Minimala gasbrännare?

bättre sent än aldrig...

Man kan naturligtvis fundera en del runt den verkliga effekten av att isolera behållaren, har inte gjort några mätningar eller så. Eftersom brännaren sitter på behållaren så leder den ner värme (min PeakIgnition blir rätt varm faktiskt) till den. Jag tycker inte det behövs någon ståltråd eller liknande för att leda ner värme. Trots att tuben kyls av den flyende gasen så kyls den också av snö och luft om den står helt fritt. Kan man bevara lite av värmen från brännaren borde det alltså bli bättre. Om det sedan är marginellt kan jag inte svara på, upplever det dock som att det funkar bra. Sedan så behöver man inte stödbenen om man gör botten på isoleringen större, typ 3x3dm, men då blir det svårare att frakta skiten utan att limningen går sönder. Inget ont utan något gott, eller hur det nu var.

Höjden över havet spelar som jag förstått det ingen roll så länge vi är i Sverige men kan ger en ökande avmattning med början på ca 3500 meter.

/Björn
 
bjornw (Björn Walter) skrev:
> bättre sent än aldrig...

En svarstid på 6 dagar är iofs ingen tid, men i e-postens tidevarv blir man gärna ivrig... ;-)

Tack för ditt svar!

> Trots att tuben kyls av den flyende gasen så kyls den också av snö
> och luft om den står helt fritt. Kan man bevara lite av värmen från
> brännaren borde det alltså bli bättre.


- Det har du ju helt rätt i.

> Om det sedan är marginellt kan jag inte svara på, upplever det
> dock som att det funkar bra.


- OK, det låter troligt att kombinationen av att isolera mot snö och vindkylning och att "tuben" leder ner varmluft från brännaren tillsammans ger en märkbar effektförbättring.

> Sedan så behöver man inte stödbenen om man gör botten på
> isoleringen större, typ 3x3dm, men då blir det svårare att frakta
> skiten utan att limningen går sönder. Inget ont utan något gott,
> eller hur det nu var.


- Hmmm... Den biten får vi nog fundera lite på... ;-)

> Höjden över havet spelar som jag förstått det ingen roll ....

- OK

Jag har startat en ny tråd där min tanke är att samla information och tips om att använda gaskök på vintern. Fortsätt gärna diskussionen där!

Hälsningar,


/JOHAN
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

Månadens fråga: Vandring i Sarek – varifrån utgår du helst?

Har du vandrat i Sveriges största högfjällsområde? Då vill vi veta: vilken plats tycker du är bäst att utgå från?
Re: Re: Fysik

nermander; sa:
Gaslagen gäller för gaser. Den gäller inte för vätskor. I en gasolflaska är det från början mest vätska, på grund av trycket.


För luftflaskor och syrgasflaskor gäller gaslagen, det är därför man har manometrar på dem för att kunna se hur mycket som finns kvar, men gasolflaskor och lustgasflaskor väger man för att se hur mycket som finns kvar.

Jodå, gaslagen gäller även när det finns vätska i behållaren, men trycket blir inte proportionellt mot behållarens bränslemängd. Detta eftersom det fylls på mera gas från det flytande gasförrådet.

Det som ställer till problemet är temperaturen. Det åtgår energi till att förgasa den ursprungligen västskeformade gasen. Denna energiförlust gör att vätskan och gasen i flaskan kallnar, och trycket sjunker. I början när flaskan är nästan full så är värmemängden i vätskan tillräcklig för att temperaturändringen skall bli måttlig och trycket bibehålls. När vätskan är nästan slut så sjunker temperaturen fort så mycket att den kommer under daggpunkten, dvs inget förgas längre. (Nästan, eftersom trycket sjunker så länge kranen är öppen).
Själv brukar jag värma flaskan på slutet genom att ställa den på grytlocket. Man hör ju lätt om temperaturen (läs "trycket") i flaska stiger genom att ljudet från brännaren ökar. Förutsatt att man inte stänger eller minskar på gaskranen så borde man lätt bedöma om trycket i flaskan blir riskabelt pga temperaturhöjningen.

Detta förklarar inte varför man får mindre slattar i mindre flaskor, men väl varför man får slattar över huvud taget...

Mikael Krisoffersson
 
Effekt av hög höjd?

bjornw; sa:
Höjden över havet spelar som jag förstått det ingen roll så länge vi är i Sverige men kan ger en ökande avmattning med början på ca 3500 meter.

Blir det verkligen sämre krut på högre höjd (dvs vid lägre lufttryck)? Gasen har rimligen "lättare att komma ut ur burken" om mottrycket utifrån är lägre.

Om det verkligen blir sämre effekt så borde det bero på a) att det finns mindre syre till förbränningen eller b) att den tunnare luften inte lika effektivt överför värme till burken.

Någon som har erfarenhet?

/ Lennart
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips