Hur stor är egentligen risken för punktering ?

råkade punktera mitt genom att lägga det över en gammal tältspik som jag inte sett, den stack upp en cm... det är bara på vintern jag kompletterar med ett vanligt liggunderlag. på sommaren ser jag inte den risken som ett problem.
 
Ca 7 år sen fick jag hål i en rätt ny Artiach Skin Mat (om jag nu minns modellnamnet rätt).
Fråga inte hur jag lyckades, men på nåt vis fastnade sovsäckens blixtlås mitt på liggunderlaget och då jag vände mig rev blixtlåset bort en ca 2x3cm stor bit av liggunderlagets ytmaterial... madrassen tömdes fortare än genom ventilen. Detta skedde dag 1 av en veckotur och det tillgängliga reparationsalternativet var en bit tejp. Trodde inte att tejpen skulle hålla en endaste natt men den höll flera år, men bytte till sist ut madrassen då jag inte längre vågade lita på tejpen.

En tidigare Artiach Skin Mat tog stryk då jag vred mina bara knän på madrassens yta, bubblor bildades och madrassen höll tätt men till sist blev bubblorna så stora att det blev dags för en ny.

Efter Artiach-madrasserna blev en Therm-a-rest ProLite som kändes bombsäker och gav aldrig några bekymmer men bytte den rätt fort till en NeoAir för att spara vikt och öka komforten. NeoAir känns inte så bombsäkert men den har hållit nu i några år utan bekymmer.
 
tycker att de flesta är rätt slitstarka.
fick massvis med hål i en themarest (kommer inte ihåg namnet, en rätt lätt och första trekvarts de hade)
dock var det när jag sov en del i södra Spanien längs kusten. där var det många klippor med riktig vassa stenar osv. då jag alltid sover ute har jag inget under matten heller. tror det var en gång 20hål på en natt jag fick :)

nuförtiden har jag alltid expeds airmatt och är grymt överraskad hur länge den håller. ofta jag sover i skärgården på klippor,sten och allt som finns. flera gånger jag trodde att jag nu borde få hål men aldrig hänt nåt än
 
Jag och tjejen använder Exped DownMat 9LW, inga tendenser till förslitningar ännu. Ingår ju repkit också. Funderar på att införskaffa Chair, dels för stolskittet men även för att kunna använda den ute på klipporna... Men den väger 600g, x2 då också. Så vet är lite kluven. Samt att de kostar 855 kronor...

Men jag vet ju hur ryggen brukar kunna värka efter många timmar i kajaken, samt hukandes för att laga mat etc etc. Känns som den skulle kunna höja njutandet lite mera :)
 
Jag hade tur. Mitt Exped Downmat 7 läckte som ett såll när jag skulle använda det någon månad efter en 8-daagarstur i Sarek. Det var massor med små hål ungefär där man ligger med ryggen mot det. FIck ett nytt utan frågor och det har hållit sedan 2009 och jag köpte också ett till förra sommaren. INTE kul om det hänt på Sarekvandringen...
 
Punkterade ett Thermarest av äldre modell för kanske 20 år sen, lagade med Liquisole, still going strong.
Ett 2 år gammalt Pacific Outdoors Ether 6 liggunderlag började släppa luft i vintras, har inte tagit mig för att hitta läckan ännu. Måste bli badtemperatur i sjön först:)
 
Jag använder 0,3 cm Evazote under mina uppblåsbara. Inte för punkaskydd, men jag har iallafall med det för att ha vid raster. Väger 71g för 49 x 150 x 0.32 cm.

Vet inte om jag skrivit om det här eller om någon annan som ts hänvisar till, men jag har fått två Synmat 7 som har släppt i limningen som gör att det blir kanaler. Resultatet blev att hela mattan blev som en ballong när man blåste upp det. Mindre kul med 8 dagar kvar i tält. Fick pengarna tillbaka från moontrail.com, och bytte till NeoAir.
 
Jag hade tur. Mitt Exped Downmat 7 läckte som ett såll när jag skulle använda det någon månad efter en 8-daagarstur i Sarek. Det var massor med små hål ungefär där man ligger med ryggen mot det. FIck ett nytt utan frågor och det har hållit sedan 2009 och jag köpte också ett till förra sommaren. INTE kul om det hänt på Sarekvandringen...

Som på denna länken eller? http://www.youtube.com/watch?v=EDC_DewtAOk
"failure of the sealant on the inside of the fabric "
"sealant had not bonded to the fabric"
 
BallongExped, ursäkta den dåliga bilden. Det här är mindre kul när man är ute, går inte direkt att laga
 

Bilagor

  • exped3.jpg
    exped3.jpg
    19.2 KB · Visningar: 587
BallongExped, ursäkta den dåliga bilden. Det här är mindre kul när man är ute, går inte direkt att laga

Det är det är en rolig effekt : D Har jag aldrig sett på Exped tidigare. Bara på ett Neo-Air. På det liggunderlaget blev det dock precis vid ventilen så det gick att använda ballongen som kudde. Inte så bekvämt men det funkade att använda några dagar till i alla fall.
 
Jisses, jag skulle bli så vansinnigt förbannad om jag var i början av en vandring och mitt liggunderlag skulle få för sig att bli en ballong! Tror jag behåller mitt ridgerest... Om inte annat är jag kort nog för att ha det dubbelvikt under överkroppen, så det är rätt bekvämt det med :).
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.