Kyckling på burk eller vakuumförpackat - Freezer bag cooking

Jag köpte nyligen boken "Freezer bag cooking - Trailfood made simple" av Sarah Svien Kirkconnell. Det är den enda friluftskokbok jag har som fokuserar på lätt, lättlagad mat för vandring.
Jag har inte gjort några recept än, men det vet verkar finnas bra idéer. Speciellt för frukostar.
Det stora problemet är dock var man skall hitta ingredienserna till middagsrätterna. Boken är skriven för en amerikansk publik. Majoriteten av huvudrätterna innehåller kyckling i påse eller burk. Finns detta att få tag på i Sverige? Var isåfall?
Jag har också funderat på att torka kyckling själv eller köpa torkad kyckling, men det verkar att det är lite problematiskt, lång blötläggning och varierande resultat av torkning bland annat.

En annan idé är att vakuumförpacka en fårdigstekt kyckling, men då blir jag orolig för hållbarheten. Jag ska i och för sig inte vara ute mer än två dagar, men iallafall.
 
Vandringar med nerslag i civilisationen brukar ju kunna köras helt på färdig köpmat. En varm hel kyckling funkar bra till lunch och middag för två dag 1, addera potatissallad och vitt bröd samt några tomater. Dag två tag något annat som bönor och bacon, soppa etc. Efterrätt är inte fel på en kortvandring, fruktcoktail och glass dag 1 och fruktsoppa dag 2. En god ost får ju upp livsandarna hos mången.
Att avsluta vandringen vid ett trevligt värdshus är en skånsk ovana vi fått....
Go tur kan få många betydelser.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Torka själv

Inga större problem att torka själv.
Tycker det funkar bra för mig.

/Ulf
Intressant. Hur gjorde du? Jag har läst så många inlägg från folk som tyckte det blev misslyckat och segt. Hur länge behövde du blötlägga? Hur skär du upp kycklingen? Jag har en varmluftsugn hemma som väl borde funka hyfsat för torkning.
 
Jag använde kycklingfileer. Tillaga kyklingen, stek eller koka. Skär i jämntjocka skivor, ca 5mm tjocka. Torka på 50 grader i ugnen, med eller utan varmluft, lägg en träslev i luckan så det ventilerar ut fukten.
Du får inte torka till dom blir knasterhårda utan ska vara sega. Vid lunch lägger jag maten i blöt i en burk i ryggan, sedan kokar man upp maten, kokar ris/nudlar/couscous medan kycklingen drar till sig. Tunnare skivor torkar snabbare och blötläggs snabbare.

Har lite recept på min websida; ulf.ueh.se

Bara att prova hemma.

/Ulf
 
Vår erfarenhet av fågel, får och nöt är 2-3 mm tjocka skivor. Blötläggning på lunchen och tillagning till middagen. Varmluftugn och träslev är klassiskt. Moderna perforerarade bakplåtar är bra och våta råvaror får börja torka på bakpapper.
Har hittat kyckling och kalkon samt gås på burk, utomlands, ingen föll oss på läppen. Sk bagheating är heller ingen höjdare, vi föredrar mat med struktur och smak, må det sen ta en tjugo minuter.
Utländska recept bör nog läsas med en stor nypa kritisk granskning. Föda är ju vida mer än ren överlevnad.
Ett grundtips är provlaga och ät hemma innan du förstör utflykten.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips