Kaffe kokare

Lästips

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Har en liknande för 6 koppar men skulle hellre ha den mindre modellen för färre koppar. finns väl inte på clasan kanske.
 
Obildningen och direkta felaktigheter sprider sig snabbt.
En Mockabryggare blir aldrig en Espressobryggare. Två skilda principer.

Men gott kaffe kan det bli.

go tur
 
Obildningen och direkta felaktigheter sprider sig snabbt.
En Mockabryggare blir aldrig en Espressobryggare. Två skilda principer.

Men gott kaffe kan det bli.

go tur

Det stämmer. Lustigt att två stora företag använder felaktig benämning.

Principen med expresso bygger på högre tryck. Så står det att läsa i Wikipedia;

Mokabryggaren brygger kaffe till ungefär samma utvinningsratio som en konventionell espressomaskin. Den undre kammaren innehåller vattnet. Mellankammaren är en filterkorg placerad inuti den undre kammaren, innehållande de malda kaffebönorna. Den övre kammaren, med ett metalliskt filter, är fastskruvad på den undre kammaren. När bryggaren värms på en spis tvingar trycket från ångan från den undre kammaren vattnet genom ett rör till filtret där det malda kaffet finns, vidare till det metalliska filtret varifrån det går genom en tratt till den övre kammaren varefter kaffet är klart att servera. Beroende på bönsort och malning kan mokabryggaren producera samma crema som konventionella espressomaskiner. Mokabryggaren är vanlig i länder som Italien, Spanien och Portugal. Mokabryggaren använder alltså precis som espressomaskiner tryck vid beredningen av kaffe. Trycket är dock lägre för mokabryggaren; 1,5 - 2 bar jämfört med espressomaskinernas 9 bar.
 
Ikeas börjar alltid läcka för mig och det beror inte på packningen. Jag tror att plåtkonstruktionen förlorar formen med tiden. Gjutna av alu brukar krångla mindre tycker jag.

Är det inte en packning i Ikeas variant?
Det borde vara en sådan, den kanske går att uppgradera till en mer lämplig.

Själv är mina mokkabryggare rätt gamla och packningarna hoptryckta och spröda. Jag har funderat på nya i nitril, men det har inte blivit av.
På tur är jag rätt lat numera och så det blir pulver kaffe. Dessutom fungerar det bättre när man är ledare för knyttegrupp ;)
Känns som en vettig prioritering.

Gällande själva bryggningen på mokkabryggare, tycker jag det kritiska är att ej skapa en besk smak p.g.a. för lång värmningstid. Gas funkar därmed kanon. Fullt ös direkt stäng sedan av gasen så tidigt som möjligt.
 
Är det inte en packning i Ikeas variant?
Det borde vara en sådan, den kanske går att uppgradera till en mer lämplig.

Själv är mina mokkabryggare rätt gamla och packningarna hoptryckta och spröda. Jag har funderat på nya i nitril, men det har inte blivit av.
På tur är jag rätt lat numera och så det blir pulver kaffe. Dessutom fungerar det bättre när man är ledare för knyttegrupp ;)
Känns som en vettig prioritering.

Gällande själva bryggningen på mokkabryggare, tycker jag det kritiska är att ej skapa en besk smak p.g.a. för lång värmningstid. Gas funkar därmed kanon. Fullt ös direkt stäng sedan av gasen så tidigt som möjligt.

Det är en packning men läckaget har på båda mina ex. sammanfallit med att gängan börjat gå trögt och på ena exemplaret kugga över. Gängan är om jag minns rätt av pressad plåt och verkar lätt tappa formen. Min gjutna Bialetti bryggare (den gamla versionen av guten aluminium, jag har inte testat Bialettis rostfria) fungerar med en mycket sämre packning. Jag tror att skillnaden är att trycket på packningen fördelas jämnare på grund av att gängan inte förändras nämnvärt med användning. Som nya fungerade ikeas bryggare utmärkt. Efter några månader så började de krångla båda två. Dock kan ju någon produktförbättring fixat problemet då det var ett antal år sedan jag köpte mina två ex. Jag tycker dock att bilden på webbsidan ser ut som jag minns mina exemplar.
 
Senast ändrad:

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips