Koka Vatten/laga mat utan gasol/spritkök

Hej,

jag som så många andra ska väl upp och vandra på diverse platser i vårat vackra land. Då vi nu inte får använda våra fritidskök längre på vissa platser har jag nog hittat en lösning som iallafall jag kommer att pröva. Och ja vill dela med mig av den då jag vet att säkert många kommer få ställa in sina fjällturer pga: detta eldningsförbud.

Här är 2 länkar till det jag lyckats hitta.

EN Test utav baroCOOK
http://rawness.se/prylar-2/test-baro-cook-varm-mat-utan-eld/

Och en Svensk återförsäljare:
https://www.smartcook.se/

Jag har inte prövat detta själv men temperaturen på värmekudden i behållaren ska tydligen hålla runt 90-95 grader i matlådan och ca:98 grader i kaffemuggen.

kaffemuggen (4dl) ska man kunna värma ca:2 laddningar med vatten per värmepåse ungefär. tiden för att nå maxgradantal ska va CA: 10-15 minuter.

jag har inte testat detta men beställt så ska bli väldigt spännande och det löser iallafall troligtvis min matlagning under min vandring i jämtlandsfjällen.

Någon som provat detta redan?
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Jag har använt barocook (ej muggmodellen) i ett par år och den fungerar bra så helt klart en produkt att rekommendera om man inte kan värma på annat sätt.
 
Personligen skulle jag helt enkelt äta och dricka kallt (längtan efter varm mat och rykande kaffe är inte direkt överväldigande när svetten rinner i ögonen och ryggsäcken klibbar fast). Men nu var det ju inte det tråden handlade om...

Ontopic: militära matransoner, sk "MRE", innehåller ofta en "flameless heater" som utvecklar värme när man häller vatten i (förmodligen baserad på ngt natrium-liknande). Förmodligen varken miljövänligt eller billigt, men praktiskt är det ju. Kolla här för mer info: https://www.mreinfo.com/ . För den som absolut vill ha varm mat kanske det är läge att tråla lite på ebay?

En annan variant kunde vara att fixa någon slags "solugn", typ den här: https://www.gosun.co/ . Fast där ska man nog vara försiktig, eftersom koncentrerat solljus lätt startar bränder lika bra som tändstickor.
 
Har själv lekt med tanken på att göra något liknande som i videon här.

Men då med 4 st seriekopplade LiFePO4-celler och en 100W flexibel solpanel. Inte helt billigt eller lättvikt dock. Mer realistiskt med någon form av hjulbaserad transport.
 
Ha ha ha! Deras video var det roligaste jag sett på länge! :-D :-D :-D

Var säker på att det var ett skämt, men man kan lägga den i kundkorgen. Det är på riktigt va?
 
Götapetter. :)

För att vara seriös, problemet är väl kanske inte att inte få äta varm mat, utan att snabbt och geschwint hitta riktig mat som står sig, inte är tung och inte behöver värmas. Om man nu sitter där med sitt lager frystorkade och tåget snart går.
 
På stenåldern hade vi våt mat i aluminiumform som gick att värma i vattenbad, snuskburken eller ätas kalla. de var inte lätta men flera var helt ätbara även kalla.

Bör gå att få tag på ännu.

go tur
 
Meny

Det hade varit lite intressant att höra hur ni som hyllar friluftsköksförbudet i fjällen och som inte ens tycker man skall använda kemvärmare packar mat för en fjortondagarstur utan möjlighet till matlagning som fungerar i både +5 och +25 och som inte gör packningen totalt tyngre än 20 kg.
 
Nötter, frön, torkad frukt, ölkorv, chiapudding, energikakor, mackor....Finns mycket mat man kan äta som inte behöver tillagas. Jag skulle lätt klara mig en vecka utan kök, visst e det synd att inte få kaffet, men man överlever nog.

Kan va en rätt kul utmaning att helt skita i köket.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips