Klätterkniv

Själv har jag en sån här kniv: (den översta kniven)

http://www.lfchosting.com/digitalcanoe/knife/pictures/camillus/images/CM-5848.jpg

Jag är mycket nöjd med denna, och den är enkel att hantera med en hand. Enda nackdelen, som jag ser det, är att jag har varit tvungen att knyta ett repsnöre i kniven, istället för att lippa kniven direkt i en karbin.

Men av de modellerna som är på bilden så är nog den näst översta kniven mest lämplig i klättersammanhang.
 
ala; sa:

Jag har sökt runt på nätet, och har funnit en notering som säger att den väger 90g. Jag tycker dock att 90g låter mycket, då jag själv tycker att kniven är väldigt lätt, men jag har ingen våg hemma där jag kan väga min kniv.

Här finns lite mer info om kniven:
http://www.blades-n-fantasies.co.za/Blades_ProductDetail.asp?ID=2865
 
MickeOlle; sa:
Ser ut som att jag lutar lite mot en "remskärare" men förslag emottages tacksamt.

Då tycker jag tyvärr att du smalat av användningsområdet allt för mycket. Remskäraren fungerar ju bara till att grovt kapa något repliknande som är sträckt. Jag har god erfarenhet från dessa i mitt jobb och det är inget jag ens funderat på att använda till min egen klättring. Jag kom hem från en 4 dagars klättertur idag och Spathan var med. Den fungerar ok, visst ser jag utrymme för förbättringar, men nog föredrar i alla fall jag en vanlig allsidig kniv framför en bältesskärare.

Om du är ute efter något annat än en kniv tycker jag själv att saxalternativet är bäst. Kanske något tyngre och större men definitivt kraftigt och det går att kapa icke sträckta rep! Prova det med en kniv!

http://www.patrollersupply.com/equipment/item_879.asp
 
Ett användningsområde som jag inte tycker kommit fram i den här tråden är möjligheten att kapa till slinmaterial för firningsankare m.m. Själv bär jag alltid med mig några meter repsnöre eller en cordulette som jag vid behov kan kapa i valfri längd.
 
Knivar knivar knivar.

Jag är relativt grön klättrare men har varit mycket i skog och mark tidigare och har då alltid med mig minst två knivar. Förutom en bastant morakniv så brukar jag ha med mig ett riktigt bra multiverktyg f.n. en Leatherman. En kniv som jag dock tar med mig ut mer och mer är faktiskt min dykarkniv. Den är en rejäl sak med rejäla skydd för bladet så du inte glider upp på det, har ingen spets, dubbla eggar och ca. 4 cm sågtandat. Det fiffigaste med den är att den är lätt och dessutom har slidan ett skydd som gör att den inte glider ut, samt remmar som gör att den kan fästas i princip var som helst, t.o.m. runt benet som det sig bör med en dykkniv.
Jag har även kikat runt lite och vet att både SOG och Victorinox har många bra knivar, både "fixed blade" och fällknivar. Sog har en del modeller med repskärare i antingen handtaget eller en på slidan som gör att man inte behöver dra kniven ur slidan. Är inte helt säker på om dessa klarar av grövre rep dock.
 
personligen skulle jag vilja ha en kniv i size med: http://www.garderoben.se/produkt.php?id=1038

fungerar för övrigt perfa att freda sig med mot t.ex. aggressiva klätterbjörnar som är vanligt norröver i vårt land....

men skulle kunna tänka mig en mindre fällkniv med enhandsöppning också, eller varför inte en dykarkniv på benet/ryggen...
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.