvisera som ugn. Lätt att byta mellan sprit, gas eller multibrännare.

Som ultraportabel vattenkokare man lätt tar med sig är det inget som slår Expressen dock.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips