klickande ljud när man inte trampar ska gå att välja bort hur?

Hej!

PÅ racern låter det tik tik tik när man inte trampar eller trampar bakåt ska tydligen va så men det ska också vara möjligt att välja bort hur gör man det?

Mvh Mikael
 
Hej!

PÅ racern låter det tik tik tik när man inte trampar eller trampar bakåt ska tydligen va så men det ska också vara möjligt att välja bort hur gör man det?

Mvh Mikael

Menar du det otroligt sköna tickande ljudet från frikransen(kassetten)? Tycker min racer med Dura ace låter underbart:cool:

/Janne
 
Fixie eller enpetare

Olika frikransar/nav låter olika mycket, men enda sättet att slippa tickandet helt är nog att skaffa en cykel utan växlar.

Tickandet beror på konstruktionen av mekanismen som gör att det "greppar" när man trampar och frihjular när man inte trampar. I den enda frikrans som jag har öppnat (Monark-racer från 1970-talet) satt det två små fjäderbelastade stålarmar som greppade in i en tandad krans när man trampade, och som bara gled över tänderna när man frihjulade. Därav tickandet.
 
Senast ändrad:
Hej!

PÅ racern låter det tik tik tik när man inte trampar eller trampar bakåt ska tydligen va så men det ska också vara möjligt att välja bort hur gör man det?

Mvh Mikael

En gång i tiden så hade Shimano en konstruktion som hette "silent clutch" med små rullar som gick ut och låste istället för de traditionella fjädrande armarna. Insisterar du på det finns de nog fortfarande på ebay.
Annars kan du prova att bara packa mekanismen med mera fett för att få den tystare. Medföljer dock en risk att det inte greppar lika bra efter den behandlingen.
 
enda sättet att slippa tickandet helt är nog att skaffa en cykel utan växlar.

Även oväxlade cyklar har frihjulsmekanism. Det hänger ju inte på hur många drev som ska stå still när hjulet snurrar men inte tramporna.

Fast man skaffar sig en s.k. fixie finns inget frihjul, tramporna följer alltså alltid med bakhjulet. Då blir det garanterat tyst! :)

Jag har fått tyst på mina DT Onyx (MTB nav) genom att smörja frihjulsmekansimen med ett tunt fett men det finns även helt tysta nav: http://www.trueprecision.net/c_products.html Dock bara för BMX och MTB.
 
Visst har de det, men de tickar inte. Det är en annan konstruktion. Kolla en Crescent utan växlar från 1970-talet, eller ny barncykel utan växlar. Inget tickande där.

Hm, varierar väl mellan nav där med. De oväxlade cyklar jag har erfarenhet av tickar i vart fall, men det är fråga om mountainbikes med nav avsedda för bara ett drev och BMX.
 
På campanav kan man lägga dit lite extra fett på frihjulsklackarna efter att man lossat på kassettstommen. Detta brukar dämpa ljudet en hel del.

Mange
 
Jag vet iofs inte exakt hur Campa-nav ser ut, men att plocka isär "klick-mekanismen" brukar inte vara helt enkelt. Går väl att knacka upp, men annars behövs specialverktyg. Justeringen av lagret styrs av tunna brickor (är det alltid så?). Många små kulor dessutom.

Själv är jag inte förtjust alls i ett högt klickljud, vill att cykeln ska vara tyst. Minns att jag var lite orolig vid ett tillfälle när jag hade en ny cykel. Trevligt nog minskade ljudet drastiskt efter ett tag. Faktiskt så att mina klickande nav är så tysta att jag inte märker någon större skillnad när jag cyklar med cykeln som har ett "silent clutch"-nav (Shimano för rullbroms).
 

Liknande trådar


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...