Hur gör man upp en säker eld i en torr skog?

Tja, en markberedning är ju nödvändig för lyckad föryngring och markberedning kräver ju specialmaskiner -som ägs av entreprenörer! Med andra ord är det omöjligt för enskilda markägare att styra över när entreprenören behagar dyka upp. Således kan knappast markägaren klandras för att branden uppstod.
/Niklas
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
Tja, en markberedning är ju nödvändig för lyckad föryngring och markberedning kräver ju specialmaskiner -som ägs av entreprenörer! Med andra ord är det omöjligt för enskilda markägare att styra över när entreprenören behagar dyka upp. Således kan knappast markägaren klandras för att branden uppstod.
/Niklas

Det är markägarens ansvar att

1: Anlita en seriös entreprenör

2: Kräva att arbetet utförs vid en lämplig tidpunkt, skogsägare är ju t ex ofta mycket noga med att avverkning skall ske medan det är tjäle i marken. På samma sätt kan kan naturligtvis kräva att man inte kör med skogsmaskiner när det är extremt torrt
 
Jag kan tänka mig att den seriöse frilufsaren inte är den största boven, de vill knappast ställa till besvär och skogsbrand. Vilket starten av denna tråden kan ses som ett bra exempel på.

I bl. a. Stockholms län (alla län?) är det eldningsförbud, men det hindrar inte alla från att elda i t ex engångsgrillar som inte är tillåtet, visserligen är sådan picnic kanske mest att förknippa med stadsparker och stränder (och knappast vandrare i skogen) men det är tydligen en vanlig brandorsak tillsammans med skogsarbete och fimpar (jag vet inte om frilufsare är mer och slarvigare rökare än skogsarbetare och andra men jag tror inte det heller?).
Den professionella yrkesutövningen som skapar bränder är ju mest olycksfall i arbetet och slumpen, tågen går ju hela dagarna och skogsbruket avverkar kontinuerligt skogarna så mycket dom hinner så per timme i skogen orsakar dom säkert mycket färre bränder än engångsgrillarna. Sedan finns det ju orsaker till bränder som ligger bortom försiktighetsproblem, pyromaner och åsknedslag t ex.

Det här gäller vid eldningsförbud:
Grillning på säkra grillplatser är tillåten under förutsättning att man har tillgång till släckutrustning och att man använder grillkol eller grillbriketter. All grillning skall ske med stor försiktighet och sker under eget ansvar. En engångsgrill är inte en säker grillplats.
Räddningstjänsterna/brandförsvaren uppmanar under rådande omständigheter till mycket stor försiktighet i samband med grillning på säkra grillplatser, arbete i skog och andra aktiviteter i naturen. Även små energikällor som t ex cigarettglöd, gnistor från grill och verktyg/maskiner kan vara tillräckligt för att skapa en okontrollerad brand.
Källa: Räddningstjänsten Södertörn.
 
Det är markägarens ansvar att

1: Anlita en seriös entreprenör

2: Kräva att arbetet utförs vid en lämplig tidpunkt, skogsägare är ju t ex ofta mycket noga med att avverkning skall ske medan det är tjäle i marken. På samma sätt kan kan naturligtvis kräva att man inte kör med skogsmaskiner när det är extremt torrt

Man kan alltid kräva ditt och datt. Sedan ser verkligheten ut på ett helt annorlunda sätt och det är verkligheten som gäller. Svårare än så är det inte.

Det är samma sak med entreprenörer som med hantverkare. Båda kommer när det passar dem och då är det bara att rätta sig efter det.

Säger man nej till en entreprenör nu av en eller annan orsak, så kan åtgärden försenas 1-2 år innan entreprenören är på gång igen.

Dessutom tror jag att det är fler markägare än jag som vill ha avverkning/gallring när det är riktig tjäle.
/Niklas
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips