Kolstål, hur sköta?

Stål är en legering (blandning) av järn ock kol med mellan 0,5-2 procent kolinnehåll
Stål innehållande fler grundämnen än kol som legeringsämnen benäms legerat stål.
Järnlegeringar med högre kolhalter än 2% benämns gjutjärn.
Järn med liten andel kol <0,5% kallas smidesjärn.
Precis. Utan att vidare snärja in sig i ämnet så kan man säga att det finns stål som trots allt har mer kol i matrisen är 2%. Det är de s k PM stålen, dvs pulvermetallurgiska sintrade ståltyper. M a o, det går att "pumpa" i mer kol i matrisen än 2% utan att göra stålet extremt skört.

De s k 10XX-stålen är i stort sett rena kolstål, dvs innehåller i stort sett enbart kol och järn med små mängder förorenande kemikalier.

~Paul~.
 
Härligt! Tack!

Jag visste nog att jag skulle få snabba bra svar, ändå blir jag glatt överraskad och varm i hela hjärtat! Tack, kniv-proffs!

Nu återstår bara att hitta nåt liknande Bräkleen eller Autosol, helst också paraffinolja om möjligt. Allt finns ju här, men är lite svårt att hitta om man inte är kines! Har dock kolleger vars kinesiskhet man kan snylta på för att klara av en del vardagsklurigheter...

Aaah, precis vad givaren pratade om, men han hade inte termen "rocking push cut" när han förklarade, då kan jag stila imorgon!!!

Har nyligen köpt en bra wok, iofs bara på motsvarande "Ica Maxi", men iaf var den bra för vår matlagningsnivå, hårdanodiserat stål. Men bättre redskap att avända i den ska jag leta, tack för tips.

En fråga till, ledsen om den är korkad... får man diska en sån här kniv med diskmedel, alltså?

Än en gång, tack alla hjälpare hittills!
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
får man diska en sån här kniv med diskmedel, alltså?
Till skillnad från en wok i samma stål, eller en gjutjärnspanna så bör du diska kniven omedelbart efter användning. Du måste dock genast torka och smörja den om du vill undvika rostangrepp. Personligen smörjer jag mina kolstålsblad med ister, dvs renderat fett från grisspäck.

~Paul~
 
Vad finns det för alternativ till ister? Vanliga matoljor? Kokosnötsolja?

Fettet bör inte innehålla vätska. Ister har ganska speciella egenskaper. Vätskan förångas nämligen i samband med framställningen.

Denna går till på det viset att man skär små kuber av grisens späck och sedan sauterar/sjuder dem på svag värme i belagd panna. När tärningarna börjar anta en rosa färgnyans så är istret färdigt. Man silar av det flytande istret och låter det svalna i t ex kyl. Släng inte bort de urstekta tärningarna, de är kanon till att blanda in i diverse bakverk, t ex pretzels och gifflar.

Vad jag vill säga är att det finns få ersättare till ister. Eventuellt kan man använda ankfett eller gåsfett men då blir det dyrt ;).

~Paul~
 
Paraffinolja är det ända alternativet till brukarföremål i stål/trä för livsmedelsproduktion
Paraffinolja är bra men till knivar är ister ett bättre alternativ eftersom man kan behandla både blad och handtag i samma svep. Det är dessutom avsevärt billigare och kan framställas i hemmet ;).

~Paul~
 
Härsknar

Fettet bör inte innehålla vätska. Ister har ganska speciella egenskaper. Vätskan förångas nämligen i samband med framställningen.

Denna går till på det viset att man skär små kuber av grisens späck och sedan sauterar/sjuder dem på svag värme i belagd panna. När tärningarna börjar anta en rosa färgnyans så är istret färdigt. Man silar av det flytande istret och låter det svalna i t ex kyl. Släng inte bort de urstekta tärningarna, de är kanon till att blanda in i diverse bakverk, t ex pretzels och gifflar.

Vad jag vill säga är att det finns få ersättare till ister. Eventuellt kan man använda ankfett eller gåsfett men då blir det dyrt ;).

~Paul~

Fett Härsknar

Mvh troswe
 
Jag har jobbat för och åt många företag som importerar från Kina. Med den erfarenheten hade jag noga diskat allt som har med livsmedel att göra. Att avfetta är inte farligt men någon typ av skyddande lager är livsnödvändigt för materialet. I knivens fall ser den ganska rå ut i den ytan som inte är slipad. Det är här jag oroar mig för att det ligger kvar vatten i porerna. Därför skulle jag torka den noga och låta den torka innan jag smörjer. Som sagt- härsknande fett inget problem om man regelbundet behandlar om kniven. Paraffin härsknar enligt min vetskap inte?
 
Ja, men det har ingen praktisk betydelse i det här fallet. Jag har haft renderat ister i kyl i flera år utan att det tagit någon skada eller smakförändring. Man förvarar heller inte knivar i över 40°C i allmänhet.

Här är min burk som jag lagar kinesisk mat på sedan 2008:

Mittister.jpg


Mittister2.jpg


~Paul~
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips