Mjölk till gröt och choklad?

Läst en del på forumet, och det verkar vara rätt vanligt med en kopp choklad till frukost kvällsmat när man är på tur.

Nu skall jag på kajaktur, vilket bara innebär för mig 3 nätter i tält. Jag har ingen vana av att vara borta från kylskåp.

Hur gör ni med mjölk när ni dricker er choklad, har ni med er mjölk i kylbagar? Kör ni torrmjölk? eller köper ni O´boypåsar som man blandar i vatten?

Hur gör vi bäst med smör, vi köper riktigt smör och har förstått att det bör hålla ihop konsistensen rätt bra under den korta tiden, kan man förvara i det i en vanlig plastpåse eller bör man förpacka det på annat sätt?
 
Oboy eller inte, det är ju en smaksak.

Mjölk jag använder i mat tycker jag att pulvermjölk är ok. Dvs chokladpudding, såser mm. Själv tycker jag dock att dricka den inte är så gott och undviker därför allt som kräver att man har mjölk i fri form

Tror inte att 3 dagar mitt i sommaren i en kajak kan garantera att den håller sig fräsch.

Christian
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Testade att köra mjölk på sempers torrmjölk.. sen oboy på det, tyckte inte att det var gott. Så har övergett den iden att dricka choklad på turer.

Angående smör, när vi är ute på kajakturer 3-6 dagar så håller sig smöret egentligen hela tiden.. bawra det att det ändrar konsistens...vi har det i en kylbag, där vi förvarar anndra kylvaror, fryst köttfärs,kötbit och sen frysta petflaskor som kylklampar..det håller sig definitivt i 3 dagar om man inte öppnar i tid och otid, tänker på att hålla den i skuggan.

För att håla min dricka kall, så brukar jag ta en nätpåse eller två st plastpåsar lägger i mina burkcolor, sen några stenar, fäst en lina och kasta ut i vattnet. borde kunna lägga ner smöret där i också om du lägger den i en drybag(se till att tömma så mycket luft ur den som möjligt) så får du kallt smör lite längre.
 
Om du känner att du har råd, köp UHT-behandlad mjölk på 3dl tetror. De håller bra i värmen tills du öppnar dem. Är du stordrickare, eller ni är fler som delar, köp 1litare. Om du gillar smaken på UHT vet du om du druckit mjölk i varmare länder, typ grekland. Annars testa.

På vandring gäller annars torrmjölk tycker jag.
 
Som gammal Vi Unga'it (typ som scouterna) och sedemera weekendmilitär blev jag konfunderad av trådens inledning... vad sjuttsingen har mjölk med choklad att göra?

Jag har druckit Ögonblink choklad i snart 30 år och de har ett starkt grepp om marknaden då var jag än dyker upp på kurser, konferenser och även hotell och liknande nog fasen finns det Ögonblink på frukostbordet.

chokladdryckpulver-8x30g-ogonblink.jpg
 
Tack för era svar!

Jo ögonblink finns ju, men det är inte alls lika gott som choklad och riktig mjölk, men jag antar det är svårt när man vill resa lätt.

Men jag skall kanske ta med en kylbag, då kan man ju ta med en vanlig mjölk och en fryst mjölk som kylklamp, samt lite annat gott. Det borde finnas plats för det.
Det löser ju även problemet med smöret. I annat fall får jag vara utan dessa lyxiga saker någon dag :)
 
Pulvermjölk blir betydligt godare om du blandar till det och låter det stå några timmar. Gör iordning det på kvällen i en plastflaska, håll den kall i havsvattnet eller i kylväska/påse, och du får en god mjölk på morgonen.
I matlagning tycker jag att det fungerar bra att använda mjölken direkt.

För bara tre övernattningar går det bra att hålla kyla genom att frysa ett par PET-flaskor med vatten. Lägg dem i en mjuk kylväska, ev kan ni förstärka isoleringen med tidningspapper. Det brukar kunna finnas isklumpar i flaskorna även efter ett par dygn om ni är lite försiktiga. På så sätt får ni både kyla och dessutom garanterat färskt och gott vatten i flera dygn.
 
Varm choklad

Som gammal Vi Unga'it (typ som scouterna) och sedemera weekendmilitär blev jag konfunderad av trådens inledning... vad sjuttsingen har mjölk med choklad att göra?

Jag har druckit Ögonblink choklad i snart 30 år och de har ett starkt grepp om marknaden då var jag än dyker upp på kurser, konferenser och även hotell och liknande nog fasen finns det Ögonblink på frukostbordet.

chokladdryckpulver-8x30g-ogonblink.jpg

Ögonblink är klart bättre än O´boy. Både jag och mina barn tar med oss ögonblink ut., något annat är inte att tänka på.
 
Tips från kemilabbet:

Till en kopp choklad går det åt 1 tsk cacaopulver, 1 msk socker och torrmjölkspulver till 2 dl färdig mjölk. Lämpligt är att blanda satser om 1 påse torrmjölkspulver och cacaopulver och socker i proportion till mängden färdig mjölk.

Vid tillagning kokas 2 dl vatten per kopp och iblandas 3 msk. färdigblandad torrvara.
Funkar även med Östersjövatten. :cool:
 
Våt frottehanduk utanpå ger kylsåpskyla även i rötmånadsvärme. Bensin i handuken kan ge is i flaskan!
Blanda till kvällen före och de blir godare.
Till gröt fungerar även yogurt väl.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips