Lång driftstid på antikt litet kök

Jag fyllde ett av mina två Radius 40 för att se hur länge det brinner.
Ett av dem betalade jag 36 kronor för.

Jag ställde köket i snön ute i -14 C. utan vindskydd med full låga, den går att reglera.

Det blåste vindpustar så att lågan for hit o dit, det har nog ökat förbrukningen.

Det brann i minst två timmar, jag såg att det brann efter 2,5 timmar men sedan vet jag inte när det slocknade, men för att vara på säkra sidan så skriver jag 2 timmar/full tank. ca 2,5 dl.

Brännare är inte "öppen" som på ett Trangiakök, utan är sluten kan man säga, den består av en veke som går ner till spriten i behållaren.

Upptill så går veken genon ett rör som har några hål runtom.

Runt röret sitten en ring som man kan justera upp och ner med
en enkel trådspak för att reglera lågan.

Handtaget i trä är enkelt att skruva loss.

Kastrullhållarna, 4 st, går lätt att sätta dit o ta bort.

Jag vet att köket är väldigt effektiv, klart i klass med moderna spritkök, om inte bättre t.o.m.
Jag vet inte anledningen till att man övergett vekekonstruktionen och gått över till en öppen behållare som brännare då jag inte vet om något kök som kan anses modernt har den ?

Fakta :

Mått :Isärplockat 10 cm x 12,5 cm.

Vikt : 330 gram.

"Kokplatteyta" : 13 cm diam.

Tillverkat i mässing ock "bondjärn".

Veken är ca 12 mm tjock.

.................................................................................................
Nackdelarna är några, ni kanske kommer på fler... :

Sotar om man kör vanlig T-Röd.

Vindskydd får man fixa själv.

Köket ska tömmas på sprit om man ska packa ner det.

Reservdelar svåra att finna, även köket...sök så får ni se....

En stor stekpanna på köket blir vingligt om man inte håller i pannan under stekning.
..............................................................................................................

Fördelar :

Låg vikt.

Litet.

Reglerbar värme.

Handtag på köket för eventuell förflyttning.

Vackert att se på.

Tyst.

Billigt.

Om man nu kan så är det nog inte värsta rymdfärgeteknologin som behövs för att göra ett själv.

Då har man fördelan att kunna ändra efter eget tycke så att det passar bättre, kanske förslutningsbart så man slipper tömma köket, större "kokplatta" kanske osv.
 

Bilagor

  • SANY1580.jpg
    SANY1580.jpg
    51.6 KB · Visningar: 817
  • SANY1575uts.jpg
    SANY1575uts.jpg
    51.7 KB · Visningar: 815
  • SANY1575utsmedtext.jpg
    SANY1575utsmedtext.jpg
    57.1 KB · Visningar: 763
  • SANY1574uts.jpg
    SANY1574uts.jpg
    43.2 KB · Visningar: 1,022
Tack !

Jo visst är mässing snyggt, alla kök skulle ju va i mässning !

Trodde köket var ett fjantigt campingkök att värma lite kaffe på, men den tanken fick jag revidera så att säga, mitt hederliga Trangia 27 som jag tycker är så bra... . (
Min vän som är långt mer erfaren av friluftsliv, kollade o kände på köket häromdan, trodde köket var en "prydnadsgrej", han har själv de senaste åren oftast bara brännaren med sig o ett par kastruller, han använder stenar som kokstöd.

Ska göra ett test på hur lång tid det tar att koka en lite kallt vatten ute, med temperaturer o allt.

Återkommer.
 
snyggt värre

kan man inte vända kastrullstöden utåt för att få stabilitet för lite större kastrull... eller blir hela köket instabilt då?

snyggt att se på är det allt (fast ved regerar för det luktar sååå gott)
BZ
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
Ska fixa en bild när köket är isärplockat för vandring.

Fixar även en "sprängbild" om någon kanske vill se delarna o göra själv ?


Återkommer.
 
Bifogar härmed önskad bild på köket isärplockat för nedpackning i ryggsäcken, en lämplig påse är bra att lägga det i, jag har en sämskinnspåse, den suger upp ev. spritspill.

Storleken på köket kanske man får en uppfattning om då jag placerat ett tallbarr bredvid.


Psst :
(Bensintändaren på bilden är osviklig, (även karbidlamporna), har den i ett fodral runt halsen så den är go o varm när jag ska använda den);)
 

Bilagor

  • SANY1586.jpg
    SANY1586.jpg
    60.1 KB · Visningar: 693

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips