Hur förstör man en ulltröja?

Hej!

kring 1990 var jag i Lappland och köpte en klassisk norsk stickad ulltröja av märket Skjaeveland. Den har bara blivit sparsamt använd eftersom den är för vid. Jag gillar vida tröjor men denna är FOR vid. Och lite för gles i stickningen tycker jag. Jag läste nyligen tipset att krympa ulltröjan en storlek för att få den mer tät, perfekt för mitt fall eller hur?

Så nu har jag tvättat tröjan i 40 grader, 60 grader, 60 grader och centrifugering, 70 grader och senast i 80 grader och tuff centrifugering. Ordentlig massering med tvättsåpa. Och tröjan vägrar ge sig, den har krympt nån procent på längden och inget på bredden.

Vad gör jag nu, kokar den?

/ mvh Tomas F:
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Koka krymper mest.
Det är vanligt att göra det med ull vantar för att få dem riktigt kompakta.

Jag skulle prova 60 grader tvätt och torktumling med varmaste inställningen.
Hoppa över centrifugering i tvättmaskinen och stoppa den blöta tröjan direkt i torktumlaren.

Funkar inte det så koktvätta.
 
Här är teorin bakom det hela:

Det som händer med ullen när den valkas eller tovas ihop är att epidermisfjällen som finns på ullfibern öppnar sig med hjälp av såpa och varmt vatten. När man sedan bearbetar ullen hakar fjällen i varandra. Det är på grund av att såpan är basisk som epidermisfjällen öppnar sig. Om man vill få dem att stänga sig kan man använda något surt, till exempel ättika. Ullen bör helst vara otvättad när man tovar eftersom lanolinet (ullfettet) hjälper till att valka ihop fibrerna samt ger det färdiga plagget bättre vattenfrånstötande förmåga.

Sen klarar du nog av att räkna ut hur du ska göra själv. Räkna med att det kan ta flera timmar.
 
Men det där tycker jag låter lite konstigt. Det är ingen ullblandning? Då jag krympt ull så har jag bara kört den i 60 grader så har det varit klart, Och de har krympt mest på vidden och mindre på längden.
 
tycker det låter märkligt, samtliga mina tre liknande experiment har resulterat i något frimärksliknande som man fått ägna betydande energi åt för att få på sig.

det är inte så att du hänger den på en galje, när den torkar? med följd att den av sin egen tyngd, i blött tillstånd, drar ut sig? ylletröjor torkar man smidigt genom att lägga dom plant på frottehandukar.

har ni motsatt problem och vill göra en tröja eller skjorta större kan man hänga den på en rejäl "kavaj" -galje och fästa tyngder i nerkant + ärmar, när det är blöt.
 
Hej, den torkar liggande på nät.

Har nu fått höra att det finns ull som krymper väldigt lite medans ull från de flesta andra raser krymper rätt mycket. Återkommer efter kokning. /TF
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips