Hur mycket vatten går åt?

Hur mycket vatten ska man räkna med går åt per dygn när man kör tälttur? Räcker 2 liter/dygn? Då räknar jag med att ha öl med med som måltidsdryck för middagarna.

/Kjell
 
Kommer du att laga mat i vattnet, koka pasta t.ex. så får du räkna med att det försvinner en hel del vatten där.
2-3l/dag brukar jag räkna när jag paddlar men då brukar jag dricka vatten till maten så 2l kan nog räcka.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

Månadens fråga: Vandring i Sarek – varifrån utgår du helst?

Har du vandrat i Sveriges största högfjällsområde? Då vill vi veta: vilken plats tycker du är bäst att utgå från?
Kommer absolut

använda vattnet för matlagning, tänkte bara ta ett par öl på kvällarna, men kommer också dricka vatten då självklart. Tackar för svar.
/Kjell
 
Man brukar väl säga att man ska räkna med att man behöver få i sig minst 2-3 liter om dygnet (mer om man svettas), men då får man ju tänka på att man får i sig en del vatten via kolhydrater (när de bryts ner blir ju restprodukterna koldioxid och vatten).

Sen beror det väl på var man paddlar, paddlar man i östersjön kan man väl koka pasta och potatis direkt med sjövattnet (färdigsaltat, och kokningen dödar eventuella bakterier och virus).

Alkohol ger som sagt var en nettoförlust, så ölen får man alltså räkna som minus istället för plus (fast en enstaka öl är kanske knappt märkbart).

Det är ju samma sak med kaffe (och i viss mån även te).
 
kaffe och tea räknas som + vätska i sjukvården så det borde det nog göra här med, koffein måste intagas i väldigt stora doser för att man ska kunna påvisa en vätskedrivande effekt. svårt att uppnå bara genom att dricka kaffe
 
kaffe och tea räknas som + vätska i sjukvården så det borde det nog göra här med, koffein måste intagas i väldigt stora doser för att man ska kunna påvisa en vätskedrivande effekt. svårt att uppnå bara genom att dricka kaffe
Märkligt. Att kaffe är urindrivande vet ju "alla". Effektivare än öl på mig. :)

HåkanF
 
Temperatur

och ansträngningsgrad samt hur länge och när på dagen man anstränger sig har stor betydelse. 2-3 liter per dag är en ungefärlig tumregel och äter man mycket frukt och liknande finns det ju en del vatten där också. Potatis kan man koka i allt saltvatten det går inte igenom skalen medan pasta blir för salt om man kokar det i havsvattnet på västkusten.

Vätskedrivande effekten av olika drycker är olika stor beroende på en mängd faktorer. Dricker man mycket kissar man mer etc.

Thure
 
Sen beror det väl på var man paddlar, paddlar man i östersjön kan man väl koka pasta och potatis direkt med sjövattnet (färdigsaltat, och kokningen dödar eventuella bakterier och virus).

Kommer mest o ha egentorkad mat då kan man ju inte använda havsvattnet till blötläggning o kokning det sugs ju upp i råvarorna, gäller så inte pasta dåra
 
Kommer mest o ha egentorkad mat då kan man ju inte använda havsvattnet till blötläggning o kokning det sugs ju upp i råvarorna, gäller så inte pasta dåra

Paddling i områden utan drickbart vatten finns det ingen vinst med torkad mat om du ändå ska ha med all vatten för matlagningen. Tvärtom, på kajakturer i skärgård har jag alltid blöt mat. Bacon, konserver, färska grönsaker, ägg (håller länge i rumstemp om du kan ha dem hela), ostbricka. T o m färdig blåbärssoppa och juice. Varför köpa dyrt pulver och ändå ha med vatten? Vikten är sällan ett problem som vid fjällvandring, så njut av lite godare mat. Rådet om drygt 2 l vatten om dagen är under förutsättning att man få i sig vatten via maten. Om du kör torrmat måste du öka vattenmängden. Även om du svettas mycket. Räkna med 3-4 l per dygn som ska intas. Använd som sagt sjövatten till pasta och potatis. Till annan matlagning kan du ta hälften sjövatten och hälften dricksvatten (lite olika beroende på öst/västkusten) och skippa saltet. Ofräscht vatten som algblomning, grumligt eller jordbruksbyggd (e.coli-risk) undviks. Skogsinsjöar och fjällvatten är oftast ok, speciellt om du kokar det.

Jag brukar inte ha med mig vatten för en hel vecka, utan ca 10 l max. Räcker i 3-5 dagar. Sen planerar jag in ställen att fylla vatten längs vägen. Skärgården är full av restauranger, vandrarhem, affärer mm. Det brukar aldrig vara något problem att fylla ett par dunkar/flaskor. Vatten som legat i dunk och skärgårdsvatten smakar inte alltid så bra även om det är ok. En liten flaska smaksättare för bubbelvatten gör susen.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips