kastrull för eld och kök

Jag skulle vilja hitta en kastrull, fördelaktigen lätt dito, som fungerar både för användning över öppen vedeld och för ett fotogenkök.
Nu har jag en typ trangiakastrull i aluminium, men den mår ju inte så bra av att ställas på lägerelden när man inte vill förstöra mysstämningen med reamotorköket för att få sig lite kvällsfika.

Så är det någon här på utsidan som har ngr bra tips/idéer/erfarenheter i detta problem och har lust att delge dem, skulle jag vara mycket tacksam!!
 
hobbit; sa:
Jag skulle vilja hitta en kastrull, fördelaktigen lätt dito, som fungerar både för användning över öppen vedeld och för ett fotogenkök.
Nu har jag en typ trangiakastrull i aluminium, men den mår ju inte så bra av att ställas på lägerelden när man inte vill förstöra mysstämningen med reamotorköket för att få sig lite kvällsfika.

Så är det någon här på utsidan som har ngr bra tips/idéer/erfarenheter i detta problem och har lust att delge dem, skulle jag vara mycket tacksam!!

Trangias dito i titan är funkis men har lite annorlunda egenskaper och kan bränna fast lättare med viss sorts mat. Men med lite erfa så lär man sig och uppnår lika goda resultat som med alu. Kör själv med denna omväxlande på novat och på eld.

Sen har Trangia en enliters och 2,5L med hänkel som är gjorda för att användas över eld. Kraftigare alugods ger dock högre vikt men båda är mkt funkis.

//J
 

Aktuellt

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!
joru; sa:
Trangias dito i titan är funkis men har lite annorlunda egenskaper och kan bränna fast lättare med viss sorts mat. Men med lite erfa så lär man sig och uppnår lika goda resultat som med alu. Kör själv med denna omväxlande på novat och på eld.

Titan använder man för att det är mycket starkt och därmed kan göras extremt tunnt och därmed lätt i förhållande till andra metaller. Det har, jämfört med aluminium, mycket sämre värmeledande förmåga. Titankastrullerna kan man skada i botten bara av att blåsa på ordentligt på bensinköket. De hade i alla fall inte varit mitt första val.

joru; sa:
Sen har Trangia en enliters och 2,5L med hänkel som är gjorda för att användas över eld. Kraftigare alugods ger dock högre vikt men båda är mkt funkis.
//J
Betydligt bättre val då, om man vill använda hänkel och alltid har den möjligheten (beroende på var och hur man eldar).

Jag skulle också rekommendera "panna på pinne" typ Trangias Campingsats nr 400524 [lyckas tyvärr inte länka till de speciella sidan] http://www.trangia.se
Det är bra att på håll kunna justera, flytta och hålla i kärlet medan det kokar. Det finns också stekpanna med samma konstruktion samt kaffepanna.

Att använda kärl över öppen eld sotar alltid ned kärlen. Det är bara att acceptera tyvärr. Ta med dig någon extra plastpåse så slipper du allt för mycket sot i packningen.
 
Trangia funkar väl?

Jag förstår inte vad det är som inte fungerar med vanliga trangiapannor direkt på elden? Jag har kört det och det fungerade. Iofs kokade jag bara odrickbart vatten, men det gick bra. Vad är det som är problemet.

Och ja, det blev sotigt. Gnugga med hushållspapper och vått grus så det inte sotade ner, och svinto när jag kom hem fick jag göra.
 
Re: Trangia funkar väl?

bananmannen; sa:
Jag förstår inte vad det är som inte fungerar med vanliga trangiapannor direkt på elden?

Kan bli lite väl varmt om handen när man ska fram med "tamojen" för att lyfta ut en panna. Särskilt om man eldar även för värmen så att elden är stor på höstjakten t.ex. Förutom det är det ju ingen skillad på kärlen.
 
brandmansmicke; sa:
joru; sa:
Titankastrullerna kan man skada i botten bara av att blåsa på ordentligt på bensinköket. De hade i alla fall inte varit mitt första val.

Vet inte riktigt vad du menar med att titankärl kan skadas i botten, om du menar bucklorna som uppstår efter lite användning, så påverkar de inte funktionen alls.

Fördelen med titankärl är att de går att misshandla betydligt mer än alukärl utan att de skadas alls (bortsett från små bucklor då). Man kan också diska dem med stålull och andra hårda material utan att det uppstår några djupa repor, som på alu-kärl.

/J
 
Re: Trangia funkar väl?

bananmannen; sa:
Jag förstår inte vad det är som inte fungerar med vanliga trangiapannor direkt på elden? Vad är det som är problemet.


Om det blir för varmt kan kärlet mjukna och t o m smälta. Vi stekte på glöd i vintras, och trangiastekpannan i alu blev så het att kanten på stekpannan mjuknade och gled ur tamojens grepp.

Lyckligtvis var det is och snö där maten landade, så vi skrapade upp den och kunde avnjuta vår måltid ändå :).

//J
 
joru; sa:
Vet inte riktigt vad du menar med att titankärl kan skadas i botten, om du menar bucklorna som uppstår efter lite användning, så påverkar de inte funktionen alls.

Fördelen med titankärl är att de går att misshandla betydligt mer än alukärl utan att de skadas alls (bortsett från små bucklor då). Man kan också diska dem med stålull och andra hårda material utan att det uppstår några djupa repor, som på alu-kärl.

/J

Jag syftade på att botten kan slå sig. Den kan bli ganska rund faktiskt beroende på hur misshandlad pannan blivit och säkert också kvaliteten på kärlet från början. Allt för mycket rundhet och den står ganska dåligt sedan både på backen och på vissa kök.

Det kärl jag tänkte på blev skevt vid smältning av snö till is. Eftersom titanen ledde värme så dåligt kunde en hetzon bildas utan att snön hann smälta och kyla av metallen, pannan slog sig. Jag har iofs bara observerat det en enda gång.
 
Jag använder Trangias 2,5-liters kastrull med hänkel, MSR:s kaffepanna i stål med hänkel, ibland en titankastrull när vi vandrar två eller flera, och en kombinerad kastrull och kaffepanna i titan med egengjord hänkel när jag vandrar själv. Samtliga fungerar bra över både öppen eld och bensin- och gaskök. Att bottnar bucklas på titangrejer och att Trangiakastrullen får tryckas till ibland när den inte är helt rund kan jag leva med.

Raskesven
 
Tack för svar!

Det där med hänkel verkar rätt bra, Joru! Finns det månne kastruller med både hänkel och handtag tro... eller kanske en vanlig hedlig tamoj skulle kunna vara det utmärkta komplementet?

Annars verkar ju trangias nr:400524 inte helt oäven den heller, om den håller för eld alltså??
Har nämligen blivit indoktrinerad i tron att trangiakastrull och eld = nono! Men enligt många stämmer detta alltså inte. Kanske skulle testa själv oxå.... ;)

Funderar vidare.....
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips