Koka Vatten/laga mat utan gasol/spritkök

Träffade för några år sedan en kille från Schweiz på leden mellan Stalo och Sulitjelma. Han skulle vandra med tält i flera veckor utan kök. På frågan hur han livnärde sig visade han upp en plastpåse med müsli, nötter och torkat frukt i. Detta var hans frukost, lunch och middag. Lite för enformig för mig. Jag är ganska restriktiv med att anvānda mitt frilufskök av olika anledningar, är kanske ingen friluftsromantiker och gillar egentligen inte det där med matlagning på fjället. Jag löser det med granola typ, mycket torkat frukt som banan, kivi, äpple, jordgubbar osv. Vidare tar jag med mig torkat vildkött, hållbara korvar och hårdost av typ hollänska Rembrandt som är mycket gott och håller sig i minst 14 dagar. Som bröd får det bli något gott knäcke eller annat hållbart bröd. Müslin eller Granolan kan man äta med torrmjölk i kallt vatten. Saknar skulle jag mest varm choklad med rom i innan läggdags.
Med vänlig hälsning, Veni
 
Det man får tänka med kem-värmarna är att de oftast arbetar med att korrodera upp metall (aluminium/magnesium ibland i en alkalisk miljö) väldigt fort och den vägen skapar värme. - vidare skall man inte vimsa runt med en tänd cigarett eller annat med glöd/låga då dom här producerar rätt rejäl mängd med vätgas, och vätgas kan som kanske bekant - smälla rejält.

med andra ord brukas utomhus och inte i tält eller inne i lokal.

men de har en nackdel - det som är kvar efter är både vått och bulkigt samt väger betydligt mer eftersom det är en hel del kemiskt bunden vatten i 'avfallet'

eftersom det är metallhydroxider så är det heller inget som 'bryts ned i naturen' då det redan är en typ av mineral redan. - att gräva ned och andra dumheter är högst olämpligt då de kommer ligga kvar i markerna till nästa istid...

Med andra ord, detta skall bära hem eller till närmaste avfallshantering igen - eller hur!! varenda jävla påse !!!

---

Med andra ord kemvärmare passar för dagsutflykter på enstaka dagar eller som i militära organisationer med organiserad avfallshantering

men skall man vara ute i 14 dagar och det önskas vara minst ett varm måltid per dag (mjukkonserv), så kommer avfallshanteringen av använda kem-värmare att bli ett problem då det kommer att väga kilovis att släpa på redan efter någon vecka.
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Verkar som påsarnas aktiva ämnen är.

The heat pack’s active ingredients are Calcium Hydroxide and Sodium Bicarbonate

Vet inte hur naturfarliga dom är?


Skickat från min SM-G950F via Tapatalk
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips