Några trangia frågor

Och med den matlådan tänker jag att den kanske kan vara bra om man vill använda kastrullen som en ugn.

Grytorna är tillverkade av aluminium (även duossal versionen har ett skikt i aluminium) och aluminium har relativt låg smältpunkt, så att elda under en tom gryta är inget att rekommendera då det är mycket lätt att riskera att grytan blir för varm och smälter eller deformeras.

Vill du kunna laga mat som du skriver är nog det bästa alternativet att du skaffar ett komplett Trangiakök (27 eller 25) med gasbrännare. Då har du ett säkert och pålitligt kök som verkligen går att laga mat på och funkar även i regn och blåst. Transportmässigt är det ingen större skillnad i mått på ett komplett kök jämfört med gryta+stekpanna då alla delar packas effektivt i varandra. Vill du spara lite vikt på någon tur kan du ju lämna ena grytan kvar hemma.
 
Du striver att du är orolig för repor på grytan av Trangias grepp (inget jag har upplevt efter att ha använt olika Trangiakök i 40 år) samtidigt funderar på att använda grytan över öppen eld. Jag har lite svårt att få ihop den ekvationen, då öppen eld (om du syftar på en vedbrasa) kanske är det styggaste du kan utsätta grytorna för med risk för hög värme och sotning. Inte alls kul att hålla en sådan gryta i handen efter tillagning, och funderar du på belagda grytor är det nog inte lämpligt för användning över öppen eld överhuvudtaget.
Att ex koka potatis som du skriver kräver längre tid av svag kokning, och då är ett komplett Trangiakök med gasbrännare oslagbart.

Tack joanna för de utmärkta testerna🙂
Nja, orolig sa jag väl inte, sa bara att det är vad jag hört. Smuts och skador på utsidan av kastrullen är något jag räknar med, men att i onödan repa insidan gör ju att det blir metall i maten, inte så farligt nån gång kanske men jag undviker såklart det så gott jag kan.
 

Lästips

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Månadens fråga: Vandring i Sarek – varifrån utgår du helst?

Har du vandrat i Sveriges största högfjällsområde? Då vill vi veta: vilken plats tycker du är bäst att utgå från?

Skogsmulleledarens bästa tips – så gör du vandringen rolig för barnen

Hur gör man vandringen till något som barnen vill göra om? Skogsmulleledaren Kristin Malmcrona Friberg ger sina bästa tips!
Grytorna är tillverkade av aluminium (även duossal versionen har ett skikt i aluminium) och aluminium har relativt låg smältpunkt, så att elda under en tom gryta är inget att rekommendera då det är mycket lätt att riskera att grytan blir för varm och smälter eller deformeras.

Vill du kunna laga mat som du skriver är nog det bästa alternativet att du skaffar ett komplett Trangiakök (27 eller 25) med gasbrännare. Då har du ett säkert och pålitligt kök som verkligen går att laga mat på och funkar även i regn och blåst. Transportmässigt är det ingen större skillnad i mått på ett komplett kök jämfört med gryta+stekpanna då alla delar packas effektivt i varandra. Vill du spara lite vikt på någon tur kan du ju lämna ena grytan kvar hemma.
Ja ok, jag hade tänkt på duossal, men om det då är som du säger att det inte går att använda den som ungn så får jag nog tänka i andra banor.

Jag hade inte riktigt bestämt om jag behöver vindskyddet, tänker att det finns andra alternativ till brännaren. Men jag vill inte vara beroende av alkohol därför blir det en fråga till senare, prio 1 är att använda över elden.
 
Om ni har några tips så lyssnar jag gärna, har tittat en hel del på köksprylar men ser inte det perfekta för mig någonstans. Vill ha ca 2 liters kastrull, stekpanna (använder den minst så den kan få vara lite mindre än önskvärt), och en smidig sil, det är väl det viktigaste som startpunkt tänker jag.


Tycker GLACIER STAINLESS 1 PERSON MESS KIT är bra, men tyvärr finns det inte med större kastrull och jag önskar det fanns nått litet hål att sila bort vattnet.

vad har ni för sil?
 
Senast ändrad:
Jag hade inte riktigt bestämt om jag behöver vindskyddet, tänker att det finns andra alternativ till brännaren. Men jag vill inte vara beroende av alkohol därför blir det en fråga till senare, prio 1 är att använda över elden.
Mitt tips var Trangia med gasbrännaren (GB-74), inte spritbrännare! Jag övergick från spritbrännare till gasbrännare i Trangiaköken på sent 1980-tal sedan och har aldrig ångrat det. Inget sot, mycket effektiv värmereglering och inget slabb med sprit.
Vill du lägga till en sil för att kunna sila bort kokvatten (även om det är att slösa med energi speciellt på långvandringar) kan du köpa en Trangia multidisk. Den funkar även som skärbräda eller för att skydda stekpannan från repor (om du har en teflonbelagd) vid transport.

Det "GSI Glacier stainless steel 1 p messkit" du nämner har bara en 1-liters gryta vad jag kan se, så i samma storlek som det mindre Trangia 27.
 
Mitt tips var Trangia med gasbrännaren (GB-74), inte spritbrännare! Jag övergick från spritbrännare till gasbrännare i Trangiaköken på sent 1980-tal sedan och har aldrig ångrat det. Inget sot, mycket effektiv värmereglering och inget slabb med sprit.
Vill du lägga till en sil för att kunna sila bort kokvatten (även om det är att slösa med energi speciellt på långvandringar) kan du köpa en Trangia multidisk. Den funkar även som skärbräda eller för att skydda stekpannan från repor (om du har en teflonbelagd) vid transport.

Det "GSI Glacier stainless steel 1 p messkit" du nämner har bara en 1-liters gryta vad jag kan se, så i samma storlek som det mindre Trangia 27.
Jo jag har sett trangias sil och tänkte såklart använda den, men eftersom du säger att man inte kan använda duossal som ungn får jag ju tänka om då och hitta nått annat. Jag gillar stilen på msr seagul eller vad den heter, jag har en sån men kan inte leva med att handtaget inte låser sig, vet ni nån liknande med bättre handtag kanske?

Jag sitter verkligen fast i den här sörjan, har funderat och tittat massor men kan inte hitta ett perfekt kök. Varför gör ingen det perfekta camping köket?
 
Jag sitter verkligen fast i den här sörjan, har funderat och tittat massor men kan inte hitta ett perfekt kök. Varför gör ingen det perfekta camping köket?
Är det ett bra campingkök du söker är ett tvålågigt primus inget dåligt alternativ. Är det dätemot ett stormkök du lätt kan bära med dig och som ger dig varm mat och dryck även i förhållanden när öppen eld inte är ett alternativ pga uselt väder, ingen tillgång till ved eller i tältabsiden när man är inregnad är det andra kök som gäller och Trangia är ett av de pålitligaste alternativen.
 
Är det ett bra campingkök du söker är ett tvålågigt primus inget dåligt alternativ. Är det dätemot ett stormkök du lätt kan bära med dig och som ger dig varm mat och dryck även i förhållanden när öppen eld inte är ett alternativ pga uselt väder, ingen tillgång till ved eller i tältabsiden när man är inregnad är det andra kök som gäller och Trangia är ett av de pålitligaste alternativen.
Alltså, det jag är ute efter är en kastrull och stekpanna som passar bra ihop och där det gärna finns en inbyggd sil. Och ca 2 liter på kastrullen.
 
Jimmy säger att han sitter fast i en sörja. Han vet inte upp eller ner hur han ska kunna koka spagetti, steka på något eller liknande matlagning i ett bra kök. Funderingar kring Trangias tamoj.

Trangia har funnits före de flesta här på forumet föddes, ett slags grundstandard. Ett slags friluftslivets baskök använd av generationer.
Fungerar till riktig matlagning och inte bara vattenuppkok, i stark vind dessutom.

Joanna, Smux och Joru berättar här och förklarar, något som är jättebra och imponerar.
Ett slags tålamod och kunskap som antagligen inte finns på många forum.

Tyvärr har många duktiga försvunnit härifrån som också många gånger engagerat sig och spridit sina gedigna kunskaper och det är trist men så är det. Intresset svalnar för ett forum och livet rullar vidare.
I vart fall vill jag lyfta på hatten för er som oförtrutet jobbar vidare för att hjälpa nya vänner i friluftslivet.
 
Senast ändrad:
Jimmy säger att han sitter fast i en sörja. Han vet inte upp eller ner hur han ska kunna koka spagetti, steka på något eller liknande matlagning i ett bra kök. Funderingar kring Trangias tamoj.

Trangia har funnits före de flesta här på forumet föddes, ett slags grundstandard. Ett slags friluftslivets baskök använd av generationer.
Fungerar till riktig matlagning och inte bara vattenuppkok, i stark vind dessutom.

Joanna, Smux och Joru berättar här och förklarar, något som är jättebra och imponerar.
Ett slags tålamod och kunskap som antagligen inte finns på många forum.

Tyvärr har många duktiga försvunnit härifrån som också många gånger engagerat sig och spridit sina gedigna kunskaper och det är trist men så är det. Intresset svalnar för ett forum och livet rullar vidare.
I vart fall vill jag lyfta på hatten för er som oförtrutet jobbar vidare för att hjälpa nya vänner i friluftslivet.
Nu ska du inte ta i du, så okunnig är jag inte, jag hittar bara inte det som är för mig perfekt. Men jag håller med att jag fått trevlig hjälp och tackar alla som svarat.
 
Vill du ha en större gryta så letar du upp en med liknande diameter som respektive trangia använder men som är högre. Om jag inte minns helt fel har t o m trangia en högre gryta som passar i en t25.
Dra en hårsnodd eller motsvarande runt tamojen när du lagat maten klart och ska äta.
 
Vad är det du ska sila? Gäller det potatiskok eller spagetti så går det väl bra att anvanda stekpannan och hålla emot med när man häller av vattnet. Alternativt en granruska. Alternativt fiska upp prylarna med en gaffel. Inte har jag sil hemma när jag ska slå av potatisvattnet. ;)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips