Hur får man sitt kokkaffe godast?

I färskbryggt/-kokat kaffe är jag inte så glad i salt. Men det händer ju att man ibland får tag i kaffe som stått på bryggaren eller i en kanna för länge och blivit beskt. Då hjälper det att strö i några korn i koppen för att få en bättre smak. (Fast det kanske bara är placebo?)

Jag är som jag är det vill säga en sådan som måste testa och göra jämförelser.
Ett antal blindtester har övertygat mig om att salt inte är nödvändigt för gott kaffe men jag tycker det blir lite ”mjukare” i smaken. Eftersom jag är nybörjare har jag nästan aldrig druckit gammalt surt återuppvärmt kaffe...
 
Menlös...

Att ta en nypa salt i kaffet hör väl främst vintern till eftersom smältsnö i princip saknar allt vad mineraler heter.


peter
 
Arvid Nordquist Kok förvarat i kaffepåse av renskinn, kallt vatten, koka upp över en eld och sen låt svalna tills sumpen sjunkit ner och avnjuts sedan i kåsa av trä. Har aldrig använt mått och har aldrig känt behovet av det och skule kaffet bli för starkt så är det bara spä med lite vatten.
 
Glöm inte avslutningen, avgörande;)

9ae19fdaf00e5651276c44f31202ae9d.jpg



Raskesven
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.
Töresticka. När den trycks ner i pannan sjuder kaffet till och sedan sjunker det snabbare än utan sticka. Jag vet inte varför men det fungerar. Fördjupar också kaffets smak:)

Raskesven

Jag vet...jag är tråkig även om jag inte är helt insatt.Men troligtvis är det terpentinet som påverkar ytspänningen.


peter
 
Viktigt är att man har en riktig kaffepanna. Bra balans mellan höjd och diameter (typ. gammal kopparpanna). Och naturligtvis en riktig böjd pip! Och att tillagningen sker över öppen eld.
Kaffet ska koka upp och sedan få sjuda tills allt skummm är borta.

Se en bild på min gamla fina Trangiakaffepanna: http://www.utsidan.se/albums/viewpic.htm?ID=19467&set=
Är det föresten någon som vet när man tillverkade dessa pärlor?

Ha de' ///Claes
Nygårdhs irrfärder i Fjällen
 
Jag har en av rostfritt stål som väger 195g efter viss modifiering av handtag och rymmer 0,6l,jag tror att den är finsk för finnar kan allt om kaffekokning (Kaffet blir gott i den,därav mitt antagande).

Jag skulle vilja ha en lite större och eftersom min finska sträcker sig till svordomar och sånt undrar jag om nån kan lägga in en länk till finska butiker/tillverkare som säljer eller tillverkar kaffepannor (Ev stekpannor också).

Kahviaika (Ett minne från farmor)


peter
 
Senast ändrad:

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips