Kan alla slipa sina skridskor själva ?

Jag har alltid slipat själv.Först hade jag en tälåda och ett stenbryne som ganska snabbt blev ojämnt och måste kasseras.Sen skaffade jag en GNIDDE men den ändrade åkkurvan så jag fick lämna in för kurvjustering gång på gång.(har nu förstått att den bara är ett nödbryne eftersom man bara slipar en skena åt gången) Nu har jag hittat en grej som heter FOLKSLIPEN.
Enligt försäljaren"kan all nu slipa sina skridskor själva och åka på nyslipat varje tur" Verkar idiotenkel, bara dra diamantbrynet fram och tillbaka,lätt att hålla jämnt tryck längsmed
och mellan skenorna,och hela grejen får plats i fickan.
Kan det stämma som försäljaren påstår " att man aldrig mer behöver lämna in skridskorna "?
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Kan det stämma som försäljaren påstår " att man aldrig mer behöver lämna in skridskorna "?

Skilj på slipning av kurvform och bryning av skärpan.

Det är i princip omöjligt att bryna skridskorna utan att kurvorna förändras så sakteliga. Rätt som det är så är dubbelkurvan (två 'pucklar') där och då gör man klokt i att lämna in grillorna för slipning av rätt kurva.

Dock - om man vid varje bryning kollar upp kurvorna så ser man när de börjar planas ut. Man kan då genom att koncentrera bryningen till bakom respektive framför högsta punkten på kurvan arbeta fram acceptabel form igen. Kräver tålamod, varsam hand och gott ögonmått.

T
 
Ursäkta, då backar jag

Tja, det är väl du som är säljaren så du borde veta. Köp gärna en reklamplats.
Nej det är jag faktiskt inte

Ja, ursäkta.
Till saken: Om du följer regeln att slipa dubbelt så mycket på front- och bakdel , jfr mitten av skenan så förstör du inte kurvan. Min erfarenhet av diamantbrynen är tyvärr negativ. Mitt diamantbryne satte igen sig, då försvann slipens avverkningsförmåga. Många andra är däremot nöjda så det är nog inte så dumt.
 
Med

bra bryne och brynställ tror jag de flesta kan klara sig själva i varje fall efter att ha skaffat sig lite erfarenhet och lärt sig av någon med sådan. Det är viktigt att bryna mer än dubbelt så mycket framför och bakom mitten jämfört med att låta brynet passera mitten för att behålla kurvan. Jag har haft samma Carborundumbryne i mer än 20 år och det fungerar fortfarande utmärkt. Jag har lämnat in ett par skridskor för kurvslipning en gång under den här tiden mest av nyfikenhet då jag ville ha en uppmätt radie på ett par skridskor.

Många sliptrådar finns här t ex http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=25497

Finns också många bryntips på nätet:
http://www.cykelstallet.se/Skridskor/Slipning_bryning.htm



Thure
 
Fattar ingenting

Ja, ursäkta.
Till saken: Om du följer regeln att slipa dubbelt så mycket på front- och bakdel , jfr mitten av skenan så förstör du inte kurvan. Min erfarenhet av diamantbrynen är tyvärr negativ. Mitt diamantbryne satte igen sig, då försvann slipens avverkningsförmåga. Många andra är däremot nöjda så det är nog inte så dumt.

Förstår inte varför man ska dra mer fram och bak, då borde ju kurvan ändras ,jämfört med om man drar längs HELA skenan med ett jämnt tryck .I bruksanvisningen till Folkslipen står det "om brynet börjar ta dåligt så rengör med varmt vatten och diskmedel" Kaske ett tips?
 
Förstår inte varför man ska dra mer fram och bak, då borde ju kurvan ändras ,jämfört med om man drar längs HELA skenan med ett jämnt tryck .

I praktiken klarar man inte detta med jämnt tryck över hela skenan utan maskin. Man flyttar kroppstyngden för att få bra tryck över brynet och därför är det lämpligt att bryna i små cirklar eller åttarörelser ca 1/4 eller 1/3 av skenan i taget och därefter byta kroppsposition. Det är stor risk att man då brynar mera mitt på men om man brynar t ex sex gånger framtill sex gånger baktill och 2-3 gånger mitt på blir det rätt lagom enligt väl beprövad erfarenhet..

Thure
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips