Hur fförankrar ni tält i hård vind

Ni hade tältet uppe i 40 m/s utan någon skyddande mur? I sådan kraftig orkan funkar det bara med en skyddande mur. Ja, det rekommenderas ju redan i långt mindre vindstyrkor. Att flytta tältet kan du glömma. Man kan ju inte gå upprätt i vindstyrkor över 30 m/s. Jag är grymt imponerad av att tältet överhuvudtaget inte blåste sönder. Att resa ett tält i 40 m/s, utan någon skyddande mur ser som jag smått omöjligt, ifall det inte är en värsting alpintält och även med ett sådant skulle jag inte gjort det.
 
Re:

Ni hade tältet uppe i 40 m/s utan någon skyddande mur? I.

Att vinden ökade från 7-8 m/s till +25 m/s och med runt 40 m/s i byarna kombinerat med att vinden vred sig 90 grader så att istället för at stå mot vinden fick vi vinden mot sidan var en starkt bidragande orsak till incidenten.

När jag slog läger blåste det runt 7-8 meter per sekund och under natten ökade det till 40 m/s i byarna, enl uppgifterna från Tarfala.

Mitt tält, ett Hilleberg Nallo 3 GT flög iväg och landade några nundra meter bort där jag fick tag i det. En tältpinne blev avbruten och i efterhand kostaterade jag skador i botten på innertältet och vid en av kanalerna på yttertältet där tältpinnen gått av.

Det som bodde andra tältet. ett McKinley 2-mans tunneltält, lade runt 40 cm stora stenar på duken runt om för at det inte skulle lätta, och det blev helt söndrigt i väven och fästena.

Det var precis så vi kunde gå i motvinden uppe på platån vid fyra-tiden på morgonen och plocka ihop allt som spritts för vinden ,

Då vi kom ned från Kitteldalen ned till stigen mellan Keb fjällstation och Singi-stugorna kändes som att det var betydligt lugnare. När vi kom ned till fjällstationen såg vi ett antal tält som blåst ihop och hörde att flera tält gått sönder i fästen. Där blåste det 21-22 m/s vid 8-tiden på morgonen och helikoptern inte kunde landa pga för hård vind. Något som en gäst från en större stad i söder var irriterad över ;)

Någon som vill göra fjällvandring med mig?
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Vi hade uppemot 40 m/s i helgen uppe vid Keb och min förankring med hyfsat stora stenar på tältspik och line och på duken vid ändarna räckte inte till.

40 m/s är VÄLDIGT blåsigt. Utan naturligt skydd undrar jag hur många tält som står kvar i den vindhastigheten... Jag har hjälpt till att fälla ett tält i vindbyar på (uppmätta) 20-25 m/s och det var allt annat än enkelt. Då stod mitt tält några meter längre in i björkskogen och klarade sig bra.
 
40 m/s är VÄLDIGT blåsigt. Utan naturligt skydd undrar jag hur många tält som står kvar i den vindhastigheten... Jag har hjälpt till att fälla ett tält i vindbyar på (uppmätta) 20-25 m/s och det var allt annat än enkelt. Då stod mitt tält några meter längre in i björkskogen och klarade sig bra.


Uppgifterna om 40 m/s i byarna kommer från militärena som låg uppe vid forskningstationen vid Tarfala. Gissar på att viden där vi låg var runt 25 m/s och mer i byarna. baserat på resonemanget i tidigare kommentar.
 
Nâgonstans i trâden väcktes ett litet frâgetecken till liv hos mig.
Stormlinorna? Finns det nâgot skäl att man ska fösöka fâ ut dom sâ lânga som möjligt eller sâ korta som möjligt? Mer spänst eller stummare?
Jag brukar nog föredra att ha linorna rätt lânga, tycker det lättare blir snyggare sträckning i duken, men är det bättre?
 
Enligt Hilleberg ska linorna vara så långa som möjligt. Har dock inte själv gjort någon närmare undersökning av saken..

När det gäller vinden så blåste det väl drygt 30 m/s i byarna med en medelvind på 12-18 om jag minns rätt (kollade på SMHI.se i förrgår). Det är en viss skillnad på medelvind och byvind, men att det blåste rejält rådde det nog ingen tvekan om. Har dock inte läst något i lokalpressen om hårda vindar. Med en medelvind på 35-40 m/s så går man ingenstans och om tältet står exponerat ska man nog ha tur om det ska klara sig oskadat. Under orkanen som drabbade fjällkedjan i mitten av september förra året och där flera tält hos jägarbataljonen som var på övning i Kebnefjällen skadades, så uppmättes en medelvind på 37 m/s vid Tarfala. Jag tältade själv då vid Singi och när vinden kulminerade var det som om malmtåget körde över tältet. Jag hade dock fått förvarning och istället för att gå mot Tarfala som planerat, så gick vi ner till Singi. Sannolikt blåste det mindre vid Singi än i Tarfala, men trots det blåste fönster sönder i Singistugorna.

Befarar jag hård vind brukar jag bygga vindmur. På vintern är det ju lättare men det går även med sten och en halvmeter gör rätt mycket för att sänka vindhastigheten nära backen. Först försöker jag dock finna något strukturellt skydd; en sänka, stor sten, videsnår eller liknande som kan ta ner vinden något. Sen är det bara att ankra fast och hoppas på det bästa. Som väl är så är orkanvindar väldigt ovanliga under barmarksperioden och vindarna vid Singi i höstas är det starkaste jag upplevt under vår-sommar-höst. I dom vindstyrkorna går man ingenstans och hade man tältat exponerat och inte i närheten av en stuga hade en sönderblåsning kunnat gå illa. Orkanbyar, störtskurar, kolmörkt och 2-3 grader gör att man inte är så kaxig.
 
känns som att det rent logiskt borde vara bäst med långa linor va?
en lång lina håller ut tältet åt sidan, så att det behåller formen, medan en kort mest bara drar ner det mot marken...
 
Jag är väldigt säker på att så långa som möjligt är så bra som möjligt. Dock har det ju sina nackdelar vad gäller snubbel och att man tar mer yta i anspråk (när det inte behövs).
 
För några år sedan gick jag Storådörren i Härjedalsfjällen. Råkade ut för storm under kvällen och natten. Försökte sätta upp tältet vid 18 tiden men det blåste för mycket. fortsatte vandringen tills jag hittade en tältplats i lä där jag vågade slå upp tältet, det gjorde jag först kl 24 på natten.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips