Kokkärl av Titan, med rost ...

Nja, nu är det inte kärlet som rostat utan en behållare med gas som stod i kärlet. Efter en tur ute i kylan hamnade kondensvatten i botten och nederdelen av behållaren rostade illa kvickt. Rosten har fastnat i botten på kärlet och går inte att diska bort. Är det något att bry sig om? Får man i sig något som inte är bra?
 
Svarvull kan med knogfett nöta bort den järnoxid som häftat vid ditt titankärl. Vid normal matlagning får du lite järn i dig vilket kroppen kan nyttja....men eftersom matrester lättare häftar i rosten skulle jag nöta väck den. Risken för magont finns trots allt där.....obra.
 
Rabarberkräm

Prova med att göra rabarberkräm. Åtminstone aluminiumkastruller blir väldigt blanka och fina om man kokar rabarber i dom.
Nu är jag inte kemist utan fysiker, men vad jag förstått är det oxalsyran som på något sätt reagerar med aluminium.

Enligt http://sv.wikipedia.org/wiki/Oxalsyra funkar oxalsyra även mot rostfläckar.

Per
 
Syror är reduktionsmedel och därför kommer oxiderna i rosten att reduceras tillbaka till grundform varvid fläcken bleks.

Observera att man nästan är förtjänt av en plats i Darwin Awards om man tycker det är trevligt med blanka och fina aluminiumkastruller och därför kokar rabarberkräm i dem. Aluminium får efter lite användning ett skikt med tråkgrå aluminiumoxid ytterst, vilket är bra. Dels är det mycket hårdare än aluminium, vilket ger en slitstarkare kastrull och dels så kommer inte maten i kontakt med det rena aluminiet som då avsöndras till födan, vilket i längden är giftigt.
 
Aj aj aj inte rabarber i Al-kastruller

Håller med efred att det är synnerligen olämpligt att koka rabarber i aluminiumkärl. Det stämmer dock inte att aluminiumet reduceras tillbaka till metalliskt aluminium. Syran löser nämligen upp oxidskiktet vilket sedan leder till att ännu mer aluminium löses ut i rabarberkrämen genom att aluminiumkastrullen korroderar i den sura miljön. Det är alltså ännu värre än vad efred skrev. Så undvika sura matvaror i aluminiumkärl !
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
För undvikande ev missförstånd. Jag gör mest rabarberpaj (med vaniljsås) av mina rabarber och oftast använder jag då en ugnsfast glasform. Skulle jag göra rabarberkräm eller rabarbersaft så använder jag en rostfri kastrull.

Jag har visserligen även några aluminiumkastruller men de använder jag oftast bara att ha varmvatten i när jag frostar av frysen. (Bra ide’ att passa på att frosta av frysen nu när det är rejält kallt ute).

Men om en aluminiumkastrull blivit på gränsen till förstörd då jag poppat popkorn och telefonen råkat inga :( så är rabarber ett utmärk sätt att göra rent kastrullen.

För "utomhusbruk" har jag Traniga Duossal. Det var därför jag var snabb att köpa en uppsättning Duossal kastruller till, då jag för bra precis 2 år sedan fick reda på att Traniga skulle sluta till Duossal kastruller http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=47806&highlight=Duossal&page=2

Per
 
Om man ändå har oxiderad aluminium som man vill få blankt så innehåller Biltemas Fälgrengöring oxalsyra och fungerar utmärkt. Men det blir ju i o f s ingen god paj av det medlet :)
 
prova med vilken mild syra som helst - har du citronsyra, askorbinsyra eller vinsyra i kryddskåpet så pudra på en blöt pappershanduk och sedan gnuggar du rostfläckarna - utspädd ättiksyra fungerar förmodligen också.

järn löser sig till vattenlösbara ferro och ferri-salter när du använder syra.

fungerar inte något av detta så kan man i värsta fallet köpa en flaska saltsyra i färghandeln, men det borde inte behövas i det här läget.
 
För undvikande ev missförstånd. Jag gör mest rabarberpaj (med vaniljsås) av mina rabarber och oftast använder jag då en ugnsfast glasform. Skulle jag göra rabarberkräm eller rabarbersaft så använder jag en rostfri kastrull.

Jag har visserligen även några aluminiumkastruller men de använder jag oftast bara att ha varmvatten i när jag frostar av frysen. (Bra ide’ att passa på att frosta av frysen nu när det är rejält kallt ute).

Men om en aluminiumkastrull blivit på gränsen till förstörd då jag poppat popkorn och telefonen råkat inga :( så är rabarber ett utmärk sätt att göra rent kastrullen.

För "utomhusbruk" har jag Traniga Duossal. Det var därför jag var snabb att köpa en uppsättning Duossal kastruller till, då jag för bra precis 2 år sedan fick reda på att Traniga skulle sluta till Duossal kastruller http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=47806&highlight=Duossal&page=2

Per

Bara du inte använder aluminiumkastrullen till vaniljsåsen. Det blir inte bra alls.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips