Mobiltäckning längs Kungsleden

Uppdatering?

Jag tänkte väcka den här tråden till liv. Har tittat på telias täckningskarta
täckningskarta
och det verkar finnas täckning (om än sparsamt) längs med delar av leden med 2G nätet. Det ser ut att finnas täckning vid gardenvaggi (på sluttningen av adnetjårro t.ex) och i början av sjörn Mieskajavri. Vid alesjaurestugarna ser det ut som om man kan gå upp på toppen av Durkechokka och få täckning och på sluttningen av Vistachokka mot väst. nedre delen av vistas ser det bra ut och på toppen av mårmapasset verkar det finns lite täckning. Mellan tjäktja och vakkatovare ser det rätt dött ut, men mellan saltuolokta och kvikkjokk verkar det finnas flera platser med täckning. Runt keb ser det bra ut, men det är ju känt sen tidigare. Delar av högplatån Cievralakku finns täckning och det har ju även rapporterats om tidigare. Har även läst om att telia nyligen lovat att bygga ut nätet i bland annat fjällvärden och glesbygden. Vet dock inte om det kommit igång ännu.

Är det någon som har erfarenhet av hur det sett ut i praktiken i år eller förra året? Det är ju alltid kul att kunna skicka iväg ett sms då och då till sambon. kan ju även va bra att känna till vid nödsituationer även om det kanske inte är något att förlita sig på.
 
Senast ändrad:
Som redan framgått skall du inte räkna med mobiltäckning. Vill du/familjen vara säkra på att få livstecken från dig med säkerhet så är det nog nåt i stil med Spot 3 som behövs. Kostar ju en del, dessutom tillkommer nån sorts månadsavgift...
Annars har metoden med att lämna färdmeddelanden funkat rätt länge, familjen kanske får acceptera att det finns platser och tillfällen när du inte är 100% tillgänglig. :)

Svenska återförsäljare Spot 3

Edit: Haha, märkte inte att det var frågan om trådnekrofili här. Bästa tipset om täckning är att ta täckningskartor med en nypa salt, planera inget efter vad de lovar. Problemet är att täckning handlar om två parter, både mobilstationen och din telefon. Operatörerna har nyligen börjat ge kunderna möjlighet att välja sin telefontyp för att få mer korrekt information på täckningskartorna.

Full disclosure, jag jobbar för Tele2 och vi tillsammans med Telenor utökar täckningen för 2G+4G främst i Norra Sverige. Jag kan här inte gå in på mer detaljer än vad som publiceras på våra hemsidor. Även Telia satsar på nätutbyggnad.
 
Senast ändrad:
Som redan framgått skall du inte räkna med mobiltäckning. Vill du/familjen vara säkra på att få livstecken från dig med säkerhet så är det nog nåt i stil med Spot 3 som behövs. Kostar ju en del, dessutom tillkommer nån sorts månadsavgift...
Annars har metoden med att lämna färdmeddelanden funkat rätt länge, familjen kanske får acceptera att det finns platser och tillfällen när du inte är 100% tillgänglig. :)

Svenska återförsäljare Spot 3

Absolut så är det. men jag tycker det kanske är lite overkill att skaffa en spot med abbonemang när man som jag mest vandrar på och i närheten av relativt vältrafikerade leder typ en vecka per år. Skulle jag vandra ensam i Sarek eller liknande så kanske det vore mer motiverat. Det är mer som en extra lyx att kunna kommunicera med familjen via nåt sms då och då. Mest mitt eget behov. men det vore kul om någon hade lite färska rapporter om hur det ser ut med täckningen i lapplandsfjällen nuförtiden.
 
"Edit: Haha, märkte inte att det var frågan om trådnekrofili här. Bästa tipset om täckning är att ta täckningskartor med en nypa salt, planera inget efter vad de lovar. Problemet är att täckning handlar om två parter, både mobilstationen och din telefon. Operatörerna har nyligen börjat ge kunderna möjlighet att välja sin telefontyp för att få mer korrekt information på täckningskartorna.

Full disclosure, jag jobbar för Tele2 och vi tillsammans med Telenor utökar täckningen för 2G+4G främst i Norra Sverige. Jag kan här inte gå in på mer detaljer än vad som publiceras på våra hemsidor. Även Telia satsar på nätutbyggnad."

Tele 2 verkar i dagsläget ha mer eller mindre obefintlig täckning i området om man ser till täckningskartan på deras hemsida. Men det är på väg att förändras då enligt din insideinfo? Det är ju goda nyheter i så fall!

Vilken telefontyp tror du är bäst att ha då? När man väljer mobilmodell på telias och tele2 täckningskartor verkar det inte vara nån större skillnad. Men som du säger kanske man skall ta kartorna med en nypa salt.
 
Kan jämföra situationen i vintras april maj mellan Nikkaluokta och Katterat med situationen för 5 och 10 år sedan. I praktiken nästan ingen skillnad. SMS är som alltid lite lättare att få igenom än röstsamtal. Vi noterade att iPhone 6 har bättre antenn och därmed användbar täckning än tidigare mobiler för SMS/datatrafik.

Thure
 
Kan jämföra situationen i vintras april maj mellan Nikkaluokta och Katterat med situationen för 5 och 10 år sedan. I praktiken nästan ingen skillnad. SMS är som alltid lite lättare att få igenom än röstsamtal. Vi noterade att iPhone 6 har bättre antenn och därmed användbar täckning än tidigare mobiler för SMS/datatrafik.

Thure

ok! Ingen större förändring av täckningen generellt alltså. men intressant att iphone 6 funkade bättre. kanske så att nyare smartphones generellt är bättre? Eller är det just iphone 6 tro?

Jag har iphone 5 och sambon iphone 6 och den senare är bättre på att hitta wifi-nätet hemma i alla fall! Kanske inte riktigt samma sak, men ändå.
 
Finns en stor test tillgänglig på R&Rs hemsida ang mobiltelefoner. Där är iPhone 6 bäst på känslighet men det finns en massa andra parametrar att ta hänsyn till också.

Jag valde efter att ha läst testen och funderat i stället Samsung Galaxy S5 som har bättre skärm bättre batteritid utytbara batterier lösa minneskort och är vattentät. Den är också bra på känslighet men iPhone 6 som sagt bättre därvidlag.

Thure
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
millimeter Mobiltäckning längs Abisko-Mårma-Tarfala Fjällvandring 15
Fjorr Mobiltäckning svenska fjällen 2022 Fjällvandring 100
Hasselabon Mobiltäckning Fondsbu, Tyinholmen och Koldedalsvatnet Fjällvandring 1
flea Mobiltäckning?? Fjällvandring 4
orren86 Mobiltäckning i Jotunheimen? Fjällvandring 7
avslut1102 Mobiltäckning i Sarek Fjällvandring 13
Myrkotten Mobiltäckning i Jämtlandsfjällen Fjällvandring 7
jesper.holst Hjälp! Mobiltäckning Fjällvandring 44
graylingman Mera mobiltäckning -"Hot Spots" Fjällvandring 2
majjen Vad-platser längs Padjelantas nordgräns? Fjällvandring 5
brigas dyr båttransport längs Kungsleden? Fjällvandring 54
stormfrog Keb runt Vistas -> Keb fjällstation via Tarfala: Över Duolbanjunecohkka eller Längs Drakryggen? Fjällvandring 10
Pappan Vaden längs Nordkalottleden Fjällvandring 8
pal2 Tältövernattning längs vildmarksvägen Fjällvandring 6
MartinVandrar Extra dagstur? Längs med Saltoluokta-Kvikkjokk Fjällvandring 2
hedtjarn Trailrun längs Kungsleden - packning? Fjällvandring 7
Ralphandersson Spektakulär vandring/topptur längs vägen Kiruna-Lofoten Fjällvandring 6
Pappan Tips längs Tarralouppal - Sarves - Lullihavagge - Kvikkjokk Fjällvandring 6
gunwen Vandring längs Höga kusten med krav på säng Fjällvandring 3
Valpish Vandringskompis(ar) längs med fjällkedjan. Fjällvandring 0
NaturBoel Mycket folk längs Jämtlandstriangeln i september? Fjällvandring 12
Norris Stigen från Kvikkjokk längs Tarraätno? Fjällvandring 4
lokatten Padjelanta kan man köpa mat längs vägen? Fjällvandring 3
josia Broar längs stigen in i Sarek från Suorva Fjällvandring 5
rimn Stugor längs Padjelantaled inte i STF:s regi? Fjällvandring 10
Karpaterna.se Tips på dagsturer längs sträckan Vakkotavare-Singi-Tarfala-Nikkaluokta Fjällvandring 4
4000mil.se Kortare vandringar längs Vildmarksvägen Fjällvandring 0
Henkenorstrom35 Sommar vandring längs hela Kungsleden Fjällvandring 2
Drömmaren Funderar på tur längs Kaitumjåkka Fjällvandring 1
NAB Uphittade glasögon längs leden Tänndalen-Skedbrostugan Fjällvandring 0
easker Vandra längs Sitojaure? Fjällvandring 3
Danoise Vandring & Fiske längs Kungsleden Fjällvandring 10
viktorpettersson Vandring längs Cievrragorsa? Fjällvandring 18
aksello vad finns det för utbud på butikerna längs kungsleden och hur är priserna? Fjällvandring 5
Harald Cederlund Möjligheter att proviantera längs med Padjelantaleden Fjällvandring 7
Blaufish Broar längs Ammarnäs - Hemavan Fjällvandring 3
joelpap Vandra längs med Sitoätno (Sitoälven) ? Fjällvandring 6
mler Vandringstips längs hela fjällkedjan Fjällvandring 88
Pappan Tips längs Staloluokta - Njåtjos - Kvikkjokk Fjällvandring 12
philip5 Fjällvandring längs Kungsleden och Kebnekaise Fjällvandring 15
Öhrnell Måste man vada längs Kungsleden Fjällvandring 11
millimeter Toppar längs Abisko-Mårma-Tarfala Fjällvandring 0
hegeland Vandra längs Sitojaure? Telefon i Rinim och Nammatj? Fjällvandring 4
jenso H2O längs kungsleden Fjällvandring 2
fnöskticko Skurdalsporten och vidare norrut längs gränsen Fjällvandring 0
uffe1 Skidtur längs kungsleden. Fjällvandring 1
hegeland Aktiviteter längs Storlien-Östersund i början av Nov? Fjällvandring 0
underdoggy Vandring med hund längs kungsleden! Fjällvandring 5
Ulf.N Fiske längs följande rutt! Fjällvandring 9
1145 Broar längs ledsystemet i jämtlandsfjällen Fjällvandring 3

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.