Hej! Annonser är vår inkomstkälla för att kunna driva Utsidan. Om du inte vill slå av annons­blockering kan du istället stödja oss genom att teckna ett Plusmedlemskap - då kan du dölja alla annonser och slipper denna text!

Matlagning i Norge

Sitter och spånar på en tur i Jotunheimen på ett par nätter, och eftersom vi inte har tillgång till tält, är vi hänvisade till att bo i stugor. Vid tidigare vanfingar i Norge (från Grövelsjön och över gränsen) har jag fått uppfattningen att det vid de bemannade stugorna inte är möjligt att laga sin egen mat. Hur fungerar det i Jotunheimen, t ex vid Spiterstulen eller Gjeldersheim? Går det alltid att laga medhavd mat i stugorna, vilken man än kommer till? Att köpa färdiga middagar blir ganska dyrt i längden.

Mvh
/Per
 
Inte mycket men jag vill minnas att det i alla fall i Spiterstulen finns en självhushållningsstuga för tältare, troligtvis samma i Gjendesheim. Gjendebu är både selvbetjent och betjent så där borde det gå bra oxå, det är 20 år sedan jag bodde där senast så jag minns inte riktigt. Oftast så finns det dock inte tillgång till självhushåll i de betjente stugorna precis som du observerat.

-Palle
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Ja det stämmer med Spiterstulen. Där finns en ”servicebyggnad” för tältare på andra sidan jokken. Den är eller var (har inte varit där på några år) den skabbigaste jag nyttjat i den svenska och norska fjällvärlden men den funkar. Dass, duschar, ett matrum med spisplatta... och du sparar benen med ett par hundra meter om du skall upp på Galdhøpiggen jämfört med att utgå från huvudbyggnaden!;)
 
Varför inte ta kök med och laga maten ut i det fria. Är det busväder och ni inte vill koka ute så kan ni lyxa till det med "hytte mat" den dagen.
 
Peifen; sa:
Varför inte ta kök med och laga maten ut i det fria. Är det busväder och ni inte vill koka ute så kan ni lyxa till det med "hytte mat" den dagen.

Absolut, det kommer vi att göra om det är så att man inte kan laga till mat. Är ju bara en fråga om hur mycket saker man vill ha med sig, och om man slipper ta med kök + annat minskar ju den totala vikten en del.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips