lämmelår?

visade tänderna

I grupp om fem vandrare gått från Saltoluokta till Sulitjelma by 010812-010823. Många lämlar, en del så pass ilskna över vår närvaro att de röt och visade tänderna istället för att ta en annan väg besågs när vi dundrade fram.
Många hål och mycket spillning tydde på att lämlarna varav ett större antal i år.
 
Otroligt kul med fjällräven

9 nya kullar, fantastiskt! Verkligen i grevens tid.

Vore kul om du Love kunde delge lite tankar huruvida rödräven konkurrerar med fjällräven under lämmelår?

Fast det innebär ju ändå att situation för fjällräven i Sverige är fortsatt akut med tanke på vinterdödligheten, trots den glada nyheten med 9 kullar.

mvh Staffan
 
Massor av lämmel runt Helags.

Jag kom just hem från en 3-dagars tur vid Helags fjället. Såg säkert långt över 100 st lämlar. De fanns t.o.m. uppe på toppen av Helags, 1797 m. När man gick längs leder eller i terrängen höll man ibland på att trampa på dem. Där vi tältade sprang det lämlar runt tältet på natten.
En del var mer skygga men några var ganska tuffa. De hoppade och bet omkring sig om man försökte närma sig dem.
En tjej jag mötte påstod att det var 21 år sedan som det var så här mycket lämlar.
Visst är det kul.
 
Fjällräv vs. Rödräv

Hej Staffan!

Just under ett lämmelår kan det nog knappast vara någon indirekt konkurrens om föda mellan fjällräv och rödräv. Det finns nog lämlar så det räcker åt alla ett sådant här år. Däremot verkar det finnas en direkt konkurrens mellan arterna som tar sig uttryck i att rödräven biter ihjäl fjällrävsvalpar och att rödrävarna "ockuperar" de bästa reviren. Detta är ett problem även ett lämmelår

Det är mycket positivt att det blivit så många valpar i år. I grevens tid. Det negativa är precis som du skrev att 9 av 10 valpar dör under sin första vinter. Det är viktigt att det blir ett nytt lämmelår snart igen (om ca 4 år).

Ett sådant här år med mycket lämmel föryngrar sig i princip alla vuxna rävar. Därför hade vi hoppats på fler föryngringar än nio. Detta är ju lika med ungefär 18 adulta rävar i Sverige idag. Sedan har vi såklart missat en eller en annan föryngring under inventeringarna, och så finns det ett antal strörävar (ungkarlar mm), men matematiken är ändå ganska enkel: det finns inte många kvar...



mvh

Love
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.