Lite tipps för att göra skogen lite roligare för de små.

Just avsnittet om vattenfilter har man lärt om då små fuktiga burkar som bärs där det är kroppsvarmt är perfekta odlingsplatser för bakterier.
Att ta upp vatten en bit från bäcken och låta sedimentet sjunka är oftast bättre.

go tur
 
Vattnet skall alltid kokas eller kloras innan man kör dom genom dessa filtertyper eller även vanliga köpa aktivtkolfilter just för att undvika detta.Kolfilter renar inte bakterier och virus i nån större omfattning utan är bra på att ta upp oljor och diverse organsiska material

Annars byta kol ofta , i ett nödläge kan man bli tvungen att köra utan kokning och klorning - dessa kolfilter skall då användas en gång per kolsats.


En enklare variant och lika bra nästan är utan mossorna och endast kol.
Ta en ölburk/konservburk.
Jacka massa små hål i botten.
Skär loss toppen , fyll med kol mortlat till ganska fina korn , det blir ju varierande storlek men så det inte är kolpulver som åker med vattnet ut i botten.
En ölburkstopp har ju ett hål , en konservburkstopp har inte , fix hål.
Anpassa diametern på toppen så du kan trycka ned den i burken och så den låser fast.
Pressa ihop kolet så halva bruken upptas av det.

Tryck i den anpassade toppen , sen har man halva burkutrymmet som tratt som man då duttar i vatten hela tiden.

Längden av en halv ölburk fixar humusfärgat vatten till klart.
 
Fixa dricka ur björk är spännande om man inte är så noga med allemansrätten (eller hellre: Äger en egen björk).

Borra/skär hål i barken, samla upp, låt väl smaka. Inte för att det är jättegott, men det är garanterat ofarligt åtminstone.

/L
 
Att FM fimpat egna vattenfiltret beror just på bakterieförgiftnings risken. Somliga bär med sig öl nog till en matchkväll och fortsätter propagera för tveksamma vattenfilter. Andra lyssnar på de allvarliga varningarna. Envar får avgöra sin mognadsgrad.

go tur
 
Fixa dricka ur björk är spännande om man inte är så noga med allemansrätten (eller hellre: Äger en egen björk).

Borra/skär hål i barken, samla upp, låt väl smaka. Inte för att det är jättegott, men det är garanterat ofarligt åtminstone.

/L

Täpper man till hålet sen så är det ofarligt för björken i stora drag.
Man får inte missa just det , är som att punka kroppspulsåldern.
Detta är under savstigningen , annars inte
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.
Att FM fimpat egna vattenfiltret beror just på bakterieförgiftnings risken. Somliga bär med sig öl nog till en matchkväll och fortsätter propagera för tveksamma vattenfilter. Andra lyssnar på de allvarliga varningarna. Envar får avgöra sin mognadsgrad.

go tur

Men det måste väl ändå gå bra att använda det för att rena vattnet från smuts/partiklar och sedan koka det som vanligt. Det borde ju se aptitligare ut och smaka bättre. Samtidigt som man kokat bort alla bakterier.
 
www.myveggie.se

Vill tipsa om en ny receptsida om ni tycker om svamp.

www.myveggie.se

Bara vegetariska och veganska recept, de kan hjälpa dig med svamp med, skicka ett Fb meddelande till dem så svarar dem.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips