Kängor med goretex?

Goretex funkar inte i kängor

Goretex och motsv har sina finesser i kläder och i tunna skor av textil. I kraftiga kängor får man ingen andasfunktion pga stoppning och kraftigt material och efter nåt år av flitigt användande läcker membranet oftast. Väl infettade (glöm vax på skor) läderkängor utan stoppning med BRA ullsockor funkar alltid är mitt tips
 
Angående Meindl. Jag gick 4.7 mil förrförra helgen i tort, halvvart väder med 30kg på ryggen. Har Meindl island MFS active. Det är med goretex. Dock är det som natt och dag i skillnad på vilka strumpor jag använder. Använde tunna funktionsstrumpor som funkade fint. Vintertid tunna funktionsstrumpor plus raggsocka. Tejpade lite på ena stortån men det behöver jag ofta, oavsätt sko, hockeyskridsko eller dylikt.
 
Goretex och motsv har sina finesser i kläder och i tunna skor av textil. I kraftiga kängor får man ingen andasfunktion pga stoppning och kraftigt material och efter nåt år av flitigt användande läcker membranet oftast. Väl infettade (glöm vax på skor) läderkängor utan stoppning med BRA ullsockor funkar alltid är mitt tips

Vanliga läderkängor utan membran, med gummistövelnederdel a Lundhags, och läder som är så infettat och vaxat att det är helt vattentätt, "andas" väl knappast bättre än goretexkängor? Om du impregnerar dina icke-goretex-skor så att de är vattentäta som stövlar andas de såklart knappast alls. Eller?
 
Jag har ett par Meindl Dovre Extreme, och jag älskar dem! Med tejpade fötter är det inte ens nödvändigt att gå in dem innan. Störtsköna direkt.

Varma? Allt är väl relativt. Allvarligt talat, på det svenska sommarfjället, hur många procent av vandringsdagarna är det +25 grader och strålande sol? Jag tycker oftare man går i regn med temperaturer strax över nollan. Jag ser inte riktigt problemet.

Jag var med om en liten vattenolycka förra sommaren. Mina kängor blev rejält dyngsura inuti. Jag trampade inte ner mig, istället stod det och droppade kondens/regnvatten ner i dem från ett allt för gammalt yttertält en hel natt. (Idiotiskt sätt att blöta ner kängorna på!) De förblev förvisso fuktiga under följande dagar, men det riktigt blöta släppte något, och när jag väl fått ner fötterna i dem var det knappast något jag kände av. Jag bytte ut sulan, på med dubbla sockar och tänkte inte mer på det.

Jag har aldrig använt Lundhags-etc-kängor, så jag kan inte uttala mig om hur de är, men jag föreställer mig att även de blir blöta, och att man behöver komma in i värmen för att få även dem helt och hållet torra?
 
Lundhags är bäst utan tvekan. Skalkängor slår ut texmexkängor 365 dar/år. Texmex år lite av djävulen själv - torkar långsamt, varma och du kommer vandra dyngsur pga fotsvetten. Plus att Gårtex är direkt miljöfarligt och oförenligt med ett hållbart miljö och naturtänk.

Kul att i alla fall en har tagit upp miljöaspekten..! hmm...
 
Vanliga läderkängor utan membran, med gummistövelnederdel a Lundhags, och läder som är så infettat och vaxat att det är helt vattentätt, "andas" väl knappast bättre än goretexkängor? Om du impregnerar dina icke-goretex-skor så att de är vattentäta som stövlar andas de såklart knappast alls. Eller?

Min erfarenhet är att mina väl infettade läderkängor är betydligt behagligare än mina goretex kängor. Tror att lädret ihop med ullstrumporna dels absorberar fukt dels ger en viss luftväxling upp i skaftet jämfört med om man har syntetiskt foder och syntetisk stoppning och sen goretex. Kan inte förklrar fysiken/kemin men resultatet säger allt
 
Köpte min första lundhags military 1988 och hade dessa fram tills meindel military kom typ 1994......jag gillar mina meindel mer än lundhags, så dom absoluta sanningar som finns har ang gortex "enorma" brister skall nog tas för personliga åsikter istället för absoluta sanningar;)

Numera blir mina skor bara lägre och lägre pågrund av lättare utrustning.
Jag kommer pröva att hoppa över till trekkingskor (låga) utan membran och köra med sealskin när det är vått och regnar.
 
Har ett par Lundhags syncro. Superbra pjuckar och de jag absolut väljer för längre turer vår-sommar-höst. Torkar dock inte på ett litet kick, snarare tycker jag de är lite småfuktiga för jämnan (inifrån). Men med torra sockor är det inte något problem. Har också ett par Meindl Island PRO. Också jättesköna, aningens styvare men lite lägre än lundhagarna. Dessa använder jag på dagsturer och under vintern (om jag sover i stuga). De blir också fuktiga inifrån och tar snäppet längre att torka. Inget jätteproblem så länge det inte är minusgrader men fuktiga skor blir jäkligt kalla när temperaturen ute sjunker. Så, jag har olika kängor för olika bruk. Ett jättepluss för fodrade kängor (som jag ser det) är att jag slipper tjorva med tjocka strumpor varje gång jag ska ut med hunden. Sen är Lundhags sulor betydligt halare vintertid jmf med Meindls, iaf vad jag upplevt.
 

avslutad210712

Gäst
Du kommer få svaret att enbart Lundhags duger, och i samband med detta kommer samma personer kalla goretex för "texmex". På Utsidans forum råder en kultur där de enda kängorna som är acceptabla är Lundhags, och vattentäta membram i skor är djävulen själv.

Detta speglar ju inte friluftsvärlden i stort dock, så man skulle kunna kalla det lite av en "forumkultur" antar jag.

Kan kanske bero på att de som sitter på utsidan är betydligt mer aktiva i vandringsvärlden än vad en förstagångsvandrare som går in på en sportaffär som bara har texmex-kängor, förlåt GoreTex skall det heta oavsett att GoreTex bara är ett av flera membranfabrikat.

Personligen har jag köpt ett antal låga skor med GoreTex, dvs inte TexMex, därför att jag tycker att det kan vara skönt med torra fötter på mina promenader hemmavid. Inte en enda av dessa skor har haft hela membran efter ett års användande.

Och jag har ett par Hanwag Tatra GTX där membranet fortfarande är helt efter ett antal års vinteranvändande hemma.

Så just kvalitetsaspekten gör mig lite tveksam till GoreTex-kängor om man köper dem för att hålla fötterna torra.
 
Andas...? Men nu går det ju alldeles utmärkt att vandra i gummistövlar, eller hur? Skodon ventileras genom skaften, använd därför två par långa yllesockar sommar som vinter, ventilationen går genom sockarna upp runt benet och ut i friska luften, här kommer gärna också den utmärkta uppfinningen "knickers" till heders igen.

Membran förstörs fort i skor, då dessa böjs och utsätts för stora belastningar åt alla håll. Kvar har man då skor som andas dåligt, är svåra att torka och fort blir våta. Köp ett par gummistövlar istället.
 
Kan kanske bero på att de som sitter på utsidan är betydligt mer aktiva i vandringsvärlden än vad en förstagångsvandrare som går in på en sportaffär som bara har texmex-kängor, förlåt GoreTex skall det heta oavsett att GoreTex bara är ett av flera membranfabrikat..

Det är mest på det här forumet som folk påstår att goretex i skor (ja, ofta i alla dess former) är värdelöst. Jag har svårt att tro att det är så utbrett i hela världen om det vore så uselt.

Smaken är som baken förstås, men att komma med argument i stil med "vi som är kunniga tycker såhär eftersom vi är kunniga" känns väl sådär..

Om "alla" dina skor med goretex-membran i gått sönder inom ett år kanske du skulle testa garantin eller nåt. Jag har svårt att tro att det är standard. Men man får ju vad man betalar för även då det gäller skor med membran..
 
Hej Stenblock

Bra skor håller länge, men har väl mebramet i dina G-tex skor gått hål på, så har du en läckande sko.
Har prövat båda sorterna och fodrade skor kan inte torkas när du bor i tält. Skalskor kan och har torkats många ggr. Går du i torr terräng kan de t o m torkas innifrån av fotvärmen.

Flera av mina par med fodrade kängor har dött mögeldöden under åren. Men kan du torka dem efter bruk kan även de hålla mycket länge.

Till syvene och sist handlar det om vad du skall bruka skorna till. Jämför inte med torra berg söderöver, där kotymen är att du sover innomhus. Utan föreställ dig friluftsliv i våra gröna skogar och bland våra gröna fjäll, det regnar, det är dagg, det är svalt, det blir vått.

Som vanligt är valet ditt och viss kan det vara småsurt att ha gjort fel, även kostsamt, men med rätt tänk och funderingar kan envar komma rätt i sin beslutsångerst.

Vad det skall vara för märke på dina kängor beror på vilka som passar dina fötter bäst, annars finns ju möjligheten med skräddarsytt.
go tur
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
KulvertTur "Förväntad" vatten-täthet i GoreTex-kängor? Kläder 5
storskogen GoreTex kängor som läcker Kläder 4
Per75 Underhåll av GoreTex kängor Kläder 10
Svartkjelen Pro Bever, m/10 ggr starkare GoreTex - bra kängor? Kläder 2
Kajsa111 Tips för att reparera kängor? (gummikant men inte hela sulan) Kläder 2
holetaker Kängor för stillastående Kläder 14
tango Norska försvaret vill inte ha gtx-kängor samt Extragurad-membran? Kläder 34
EvaR Kängor med bra grepp? Kläder 31
Franz Var köpa Meindel kängor Kläder 3
praame Haglöfs Forest Kängor Kläder 2
Blizspy Helt nya Läder-kängor med Gore Tex, impregnera hur? Kläder 18
Elvah Finmaskiga liners till höga kängor? Kläder 4
Elvah Akut: kängor istället för Jörn, höga med mjuk sula eller låga med hård? Kläder 21
Kängor Kängor, hjälp. Kläder 4
Cacan Ny "Krok" till kängor Kläder 6
lkn02001 Val av kängor Kläder 33
JohnWedin Testa jörnkängor Kläder 10
Jackiie Första paret enklare kängor till pojkvännen - XXL? Kläder 11
Still Alive Dålig kvalitet på Lundhags kängor? Kläder 45
holetaker Den eviga frågan - vilka kängor? Kläder 13
_Mirella_ Om nyare Lundhags kängor och krympning Kläder 48
JMel Garmont Lynx kängor Kläder 1
Bing-bong Kängor med bred läst? Kläder 6
MalinSa Har du vandrat i barfotaskor/kängor? -Erfarenheter efterfrågas Kläder 17
Tundraman Kängor för vardagsbruk.. Kläder 13
Elvah Vada med kängor, vandra med blöta fötter: hur hantera ev sårskador på fötterna? Kläder 32
Nyburgaren Tunna men stabila kängor. Vad finns? Kläder 39
freonet Kängor för vandring, tips? Kläder 3
statemachine Vinterskor/kängor Kläder 12
Kajsa-Warg Val av kängor Kläder 2
naturälskaren Kängor för känsliga fötter? Kläder 12
doffy_74 Hjälp med kängor utan GTX mm. Kläder 16
tobiasadler Halvhöga kängor i trailrunnertyp? Kläder 7
Hæstr Kommer cellgummi på kängor att mjukas upp med tiden? Kläder 8
bico Sulor till Lundhags-kängor Kläder 7
Fiskemannen87 Identifiera hanwag kängor Kläder 1
grodanbolle Hybridskor kängor vs trailrunners? Kläder 7
skyking Funderar om Lundhags-kängor Kläder 28
Tiran Lundhags kängor, storlek? Snabbt svar önskas!! Kläder 29
Ljung_dalen Kan kängor göra benen trötta? Kläder 21
gusfallca Ont av Meindl-kängor Kläder 3
JuanMP Abisko-Nikkaluokta. Kängor? Kläder 1
disgruntled Behöver tips på skor/kängor för vandring. Kläder 6
Cshogun Behöver få reda på modell namnet, Meindl kängor. Kläder 11
Gurkdjur Nya kängor samt fråga om vildmarksbyxor Kläder 5
Tobbe C smörja kängor med smör?! Kläder 14
nisseni Badade med mina nya kängor Kläder 2
LonelyWolf tips och tankar ang Arcteryx nya innovativa skor/kängor med urtagbar innesko :) Kläder 21
Aasenheim Kängor för vandring på sommaren Kläder 7
Tapio_ut Går det att laga gummidelar på kängor? Kläder 7

Liknande trådar


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...