• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Nackdelar med tystbrännarhattar.?

Att man får underburn med tyngre bränslen som fotogen och diesel beror på att bränslegaserna utblandad i luft har mycket lägre självantändningstemperatur än tex propan/butan-blandning. Bensingaser har lägre självantändningstemperatur än butan/propan men högre än fotogen.
Det är en av orsakerna till underburn. Du kan få underburn på alla dagens gaskök genom att tända vid luftintaget.

/John
 
jo, men det beror på att du har redan tänt på gasen på 'fel' sida av av flamfångaren (själva hatten på hattbrännaren) och förbränningsprocessen är igång innan det ens kommit till själva brännarhatten.

Sedan kan det också tändas av gnistor från eldstål som tar sig genom hållen på hatten och tänder på gasen innanför, lika så för stora hål/glipor eller missad metallnät.

men är det rätt gjort, utan läckor och använder propan/butanblandning så tänds inte luftutblandade gasen under hatten ens om det är rödglödande medans bensins och framförallt fotogen och diesels lägre självantändningstemperatur så kan det starta om brännarhuvudet uppnår röd-glöd temperaturer och tom. innan dess.

Att oljor kan ha riktigt låg självantändningstemperaturer så är det bara att tänka på linolja då linolja i trassel har så stor yta mot luft som det oxideras - detta ger värme och i isolerad trassel inte kyls av så fort och denna process går allt fortare ju varmare det är och och till sist eskalerar det till brand.
 
Även barr och skräp på marken under köket kan antändas av värmen och brinna vid luftintaget. Detta är kanske den vanligaste orsaken till underburn.
Den vanligaste orsaken som jag skulle klassa som rent handhavandefel är magnesiumstickan eller "tändstålet" som marknadsföringen velat kalla den. Gnistor överallt och ingen kontroll över antändningspunkten.
/John
 
Alla hattbrännare jag haft har varit tyngre än motsvarande brus/dånbrännare, Kap-Arktic, Optimus Explorer och Optimus Hikerbrännare med hatt. Mycket gods att förvärma men sen går de fint med blåa lågor och ren förbränning med alla bränslen.

Lättaste moderna tystgående eller åtminstone diskreta brännare jag känner till som kan köpas över disk idag är MSR Whisperlite (de har någon annan modell också med samma brännarkonstruktion). Trevligt kök som finns i universalvariant för gas och flytande. Munstycket behöver bytas med bränslet.

Finns (fanns) också en adapter för att använda Whisperlite i Trangia (för de som saknar Kap Arktic ;) ).

//J
 
Bernie Dawg har en beskrivning för att bygga in en WhiperLite Universal i trangia.
 
Fick just hem två tystbrännarhattar av BernieDawg (de ville inte administrera bara ett exemplar så det fick bli två) till mitt Polaris. Ska testa den ena i helgen den andra får väl ligga som reserv. Jag ser fram mot ljuddämpningen men också att kunna sjuda bättre.
Bra synpunkter på forumet.
 
Du lär nog inte behöva ha en liggande som reserv - sälj den vidare.
Ingen av mina olika BD-hattar har någonsin behövt ersättas, de bara går och går och går...
/Odd
 

Liknande trådar

Logga in