Norska försvaret vill inte ha gtx-kängor samt Extragurad-membran?

Enligt denna rtikel (bakom betalvägg)
så sägs att norksa försvaret upphadnlar nya soldatkängor och vill inte ha gtx-membran vilket företaget gore inte gillar såklart (Norge är annars det mest gtx-skotäta landet i världen per capita). De hänvisar till längre torktid medan gore säger att det finns ett nytt gore memebran (soldatinriktat) som heter Extraguard.

Någon som provat Extraguard i skor och sett om det torkar snabbare, nöts långsammare eller något annat som skiljer mot vanliga gtx-membran?

Gores egna beskrivning:

/Patrik
 
Senast ändrad:

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Vill de ha skyttegravsfot, då kör dom på membrankängor. 😂 Men visst, finns bra membrankängor. Dock så har de stora problem när de blir blöta, som så många ha fått erfara.
 
Många verkar dela erfarenheten att gtx-kängor torkar långsammare än dito utan.

Har vi någon som prvat det nya membranet som just ska vara med snabbtorkaden än tidigare?

/Patrik
 
Jag tänker svära i kyrkan och påstå att torktiden inte främst beror på förekomsten av ev. membran. Mina gamla tjockt stoppade vinterkängor utan membran torkar avsevärt långsammare än mina approach-mids med membran, men utan mjukstoppning. Vilket väl är logiskt, där finns helt enkelt inte lika mycket material som kan samla vatten.

Idealet vore väl "membran-skalkängor", precis som det finna ofodrade membrn-skaljackor. Klart intressant med den nya varianten, som kanske kan fungera just så, men jag misstänker att norrmännen valt bort den p g a ytmaterialet. I deras vassa granitfjäll är det nog bara läder som håller rimligt länge.
 
Senast ändrad:
Membrankängor utan foder (typ trelagers där membranet och skyddstextilen är laminerade direkt mot ytterskiktet) hade nog varit melodin.
Frågan är bara hur slitstarkt det blir? Man nöter ju hål i membranet på kängor som har ordentlig stoppning. Tåvecket är särskilt utsatt.
 
Hade ett par med gortex i Muddus ja inte torkade så fort. även om man torkade dom inomhus en natt så blev dom fuktiga. fast det var en blöt tur så då blir allt blöt tillslut vare sig man har på sig.
 
Intressant artikel!

Mannen från Gore (G.O.R.E?) menar att nästan alla Natoländer har mextex-kängor, medan representanten för norska försvarsmakten genmäler att Sverige och Finland faktiskt har traditionella läderskor. Nästan ett eko av många diskussioner här, där många menar att "kontinentkängor" med membran verkar funkar bättre i italienska berg än i svenska surfjäll. Kan det vara en nordisk grej, helt enkelt?

Sen ska man väl inte heller utesluta att militären drivs av ett visst mått av konservatism.
 
Personligen gillar jag inte heller membrankängor,men det beror på att jag anser att de blir för täta innifrån.
Problemet med svårtorkade kängor har väl mer med fodret/stoppningen att göra. En skalkänga utan eget foder torkar fortare eftersom du tar ur fodret (sockan) och torkar separat.
En fodrar känga utan membran borde ha samma problem som en med membran, eller sämre till och med.
Som redan skrivits, en trelagers membrankänga med löst foder kan kanske funka.

Sen kan man alltid fundera på livslängden på membranet, ofta tar det stryk där foten böjs vid steg.
/P
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips