MTB från Biltema??

ipg289h; sa:
Mezzner; sa:
Innan nån tar chansen anmärker jag själv på begreppet dubbelreducerat; det borde rimligen heta dubbelförstärkt. Reduceringen finns det ju bara en av på röret...

Ursäkta att jag rättar. Reducering innebär att man ar bort gods innuti ramen. Det är någonting man inte ser, men mycket väl kan känna eftersom ramen blir lättare, och eftersom man inte kan se reduceringen har det fallit sig så att den används i marknadsföringssnacket. Försäljarna talar om reducerade rör, dubbel- och t o m trippelreducerade rör. Termer som är något missvisande. Resultatet är det som räknas. Klein, t ex, som var världsledande i utvecklingen av reduceringen av aluminiumrör, talar istället om "gradient tubing" till skillnad från "straight gauge" (oreducerade rör).

Reducering innebär att allt överflödigt gods tas bort. Därigenom varierar rörens inre diameter: den är större mitt på rören medan nära vevpartiet och styrröret är den smal d v s det finns ordentligt med gods som tål stora påfrestningar. De allra finanste märkena, typ Seven, reducerar ramarna i samråd med kunden alltefter vad hojen ska användas till.

Per

Råkade läsa i en gammal tråd...
Jo, Per anledningen till att jag skrev som jag gjorde är att jag vet hur rören ser ut.

Ett dubbelreducerat rör är ju inte reducerat* på två ställen, som namnet beskriver. Det är däremot, till skillnad från ett (enkel)reducerat tjockare på två ställen än i mitten. Samma princip gäller ju ekrarna, om de är smalare på mitten och tjockare i ändarna, så är de ju inte dubbelreducerade, utan dubbelförstärkta.

Den reducerade godstjockleken förekommer bara på ett ställe medan det finns dubbelt upp av tjockare (eller oreducerade) godstjocklekar. Trippelreducerade rör är ju förstås ännu tokigare. Om man ska hitta en rimlig benämning på dessa vore det möjligen assymetriskt dubbelförstärkt eller nåt. Även om jag tror att det är stolligt att försöka personanpassa godstjocklekarna så kan jag hålla med om att det, kanske särkilt på aluminumramar, skulle gå att tjäna vikt, styvhet och styrka genom att göra tjockleksvariationen mer sofistikerad.


*Att reduceringen innebär att man "tar bort gods ur röret" skulle jag inte tro; det låter mycket svårt, det är lättare att tänka sig att röret tillverkas med den godstjockleken. Men ärligt talat vet jag inte hur tillverkningen går till, får jag "ödmjukt" erkänna.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
OK!
Antar att det är extruderade ämnen.

Processen efter svarvningen, är det en form av valsning?
(Antar det - men det är ju lite teori och princip över förklaringen med kraftpilarna.)
 
Korrekt!
Jag läste slarvigt eller inte alls; ämnet har konstant tvärsnitt och därefter sker bara plastisk bearbetning. Anledningen till att tjockleksvariationen till en början är "avig" är väl att man har ett dorn i röret vid manglingen.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips