Mat som funkar i kyla

Falukorv går att skära i 10 minus med bra kniv i alla fall. Jag var sugen på att ta med råa ägg men hur går det i 10-15 minus, fryser de?
 
Vinter = skippa frystorkat, då vikten är ett mindre problem än att behöva smälta snö för all mat... Fett är viktigt när det är kallt, så kör korvar osv. Smör kan hyvlas med osthyvel. Gröt är riktigt trevligt, likaså ris och potatismos. Kokar du ris kan du ta mer vatten och hiva i en buljongtärning så har du soppan klar till termosen.
Korv funkar, dessutom kan du ju skiva den i förväg i tunnare skivor som kräver kortare stektid eller i tärningar i nyss nämnda soppa.


Alla ev missuppfattningar osv beror på Tapatalk.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
En burk tonfisk i olja över köket ett snabbt sätt o få i sig ett mellanmål.

Akta bara för puttrande olja som stänker om du drar på.

Nån här tipsade ju om en annan självförsörjande tillagningsmetod som nån idf snubbe förklarat på nätet.

Gör en marschall av burken genom att peta dit en papperstuss - tänd på och låt brinna ett tag.
Ställer man den på isolerat underlag får man nog upp värmen lagom även i starkare kyla
 
Vinter = skippa frystorkat, då vikten är ett mindre problem än att behöva smälta snö för all mat... Fett är viktigt när det är kallt, så kör korvar osv. Smör kan hyvlas med osthyvel. Gröt är riktigt trevligt, likaså ris och potatismos. Kokar du ris kan du ta mer vatten och hiva i en buljongtärning så har du soppan klar till termosen.
Korv funkar, dessutom kan du ju skiva den i förväg i tunnare skivor som kräver kortare stektid eller i tärningar i nyss nämnda soppa.


Alla ev missuppfattningar osv beror på Tapatalk.

ja fattante. väger korvarna mindre än bränslet? bränsle behöver du ju dessutom hursom för å få i dej nå å dricka. jag skulle INTE göra potatismos med tanke på hur svårt det är att få bort när det frusit fast (och det gör det snabbt) och hur besvärligt det blir när det sedan bränns fast vid nästa matlagning.

vad är det för tur vi pratar om? bil till parkering, två km till vindskydd och sedan picknick? eller en skidvecka till fjälls med tält?
 
Jag är nog ingen bra rådgivare när det gäller vintermat då jag anser att mat ibland får en hel annan smak vid stora minusgrader men här kommer mina 5 cents:

* Jag har svårt att hitta en chokladkaka som smakar gott vid minusgrader även om det var 85 eller 90 % kakao. Tips mottages tacksamt. På senaste turen blandade jag i hasselnötter men på något sätt luktade och smakade blandningen vidrigt. Vet inte om det var chokladen eller hasselnötterna som fallerade. Russinen smakar fortfarande toppen.

* Jag ogillar frystorkat och kör en tvåkomponentsmiddag där jag håller värmen på den första rätten med ett sånt här: https://www.ssl-id.de/zeltzubehoer.de/bilder/790272.jpg Typ köttbullar och potatismos är mums.

* Jag äter bara varm mat på morgon och kväll vid högvinterturer då det är så få soltimmar. Under dagen äter jag bara jägarsnus och tar inga längre pauser.

* Hårdbröd. Gillar Sport och Rågi. Frukost smakar inte gott vid minusgrader.

* Margarin. Kör Bregott för att kunna steka också men det är väldigt hårt vid minusgrader.

* Dryck. Chokladdryck är smaskens.

* Kakor. På senaste turen levde jag till stor del på Digestive och chokladdryck. Gick ner ett antal kilo men jag hade lite att ta av. :)

Vet inte om det är mina smaklökar som förändras vid starka minusgrader eller maten.
 
Jag äter havregrynsgröt och dricker kaffe till frukost. På dagen äter jag flera små "mellanmål", t. ex. choklad, hasselnötter, torkad frukt, energikakor eller fruktsoppa. På kvällen blir det bulgur, torkat kött/fisk med torkade grönsaker. Extra fett tillförs i form av en rejäl smörklick. Med smör menar jag smör och inte margarin. Det är viktigt att dricka mycket även vintertid. Det extra fettintaget jag kör med vintertid kräver mer vatten än annars.Vid temp. på 0 till - 5 C. går det bra att ha vatten i flaskor så länge man förflyttar sig. Då vattnet skvalpar runt i flaskan fryser det inte nämnvärt.
Är det under -5 C. har jag bara vatten i form av hett vatten i termos. För att det skall räcka under hela dagens vandring brukar jag fylla kåsan med snön och hälla på med hett vatten tills jag erhåller vätska med en behaglig dricktemperatur. Iskallt vatten tycker jag inte om att dricka när det är kallt.
Jag har generösare matportioner vintertid än jag har på sommaren.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips