Kladdkaka på fjället?

Okey, om man vill svänga ihop en kladdkaka på fjället, hur gör jag då? Jag skulle kunna torka ägg, så det svåra är nog inte att bära med sig ingredienserna, utan hur gräddar jag den på ett stormkök?

Tror ni det funkar att köra den i stekpannan och vända lite då och då? Jag har för mig att jag gjort sockerkaka så någon gång, med lagom bra resultat. Jag menar, en kladdkaka ska ju vara kladdig...

Om ni har ett recept (som är anpassat till fjällvandring = torrt) liggandes så dela gärna med er.
 
Miniugn

Vad jag förstått är ”knepet” att man ska ha en ”miniugn” (6634) för att kunna grädda

6934.jpg


Köpt men ej provat.

Per Brune
 

Aktuellt

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.
Funkar bra

Utgå från en färdigmix som bara kräver vatten. En halv sats blir lagom.

Jag brukar bygga ugnen så här:
1. Placera en 1.75 l trangiagryta på köket
2. Lägg tre små stenar eller kvistar i botten
3. Placera en 1 l trangiakastrull (kakformen) på stenarna
4. Lägg på ett lock på den stora kastrullen
5. Vänta en halvtimme

Ha låg värme. För hög värme kan smälta den stora kastrullen om det är Alu.

Lycka till!
 
Utgå från en färdigmix som bara kräver vatten. En halv sats blir lagom.

Jag brukar bygga ugnen så här:
1. Placera en 1.75 l trangiagryta på köket
2. Lägg tre små stenar eller kvistar i botten
3. Placera en 1 l trangiakastrull (kakformen) på stenarna
4. Lägg på ett lock på den stora kastrullen
5. Vänta en halvtimme

Ha låg värme. För hög värme kan smälta den stora kastrullen om det är Alu.

Lycka till!

Tack!
Men, varför skulle den smälta? Den gör ju inte det annars?
 
jmf torrkokning

Normalt har du vätska i kastrullen, vilket gör att den inte blir mycket mer än 100 grader. Om du bakar enligt ovan är kastrullen tom bortsett från stenarna. Drar du på för fullt smälter du garanterat en tom alu-kastrull. Själv har jag ett bensinkök (xgk) som jag skruvar ner tills det nästan slocknar. Testa på hemmaplan först.
 
Normalt har du vätska i kastrullen, vilket gör att den inte blir mycket mer än 100 grader. Om du bakar enligt ovan är kastrullen tom bortsett från stenarna. Drar du på för fullt smälter du garanterat en tom alu-kastrull. Själv har jag ett bensinkök (xgk) som jag skruvar ner tills det nästan slocknar. Testa på hemmaplan först.

Att använda vattenbad som "ugn", nån som provat det? Då slipper man ju riskera att smälta kastrullen. Fast det kanske inte funkar att grädda kladdkakan som i en ugn på det viset, eller?
 
Att använda vattenbad som "ugn", nån som provat det? Då slipper man ju riskera att smälta kastrullen. Fast det kanske inte funkar att grädda kladdkakan som i en ugn på det viset, eller?

Jag är rädd för att det inte blir tillräckligt varmt? För om det ska vara så pass varmt att det ska gräddas så måste det nog vara över hundra grader vilket betyder att vattnet kokar bort... ?
 
Det är oftast lättare att baka i eldgrop, men det kräver ved, öva hemma i grushaltig jord. Baktid ungefär som i ugn, kastrullen går utmärkt att baka i, glöm inte locket innan du skyfflar igen gropen. Torkad kiwi och manarinklyftor hjälper upp vilket bakverk som helst på fjället. Torkad glass kan serveras till!
Jo jag har bakat i Miniugn och andra bakapparater ovanpå blåsset och jag föredrar eldgropen av många orsaker....
 
Bakplåt

Jag har provat att baka med Trangiakök. Då använde jag stekpannan med en plåt på, och ställde båda grytorna uppochner över. Det gick åt ganska mycket T-röd. Man måste ha bra handskar för att kunna lyfta av grytorna.
Plåt: klipp till en aluminiumplåt 145 mm i fyrkant, vik hörnen så att det blir en åttkant med 60 mm sida, vik 90 grader, vik engång till 10 mm längre ut, och du får fötter. Denna plåt passar i lilla grytan till stora Trangian, och får även plats i det hopplockade köket.
Ett annat alternativ är en reflektorugn, men då måste man ha en öppen eld. jag tillverkar och säljer reflektorugnar. För den som gärna gör saker själv har jag en GDS-variant som jag lämnar ut gratis, Skicka bara en förfrågan.

Svante
 
Kruxet med att baka är att värmen behöver komma från alla håll för att det skall bl bra (det är därför man har en ugn).

Det innebär att man behöver skapa ett utrymme som innehåller varm luft, och där det är luften som värmer det som skall bakas.

Som nån redan skrivit så kan man använda största grytan med lock på som ugn, sen gäller det bara att ha en form som är mindre (så luften kommer åt både på sidorna och uppe) och som står någorlunda isolerat från botten (de omtalade stenarna).

Vill man ha extra övervärme så kan man ställa stekpannan rättvänt och lägga glödande kol i den ("dutch oven" fungerar så, men är av gjutjärn).

Leksakskakformar brukar kunna fungera bra, jag har bakat både sockerkaka och äppelkaka i sådana.


Sen finns det såklart bakverk som går att baka även utan "övervärme", de går ju att baka i en stekpanna. Men kladdkaka hör inte till de grejer som går att baka så,
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips