Köpa bra, liten lätt kikare?

Jag funderar på att skaffa en liten lätt kikare. Ingen dyr Zeiss eller Swarowski, utan en billig kikare runt 1000:- Jag har kollat lite i Expertbutiken och sett att de billiga Nikonkikarna är riktigt bra (syns om man tittar i dom) medan Minolta var mindre imponerande. Hur är Silvas kikare? Såg modellen Lite-Tech Compact fär 1200:- på Addnature, den verkar intressant, gasfylld, liten och lätt. Hur är den optiskt?

Ska man absolut ha vattentät kikare? Känns som att det kan spara en hel del bekymmer.

P.S. Jag kör med Nikon systemkamera. Till Nikons objektiv finns det ju en kikaradapter, hur funkis är det? Verkar ju kunna spara en del vikt iallfall. D.S.
 

avslutad210712

Gäst
Naturligtvis skall du köpa en vattentät kikare om du har möjlighet.

Har själv två billiga kikare som är just billiga så lägg ner några kronor extra på en bra kikare. Har fått mina men kommer nog att köpa en ny till nästa år.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Vatten tätt är bra, inte minst eftersom det dessutom är damm-tätt.
Buschnell har en liten, vattentät kikare, tror den heter 'H2O' och ligger i din prisklass.

/Per
 
Kikare

Gå in på naturbokhandelns hemsida

http://www.naturbokhandeln.se/
Här om någonstans får du hjälp. Ring och prata med dem också. De är ytterst proffsiga.

Själv har jag en Swift, 8 x 40. Kikaren ska vara vattentät. Min Swift är relativt lätt, en bra fågelkikare samt hänger jämt runt halsen även på långvandring.

MVH
Rolf
 
Zenith

Jag har en vattentät Zenitkikare som jag köpte för 800 kronor för några år sedan. Naturligtvis är den inte världens bästa kikare, men den fyller det behov jag har av enkel kikare under paddling och till vardags. Sök på "kikare" bland recensionerna så hittar du min recension av den samt en del andra.

/Joakim
 
Ute i samma ärende

Jag är delvis ute i samma ärende inför sommaren. De kikare som jag tycker verkar intressantast är just Nikon (Sportstar), Bushnell H2O, Minoltas Activa Sport och Olympus dito. För min del står det nog mellan Nikon och Bushnell och det lutar mest åt Nikon. Förutom att den känns bättre än Minoltan så är den även tåligare mot vatten. Olympus är fina men deras modeller är litet dyrare utan att jag upplever att jag får så mycket mer för pengarna.
Jag ska väl erkänna att jag inte kunnat klämma på någon Bushnell H2O än.
Ska man absolut ha vattentät kikare? Känns som att det kan spara en hel del bekymmer.
För egen del så är valet ganska lätt. Jag vill ha en vattentät kikare när jag paddlar och det enklaste är om den är tillräckligt lätt för fjällvandringsbruk också. Annars måste jag köpa två kikare.
 
Frekvent fråga

Svårt att ge ett bra förslag du måste nog välja själv. Titta gärna på äldre trådar här på Utsidan det finns en del länkar till bra oberoende testsidor. I din prisklass tror jag du skall välja en porroprismakikare och inte än takkantsprismakikare som är dyrare om de skall ha hyfsad kvalitet.

Har du tänkt dig någon maxvikt?

Ofta kan det vara bra att ha olika kikare för olika aktiviteter.

Är man ute mycket så är det inte fel att investera i Swarovski, Leica eller Zeiss.

Men en enkel porroprismakikare t ex Nikon eller Pentax kan vara ett bra budgetval.

Nikons modeller med asfäriska linselement lär vara bra men jag har ingen egen erfarenhet av dem.

Thure
 
Kikarval

Hej, val av kikare är inte alltid lätt men det första du måste bestämma är vad du skall använda den till, när du skall använda den samt vilken kvalite/kostnad du vill ha.

En liten lätt kikare (ex. 8*24) är ju bar att ha när man vandrar, paddlar mm och som går lätt stuva fram eller ner vid behov. Men samtidigt blir en sån kikare en kompromiss eftersom du då får sämre ljusstyrka vilket spelar roll för under vilka ljusförhållanden du kan använda din kikare. En kikare med 8*40 jmf 8*24 ger betydligt större ljusgenomsläpp och kan därmed användas under fler förhållanden (skymning/gryning/dis etc.).

Sen är det också som så att i många fall är dyrare också i de flesta fall är lika med bättre när det kommer till kikare. T.ex. är det milsvid skillnad att titta genom min Leica 8*42 och en kikare med "samma" prestande (8*42)inköpt på bensinmacken. Högkvalitativa linser och speciella linsbehandlingar gör att du får en mkt bättre bild (och glädje) men till ett högre pris.

Mitt råd är därför att om man skall köpa en kikare och har möjligheten, satsa lite extra för det har man i de allra flseta fallen igen. En kikare är en sak som man har under lång tid och det lönar sig kosta på lite extra. Självklart går det hitta ok kikare för runt tusenlappen oxå men risken är också stor att du blir missnöjd och inte använder din kikare. Om möjlighet finns skulle jag lägga till en 1000-1500 kronor, kontakta t.ex. Naturbokhandeln och prata med dom. Du kommer garanterat inte bli missnöjd i såfall.

Lycka till
Jonas
[Ändrat av jonas.ornborg 2004-03-04 kl 16:07]
 
Vilken förstoring kontra linsdiameter ger det bästa ljusinsläppet? Har hört att 7*50 ska vara bland de bättre?

/mattias
 
Till vad?

Man måste alltid fråga sig "till vad" ska jag ha kikaren till. Det ställs olika krav för olika användning.
Jag upprepar mitt tidigare inlägg

Gå in på naturbokhandelns hemsida

http://www.naturbokhandeln.se/
Här om någonstans får du hjälp. Ring och prata med dem också. De är ytterst proffsiga.

MVH
Rolf
 
kikare

norpan_; sa:
Vilken förstoring kontra linsdiameter ger det bästa ljusinsläppet? Har hört att 7*50 ska vara bland de bättre?

/mattias

hej
kort sagt: liten förstoring ger mer ljusinsläpp jmf med stor förstoring.

Stor linsdiameter ger självklart mer ljus.

Ökning av förstoring sker på "bekostnad" av ljusgenomsläpp.

7*50 innebär relativt liten förstoring ihop med stor linsdiameter innebär mkt ljus som går igenom, dock kommer kikaren att vara i den tyngre klassen att bära runt på. Men i vissa lägen kan det vara värt, i andra inte.

Sen återigen, lika mkt som förstoring och linsdiamter betyder för skärpa och ljusgenomsläpp, betyder också kvalitet på linser. En "sämre" kikare med talen 7*50 kan upplevas som bedrövlig jmf med en kikare 10*24 i den högre klassen.

Kikarköp blir alltid en kompromiss och kompromissen beror på vad du skall använda den till, vad den får kosta, vikt mm mm.

Man måste helt enkelt prova sig fram och gärna prata med ngn som vet, ex. Naturbokhandlen

Jonas
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips