Nudlar, bu eller bä?

Nordesjö; sa:
Men det kluriga med couscous (och nudlar för den delen) är ju att man inte behöver koka det. Bara koka upp vattnet, hälla på och låta svälla. Funkar det med bulgur också? Jag har för mig att det brukar vara lite koktid på det.

nudlar e slöseri på tid! :)

bulgur skall kokas i 10minuter men det kan dra i varmt vatten.. sen förstår jag inte varför ni har så bråttom när ni e ute, ska ni med tåget eller..
 

avslutad210712

Gäst
tigertamjaren; sa:
Bönor gossar, bönor är grejer det! Bortsett från att de har i stort sett samma energiinnehåll som pasta består de nämligen inte bara av kolhydrater, utan en hel del protein och fett också! Torkade sojabönor exempelvis innehåller per 100 gram torrvikt hela 34 gram protein och 18 gram fett! Den rostade och saltade varianten är rena rama godiset!

/ G

Bönor är gott men är det inte de som brukar komma ut mer i gasform än fast form (tänke på vandringskamraterna). Förutom den nackdelen brukar väl bönor kräva fasligt lång blötläggning innan kokning + låååååååång koktid.
 
-Patric-; sa:
bulgur skall kokas i 10minuter men det kan dra i varmt vatten.. sen förstår jag inte varför ni har så bråttom när ni e ute, ska ni med tåget eller..

M'allå!
Det handlar naturligtvis inte om minuter. Minuter väger ingenting. Gas väger.

(Sen handlar det lite om humör också. Humör beror av blodsockerhalt som beror av avstånd till närmaste ätstund.)
 
avslutad210712; sa:
Bönor är gott men är det inte de som brukar komma ut mer i gasform än fast form (tänke på vandringskamraterna). Förutom den nackdelen brukar väl bönor kräva fasligt lång blötläggning innan kokning + låååååååång koktid.

Ja blötläggning går bort på dem, vi snackar dagar, veckor och år. Kokning: typ nån timme eller så. Nä, ska de ätas ska de antingen vara i burk (går ju inte på fjället pga vikten), eller malda, dvs granulat det också. Var man kan köpa sånt är en annan femma.

Gas? Tror det är en myt från Det våras för sheriffen...

/ G
[Ändrat av tigertamjaren 2005-02-23 kl 14:44]
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
tigertamjaren; sa:
Ja blötläggning går bort på dem, vi snackar dagar, veckor och år. Kokning: typ nån timme eller så. Nä, ska de ätas ska de antingen vara i burk (går ju inte på fjället pga vikten), eller malda, dvs granulat det också. Var man kan köpa sånt är en annan femma.

/ G

nu håller vi isär grejerna..

bulgur kan tillagas på eftervärme från ett uppkok..

bönor behöver blötläggas ett dygn ifall dom e torkade, gärna upp till 3 dygn.. prexis som ärter

sojagranulat(säljs i hälsokostaffärer) måste blötläggas i 20minuter och tillagas som köttfärs..

linser behöver inte blötläggas men troligtvis kokas, har aldrig provat att inte koka dom..

.
[Ändrat av -Patric- 2005-02-23 kl 14:50]
 
-Patric-; sa:
Nordesjö; sa:
Men det kluriga med couscous (och nudlar för den delen) är ju att man inte behöver koka det. Bara koka upp vattnet, hälla på och låta svälla. Funkar det med bulgur också? Jag har för mig att det brukar vara lite koktid på det.

nudlar e slöseri på tid! :)

bulgur skall kokas i 10minuter men det kan dra i varmt vatten.. sen förstår jag inte varför ni har så bråttom när ni e ute, ska ni med tåget eller..

Ehh... Om det ska koka i 10min, hur länge ska det då dra??

Sedan det där med eftervärme, kör du med gas = knas :)

/Tommy

[Ändrat av Tommy125 2005-02-23 kl 14:56]
 
Tommy125; sa:
Ehh... Om det ska koka i 10min, hur länge ska det då dra??

har inte tagit tiden.. får väl göra det..

Kanin kan annars vara bra friluftsmat.. ha med dom i ett snöre så ere bara att "chop-chop" när det e dax, så länge dom e i snöret påverkar dom inte pakningen eller blir dåliga, kan nog ha en liten klövjeväska till dom så dom bär sina egna kryddor o så..
 

Avslmedl

Avstängd
-Patric-; sa:
Nordesjö; sa:
Men det kluriga med couscous (och nudlar för den delen) är ju att man inte behöver koka det. Bara koka upp vattnet, hälla på och låta svälla. Funkar det med bulgur också? Jag har för mig att det brukar vara lite koktid på det.

nudlar e slöseri på tid! :)

bulgur skall kokas i 10minuter men det kan dra i varmt vatten.. sen förstår jag inte varför ni har så bråttom när ni e ute, ska ni med tåget eller..

Har två olika påsar med Bulgur hemma den ena stor det 2-3 minuters koktid på och den andra står det att det räcker med att koka upp och låta dra ett par minuter. Alltså funger de bra även som en snabb sista måltid innan man ska med tåget ;)
 
strand; sa:
Har två olika påsar med Bulgur hemma den ena stor det 2-3 minuters koktid på och den andra står det att det räcker med att koka upp och låta dra ett par minuter. Alltså funger de bra även som en snabb sista måltid innan man ska med tåget ;)

joo.. det finns förkokt bulgur, jag brukar använda den andra med 10min koktid men ur friluftsfunktion så blir förkokta nog smidigare..
 
Synd, då går bulgurn bort. Ska det puttra 10 min går det för mycket bränsle & titangrytan blir svårdiskad.

Cous-cous är gott om man släpper ner en tärning grönsaksbuljong i vattnet man kokar upp, vevar ner kornen efter man stängt av lågan, fyller ut med en matsked mjukost eller parmesan+olivolja, och toppar med några skivor enrisrökt korv eller vad annat protein man har i säcken. Har man örtmarinerad vitlök och soltorkade tomater också blir det ännu bättre.

F.ö. är jag en vän (dock ej fan) av snabbnudlar. Mycket volym dock, jag brukar krossa nudelkuberna och hälla samman några paket i en annan påse så tar de max halva platsen.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips