Lundhags (mera kängor :)

Tjenare.

Jag behöver lite råd angående val av kängor. Mitt 'problem' är att jag har stora fötter och för att få rätt storlek så verkar beställda kängor från lundhags vara enda alternativet.

Ganska grön angående vandring. I helgen gick jag en tvådagars vandring, 4mil på leder i östergötland (jympaskor, skavsår :) och det är nog mest liknande vandringar det blir till och börja med.

Snackade med den lokale Lundhags försäljaren som tyckte att Lundhags Jakt Jubileum var helt rätt. Spontant tycker jag att höga skafft verkar var lite overkill. Vad har ni för erfarenheter, ska man köpa höga/låga, vilken lundhags modell är bäst?

Alla åskiter välkommna. :)
/Joakim
 
Ändamål

Skall man i huvudsak vandra på leder så räcker låga kängor mycket väl. Satsa dock på kvalitet. Kraftiga sulor, läder och få sömmar. Köp dem gärna i tex tyskland (www.globetrotter.de) eftersom många märken då är ca 500 kr billigare
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Lundhags

Jag ska först säga att jag inte är någon kängexpert, men tänkte dela med mig av min erfarenhet ändå. Jag köpte ett par Lundhags Alaska (tror jag de heter, med fyrkantig tå och höga skaft) för åtta år sen av de inte särskilt politiskt korrekta orsakerna att jag tyckte de verkade bra (hade aldrig provat några andra) och det var rea då jag var pank student. Sen dess har jag haft dem på svamputflykter i skogen, på vandringar i götaland och på fjällvandringar. De funkar hur bra som helst, och verkar inte ha några funderingar på att ge upp.Det enda jag inte gillar är den fula och för min del opraktiska fyrkantiga tån. Jag får nästan aldrig skoskav (två par sockar i) och de torkar över natten om man råkat missbedöma stabiliteten hos någon tuva och trampat ner sig. I hemma-miljö använder jag den istället för gummistävlar eftersom de är mycket skönare. Att de har höga skaft stör inte mig, tvärt om blir de ju flexiblare och man kan slafsa igenom en mindre sumpmark om det krävs.
 
Lundhags Professional

Jag köpte Lunhags Professional efter Trezetas och Meindls kängor och är mycket nöjd om Lundhags efter två års tufft användning. Kängorna är tillräckligt stabila men otrolig lättä. Dom är lätt att få vattentäta med impregnering. Ny model finns antingen med låg eller hög skaft.

Köp inga skor via internet eller mot postförskot innan du har åtminstone fått prova dom på lokal butik. Med Lunhags gäller det att köpa cirka två nummer större skor än normal lågskor, eftersom Lundhagare inte har foder, vilken du måste kompensera med ett par vandringssockor och ett par tjocka yllestrumpor. En kraftig sko också "krymper" sig litet vid trampet när sulan böjer. En bra säljare kan hjälpa du med det här, service hittar du inte på webbutiker även om dom kan vara billigare. Att hitta stora storlekar är ingen problem vid Lundhags, om deras standard räcker inte till, lagar de ett par för just dina fötter.
 
Lundhags

Jag har haft mina Lundhags kängor i snart tio år och är helt nöjd med dessa. Fördelarna med dessa skor är att jag kan använda dem både på vintern, när jag skall ut på en tur med skidorna och på sommaren när det är 20 grader varmt. På vintern är de varma dels på grund av sockarna men också på grund av isoleringen i sulan. På sommaren blir jag visseligen varm om fötterna men alldrig blöt, när jag tar av mig skorna efter en dags vandring och känner på fötterna är de varma, men ej blöta och luktar inte svett, även om det regnat, hur detta kommer sig vet jag inte riktigt men det fungerar.
En sak om fyrkantig sula, fördelen med detta är att du kan använda kängorna när du åker skidor, men använd remmar fram, inte metallbitarna som sitter på sidorna av bindningen, risken finns att sulan losnar från skon.
En annan fördel med Lundhags är att om skorna går sönder kan du få en fabrikslagning av dina skor, hur andra fabrikanter ordnar detta vet jag inte. Enda nackdelen, som jag ser det, med dessa skor är att de behöver inpregneras för att stöta bort vatten. Ofta rekomenderas man att använda ex. Nygammal läderinsmorning vilket luktar ganska starkt och missfärjar skorna, därför använder jag vax, som luktar bättre lättare att få bort från fingrarna och skorna mörknar inte så mycket.
/mz
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips