Matlagning till 6pers på gaskök

Tanken med Multifuel kök var främst det stabilare stativet på dessa för att bära upp en så stor och tung gryta. Det finns ju alternativ i Primus EasyFuel som vad jag förstår är en GB-74 brännare monterad i stativet från ett Omnifuel.
Under bra omständigheter och med bra och effektivt vindskydd borde denna effekt klara koka upp så mycket vatten.
 
Tack för alla svar!

Pastavatten är det som kräver störst, skulle klara oss på mindre gryta om vi håller oss till gryn i olika former men vill helst inte. Det blir även lite tajt om man gör soppa osv. "Risken" finns att vi till och med bli 7pers.

Att dela upp matlagningen är såklart ett alternativ, men något jag helst skippar då det blir en del extra vikt. Viss redundans har jag redan i det toppmonterade om huvudbrännaren skulle ge upp.

En multifuel känns lite väl overkill då jag sällan är ute i några betydande minusgrader. Blir många turer innan jag hämtar kostnaden på bränslet. Men det är inte uteslutet att jag landar där.

Funderar på att tillverka en stor överdel till vindskyddet av en gammal saftmaja eller liknande. Kan vara ganska klen om jag vilar kastrullen på skrivar eller annat stöd. Det är alltid roligt att bygga :p. Det känns som effekten från trangias brännare ska räcka bara man få till effektiviten eller är det för klent?

Strunta i multifiolerna och ta ett par enkla gasspindlar som är stadiga och extremt redundanta. Prova hemmavid och låtsas att du befinner dig mitt ute i vildmarken där det verkliga elddopet ska ske. Jag tror du fixar det galant både som test och i skarpt läge.
Vad ska du laga till för kulinariskt?
En favvo här är oxsvanssoppa med mycket grytgrönsaker. Tar mycket lång tid men tiden tar man sig. Inget för den analytiske gramjägaren men har man möjlighet så har man.
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Tack!

Får kanske göra ett test inomhus med trangia utan vindskydd för att se över gasåtgången/koktid, bättre än så lär jag inte hamna med ett perfekt vindskydd utomhus. Så om koktid gasåtgång inte blir bra då, kan jag nog skippa planen med Trangia.

Vad det blir vet jag inte, allra helst hoppas jag på att få röka fisk och då är det ett stort plus med stort kärl. Gjort såhär tidigare.

Har förstått att denna spindel från biltema inte var speciellt bra, finns det andra bra spindlar till en billig peng? Ska jag ändå lägga 1000kr+ känns det som multifuel går att motivera.
 
Använd det billigaste men se till att du har säkerhetstänkande. Tror säkert det funkar med billigt och enkelt toppmonterat också. När man som mig har ett flertal toner i ” klaviaturet” så är det ju enkelt....
Fattigt folk världen över hittar lösningar. Tyvärr får ni inte göra upp eld där ni är annars vore det inga problem.
 
Fogas har större Gas brännare, plåtslagarn kan tillverka bra vindskydd, en stor friluftsportion är 4 dl komplett.
Ser inte att du behöver mer än 2x 2,5 l grytor.
Vi lagade till 16 ungdomar och två vuxna med 6 2,5 liters kastruller, enklare vindskydd går att skapa av sprioflexrör finns i stora diametrar.
Börja aldrig med att bestämma kokkärlet utan vad som skall lagas.

go tur
 
Fogas har större Gas brännare, plåtslagarn kan tillverka bra vindskydd, en stor friluftsportion är 4 dl komplett.
Ser inte att du behöver mer än 2x 2,5 l grytor.
Vi lagade till 16 ungdomar och två vuxna med 6 2,5 liters kastruller, enklare vindskydd går att skapa av sprioflexrör finns i stora diametrar.
Börja aldrig med att bestämma kokkärlet utan vad som skall lagas.

go tur


Jag instämmer, nu satte jag 5l eftersom det blir minimum om man vill ha möjlighet att koka hyffsat pasta som inte blir en gröt :). Vi kan absolut begränsa oss till gryn men hade hoppats på en bättre lösning.

Får se om jag lyckas knäcka nöten med nytt övre vindskydd till trangia, hänger på att jag hittar en billig bunke av alu att utgå ifrån.

Jag är hyffsat händig och byggde exempelvis detta vedkök av lite fynd från soprummet just för dessa tillfällen (5l på klippet). Som jag skrev i TS är det tyvärr totalt eldförbud dit jag ska annars hade det varit klockrent eftersom det väger in på 586g + 120g för en liten såg istället för bränsle.

stor 2.gif
 
Senast ändrad:
Varför inte koka pastan i omgångar? Behövs fortfarande hyggligt stor kastrull, men det går åt mindre vatten. Ett durkslag av nätmodell som du sänker ner i kokvattnet, sedan tar du upp pastan – men vattnet stannar kvar till nästa omgång.

Vermicelli (heter det va?) och liknande går snabbt att koka. Mycket tunn pasta, alltså. Roligare än snabbmakaroner, tidssmartare än spaghetti.
 
Fotogenkök klarar detta. T ex ett Trangia 25 med tre skruvar på underdelen som kastrullstöd + ett löst vindskydd och i mitt fall KAP-brännaren. Optimus 111 är ett annat alternativ.

En annan variant för snabbare uppkok är två separata kök innan ni går över på 5L kastrullen i stekpanneläget.

Finns ett par äldre trådar med bilder. Hittade bara https://www.utsidan.se/forum/threads/alternativt-kokstativ-till-trangia.15353/ men vet att det finns flera.

Thure
 
Senast ändrad:
Jag har 6 barn, när vi var på tur hela familjen använde vi lösningen som Thure redan tipsat om, vi kokade upp vattnet på 2 st Trangia med gasbrännare, det går ju väldigt fort. Sedan hällde vi över vattnet i Trangias lägerkittel,
som passar i stekpanneläget, och hällde i pastan. Behövs det mer vatten kan man koka upp lite till på det lediga köket och hälla i pastakoket. I början försökte vi koka upp vattnet direkt i den stora kastrullen, men det tar ju evigheter, men att hålla redan varmt vatten kokande funkar ju bra. Lägerkitteln rymmer ju precis ett Trangia 25, det är smidigt när man ska packa.
 
En brännare du monterar direkt på en större gasolflaska (blå fotbollsstorlek) räcker
och blir över för en femliterskastrull. Utslaget på 6-7 personer blir det inte heller så mycket vikt.
Jag skulle ta med ett tvålågors primus men det beror på att jag redan har tillgång till ett och då kan man skippa ett annat kök för övrig matlagning.
Viktmässigt kanske det blir tyngre men man har en tub istället för en bunt 450-grammare, ett kök istället för två samt sitter majoriteten av tiden i en kanot.
 
En brännare du monterar direkt på en större gasolflaska (blå fotbollsstorlek) räcker
och blir över för en femliterskastrull. Utslaget på 6-7 personer blir det inte heller så mycket vikt.
Jag skulle ta med ett tvålågors primus men det beror på att jag redan har tillgång till ett och då kan man skippa ett annat kök för övrig matlagning.
Viktmässigt kanske det blir tyngre men man har en tub istället för en bunt 450-grammare, ett kök istället för två samt sitter majoriteten av tiden i en kanot.
Den typ av tub (Campingflaska 2012, 2kg gas) och större toppmonterad brännare (Primus Frigg kök) du syftar på är ju vanlig campinggasol, dvs Propan i återfyllningsbara flaskor. Så för utflykter där vikten av dessa tyngre flaskor inte har betydelse är detta givetvis en bra lösning, och hög effekt även i kyla pga Propan.

En annan billig och stabil lösning är ju ett sånt här kök förutsatt att det finns plats att ta med det:
Gaskök | Anpassat för 1-4 personer | KAYOBA | Jula
 
Senast ändrad:
Tack för alla förslag.

Jag kommer sikta på att modifiera trangia i första hand och köpa en ny spindel i andra hand (tar gärna förslag på en bra till rimligt pris). Kommer jag över ett bra multifuel begagnat är det nog inte omöjligt heller, även om jag på denna tur sannolikt gör gas.

Kravspecen är lättvikt och att man verkligen ska kunna använda 5l grytan. Det går såklart dela upp koket eller käka gryn men det är tråkigare och hur jag än vrider och vänder på det, ser det ut att bli tyngre med flera kök än ett med hög kapacitet. Pasta är ett exempel på rätt, men det finns fler som kommer kräva stor kastrull. Per person är kärlet 833ml så det är redan ett ganska litet kärl om man räknar per person.

Däremot kommer jag nog koka upp en delmängd vatten på det toppmonterade och slå i stora grytan i många fall. Toppmonterade åker med för redundans och få två kokplattor. Tar även med stekpannan (hoppas på fisk) och en 2l kastrull.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips