Mtb i fjällen

Hej,
Jag och en kompis funderade lite på att ta oss fram medelst bergscykel i svenska fjällen. Vi har dock svårt att bedöma framkomligheten på lederna. Vi har tidigare vandrat en hel del men det som är lätt till fots kan ibland vara svårt på cykel. När jag gått i fjällen har jag inte funderat på om sträckan skulle varit framkomlig med cykel. Problemet är ju inte om man måste lyfta cykeln några gånger utan om den långa sträckor måste bäras.
Är det någon som har erfarenhet av att cykla på någon av lederna och kan dela med sig av hur lättcyklat det var vore jag tacksam.
Hur långt/ofta måste cykeln bäras?
Hur långt kommer man på en dag om man cyklar 4-5 timmar effektiv tid?
Är någon led särskilt att rekommendera?
Några särskilda utrustningstips?
Vi kommer bo i stugor och ha minimal dagspackning (ca 5 kg).
Själv är jag inte alltför duktig mtb-cyklist men har en del uthållighet från landsväg.
/Daniel
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
If you put it that way ;) Cykla då gamla materialvägen mellan Abisko och Rombaksbotn tur och retur... så slipper du reta upp fotgängare. Du cyklar hela vägen, med fantastisk natur och utsikt.
 
öringen; sa:
If you put it that way ;) Cykla då gamla materialvägen mellan Abisko och Rombaksbotn tur och retur... så slipper du reta upp fotgängare. Du cyklar hela vägen, med fantastisk natur och utsikt.

Bra förslag. Detta med irriterade fotgängare är en viktig aspekt.
Det slitage som hjulen ger (gammal infekterad fråga...) tar trots allt oerhört lång tid att läka i fjällen.

Som ett enkelt exempel kan ju nämnas att när man bygger väg i södra Sverige, så är de skärningar och diken man gjort på våren i princip igenvuxna på hösten. I nordligaste Sverige är det snarare så att skärningarna längs malmbanan runt Kiruna ser ut som om de vore gjorda igår nästan, fast det i själva verket är mer än 100 år sen.

Så försiktighet rekommenderas, även om jag inser att skotramp också ger långvariga spår.
 
Tittade lite på km farter jag haft vid träning på fjäll leder och konstaterat att det ofta ligger från 4 minuter per km och uppåt till ett max på 5,5 min/km och på det passen har jag fått knalla en hel del och i brant terräng.

Svårt att ge några mer exakta farter eftersom utseendet på leden spelar väldigt stor roll, på fina sträckar går det att köra 2,5 min/km och på vissa partier blir det till att bära cykel.

Kul och vackert är det i alla fall, så länge man slipper mygg och regn :)
 
jämtlandstriangeln

Många populära leder är ju redan oerhört väl inslitna av vandrare så där gör man inte några synliga spår. När jag cyklat så var det till min förvåning också idel glada miner, delvis av förvåning, från de rätt många vandrare vi stötte på och pratade med.

Vi körde samma taktik, minimal packning och bodde på fjällstationer. Man hinner ca 2 etapper a 12-18km / dag om man startar tidigt om det är tekniska stigar.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips