Knivar

Klart att stålen har fler namn, men nu var det ju bara SIS numrena som jag var intresserad av eftersom det är dem jag kommer i kontakt med!

Njae, jag har inte kommit så långt så att jag funderar över stålval, tänkte mest i allmänhet. De få knivar jag gjort har varit i 2140 och 2511. Induktionshärdade till ~58 HRC. 2511 bara för att testa hur det skulle bli i en cnc maskin.

Utvecklingen går snabbare än standardiseringen. Av den anledningen ser man i knivsammanhang denna blandning av standardnummer och kommersiella namn. Det tar ganska lång tid att arbeta fram en ny standard för stålkvaliteter. Vidare kan man inte stirra sig för blind på SS-numreringen. Många stålverk förfinar sina kvaliteter för att nischa in önskade egenskaper, ex. varmhårdhet. För att se bakom standardnumreringen måste man studera den kemiska analysen noga och jämföra hur olika kommersiella stålnamn liknar varandra, ex. CPM S30V jmf med Uddeholm Elmax, båda innehåller vanadin som karbidbildare.
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.
Tack !!

Man får tacka för svar och blev rätt inponerad som man ofta blir på denna sidan över vilken kunskapsnivå som finns.

Jag kommer givetvis med en följdfråga. Vet någon hur ex fällkniven gör för att slipa på fabrik för att få konvex slipning. Själv så drar jag med diamntbryne långs med egget för att få tillbaka den konvexa eggen.
 
Man får tacka för svar och blev rätt inponerad som man ofta blir på denna sidan över vilken kunskapsnivå som finns.

Jag kommer givetvis med en följdfråga. Vet någon hur ex fällkniven gör för att slipa på fabrik för att få konvex slipning. Själv så drar jag med diamntbryne långs med egget för att få tillbaka den konvexa eggen.
Det finns två primära sätt att slipa fram en konvex egg på ett blad. Det ena är med slak rem på bandmaskinen och för hand. Det andra sättet är likt det första men utförs av en maskin som håller bladet i en jigg.

~Paul~
 
Jag gissar att fällkniven gör det senare. Bladen görs väl inte ens i sverige om jag minns rätt? Japanskt stål, spanska slidor, men svensk kniv?
 
Jag gissar att fällkniven gör det senare. Bladen görs väl inte ens i sverige om jag minns rätt? Japanskt stål, spanska slidor, men svensk kniv?
Det är riktigt. Knivarna tillverkas i Japan enligt Fällknivens specifikationer.

Svårt att säga om knivarna är japanska, svenska, eller t o m amerikanska (!) till en viss del eftersom företaget helt klart (åtminstone till en början) kopierade de mest populära modellerna från Cold Steel.

Å andra sidan så kikar alla tillverkare på varandras produkter och "lånar" friskt. Det är ytterst få fabriker i Europa och USA som har sin tillverkning förlagd i de respektive länderna. Det mesta tillverkas ju i fjärran östern och då framför allt i Kina.

Till och med Spyderco, som tidigare indirekt kritiserat andra märken, har slutligen resignerat och förlagt produktionen av Byrd-serien till Kina.

~Paul~
 
Man får tacka för svar och blev rätt inponerad som man ofta blir på denna sidan över vilken kunskapsnivå som finns.

Jag kommer givetvis med en följdfråga. Vet någon hur ex fällkniven gör för att slipa på fabrik för att få konvex slipning. Själv så drar jag med diamntbryne långs med egget för att få tillbaka den konvexa eggen.

Här är en bra video som illustrerar den perfekta knivslipningen:
http://uk.youtube.com/watch?v=dM2tiu8zS0E&feature=related
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips