Knivar

Klart att stålen har fler namn, men nu var det ju bara SIS numrena som jag var intresserad av eftersom det är dem jag kommer i kontakt med!

Njae, jag har inte kommit så långt så att jag funderar över stålval, tänkte mest i allmänhet. De få knivar jag gjort har varit i 2140 och 2511. Induktionshärdade till ~58 HRC. 2511 bara för att testa hur det skulle bli i en cnc maskin.

Utvecklingen går snabbare än standardiseringen. Av den anledningen ser man i knivsammanhang denna blandning av standardnummer och kommersiella namn. Det tar ganska lång tid att arbeta fram en ny standard för stålkvaliteter. Vidare kan man inte stirra sig för blind på SS-numreringen. Många stålverk förfinar sina kvaliteter för att nischa in önskade egenskaper, ex. varmhårdhet. För att se bakom standardnumreringen måste man studera den kemiska analysen noga och jämföra hur olika kommersiella stålnamn liknar varandra, ex. CPM S30V jmf med Uddeholm Elmax, båda innehåller vanadin som karbidbildare.
 
Tack !!

Man får tacka för svar och blev rätt inponerad som man ofta blir på denna sidan över vilken kunskapsnivå som finns.

Jag kommer givetvis med en följdfråga. Vet någon hur ex fällkniven gör för att slipa på fabrik för att få konvex slipning. Själv så drar jag med diamntbryne långs med egget för att få tillbaka den konvexa eggen.
 
Man får tacka för svar och blev rätt inponerad som man ofta blir på denna sidan över vilken kunskapsnivå som finns.

Jag kommer givetvis med en följdfråga. Vet någon hur ex fällkniven gör för att slipa på fabrik för att få konvex slipning. Själv så drar jag med diamntbryne långs med egget för att få tillbaka den konvexa eggen.
Det finns två primära sätt att slipa fram en konvex egg på ett blad. Det ena är med slak rem på bandmaskinen och för hand. Det andra sättet är likt det första men utförs av en maskin som håller bladet i en jigg.

~Paul~
 
Jag gissar att fällkniven gör det senare. Bladen görs väl inte ens i sverige om jag minns rätt? Japanskt stål, spanska slidor, men svensk kniv?
 

Aktuellt

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.
Jag gissar att fällkniven gör det senare. Bladen görs väl inte ens i sverige om jag minns rätt? Japanskt stål, spanska slidor, men svensk kniv?
Det är riktigt. Knivarna tillverkas i Japan enligt Fällknivens specifikationer.

Svårt att säga om knivarna är japanska, svenska, eller t o m amerikanska (!) till en viss del eftersom företaget helt klart (åtminstone till en början) kopierade de mest populära modellerna från Cold Steel.

Å andra sidan så kikar alla tillverkare på varandras produkter och "lånar" friskt. Det är ytterst få fabriker i Europa och USA som har sin tillverkning förlagd i de respektive länderna. Det mesta tillverkas ju i fjärran östern och då framför allt i Kina.

Till och med Spyderco, som tidigare indirekt kritiserat andra märken, har slutligen resignerat och förlagt produktionen av Byrd-serien till Kina.

~Paul~
 
Man får tacka för svar och blev rätt inponerad som man ofta blir på denna sidan över vilken kunskapsnivå som finns.

Jag kommer givetvis med en följdfråga. Vet någon hur ex fällkniven gör för att slipa på fabrik för att få konvex slipning. Själv så drar jag med diamntbryne långs med egget för att få tillbaka den konvexa eggen.

Här är en bra video som illustrerar den perfekta knivslipningen:
http://uk.youtube.com/watch?v=dM2tiu8zS0E&feature=related
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips