hjälp med jotunheimen

Hejsan folket! jag vet att det finns lite mer erfarna fjällvandrare än jag här på utsidan så jag vänder mig till er för kunskap och råd.
nästa sommar har jag planerat på att vandra uppe i jotunheimen, detta blir min första fjällvandring, vet inte om jag kommer göra denna själv eller med någon, men tanken blir iaf att inte tälta, pga okunskap och vikt förhållanden!
tanken är det att man ska bo i stuga och göra dagsturer, o på så sätt minska vikten att toppa o vandra med!

men finns 4a platser jag vill besöka på vandringen:
Toppa storen
Toppa Jotunheimen
Toppa Glittertind
Och vandra på Besseggen!
ett plus vore ju med om man kunde stanna en natt på Jotunheimen fjällstue!

det kommer ju att bli o bo i fjällstugor som nämnts innan och jag undrar lite hur långt man kan vandra på en dag, normal packad och relativt god fysik? samt om någon skulle kunna hjälpa mig lite med färdrutt och lite logistik. det ska gärna inte vara en jägarmarsh, utan mer en upplevelse.
samt hur det går med transport o.s.v. till och från berget/stugor...

all kunskap och hjälp är ytterst uppskattad!
//Mvh
 
Tja! Storen ligger rätt så långt ifrån de andra ställena du vill till och kräver också klätterutrustning. Sista biten upp till toppen bjuder på ca 150 meter klättring svensk grad 4-5 som svårast beroende på vilken av vägarna du tar. Finns självklart mer avancerad klättring också!
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Jotunheimen erbjuder alla svårighetsgrader. Köp en norsk fjällkarta om du inte redan gjort det. De anger ledernas längd i timmar och vi fick multiplicera med 1,5 - 2 för att det skulle stämma för oss. Finns ett väl utbyggt ledsystem och fjällstugor / hotell.
Besseggen är vandring, men ha respekt för att det är en hel del höjdmetrar man ska upp och nerför - liksom på alla andra leder. Finns leder upp till toppar som är innehåller både glaciärvandring och klättring. Låter som att jag avråder från att åka dit, men tvärtom. Blir en fantastisk upplevelse! Men gör det inte för svårt för dig, utan se till att du kan njuta av vandringen.
 
@Edvin m
haha den e uppfattad på storen, kanske skippar den i så fall =), blir bättre logistik mässigt med.

@Pwe
och angående att bli avskräckt... jag är redan förtrollad av jotun, jag SKA dit.. därmed punkt.. men en norsk fjällkarta ska inhandlas. går det att få tag på på norska turist byrån? eller möjligen här i sverige?

@Tassemark
ja blidde en liten felskrivning där, Galdhöpiggen var det jag menade
uppfattad på länkarna, ska kollas under morgondagen när inte tröttheten smyger på!
..

Tack för snabba o nyttiga svar =) hoppas det kommer flera kunskapsrika och hungriga skribenter !
 
Stora planer

Det låter som stora planer om du nu ser dig som nybörjare. Mitt tipps är att skippa bestigningen av Storen eftersom den är såpass tekninskt svår. Om du nu inte är erfaren klättrare sen tidigare. Men området runt Storen, Hurrungane, är häftigt och väl värt att "bara" vandra genom.
När jag var i Jotunheimen i höstas såg jag en bok till försälning som heter "Fotturer i Jotunheimen, Helge J. Standal och Jon Hagen". Den såg väldigt bra ut men var dyr. Där beskrevs turer i området inte bara med text och kartor utan även inritade på panoramabilder tagna från topparna. Det gav en väldigt bra bild av terrängförhållanden och ett bra komplement till till kartorna när man vill planera sin tur.
 
Kolla in http://www.tilltopps.com/ för turförslag i Jotunheimen.

Det går bussar från Oslo till bl.a. Gjendesheim (varifrån man kan påbörja en vandring över Besseggen). Hör efter med http://www.nor-way.no/

Alternativt kan man åka bil/buss direkt till Spiterstulen, som ligger vid foten av Galdhøpiggen. I Norge är bilvägarna dragna djupare in i fjällområdena än i Sverige, vilket gör fjällen mer åtkomliga för turister.
 
Tio år sedan jag var inne i Jotunheimen nu... vad jag har hört har området blivit för poppis för sitt eget bästa?! Kryllar av vandrare överallt?

En kille jag mötte i somras sade att det knappast går att finna fjällfriden längre i jotunheimen. JAg vill tillbaka dit, men kanske ska man vänta tills hypen är över.. :)
Tur att det finns andra mer gömda och glömda fjellområden!
 
Tio år sedan jag var inne i Jotunheimen nu... vad jag har hört har området blivit för poppis för sitt eget bästa?! Kryllar av vandrare överallt?

En kille jag mötte i somras sade att det knappast går att finna fjällfriden längre i jotunheimen. JAg vill tillbaka dit, men kanske ska man vänta tills hypen är över.. :)
Tur att det finns andra mer gömda och glömda fjellområden!

Mycket folk är det, knallade upp på bland annat Galdhöpiggen och Glittertind i Augusti, när vi besteg Galdhöpiggen från Spiterstulen gick vi om knappt 300 pers på vägen upp. Med facit i hand hade jag nog hellre valt ett annat berg.
 
Jag rekommenderar en junivandring i jotunheimen. Vackra klara dagar och dom kalla nätterna är ju inget problem om du tänkte bo i stuga. Jag har gått upp på galdhöpiggen från visdalen en junimorgon utan att träffa mer än ett fåtal lokala ungdomar som var uppe på en något lägre topp och hånglade till en jotunheimensoluppgång. På vägen ner mötte jag ett par ortsbor på tur samt några få turister med toppfeber.

Jag tycker Galdhöpiggen ska upplevas en tidig junimorgon med gnistrande kalla och benhårda firnfält så att vandringen blir enkel på vägen upp medan nedvägen underlättas av sorbetliknande solsmält snö. Starta så tidigt att du får toppen själv innan horderna av turister i lågskor och handväska kommer från juvashytta.

4bb49282374d5d1d33b524786fb17379.jpg


Jotunheimen är verkligen jättarnas boning.
 
Gustav Cronhamn

Ta bussen till Spiterstulen från Lom.

Från Spiterstulen tar det ca 6-7 timmar fram och tillbaka till Galdhöpiggen. Från Spiterstulen förflyttar du dig till Glitterheim över Glittertinden, tar något längre än till Galdhöpiggen. Därifrån utgår du för en tur över Bessegen.

Min kompis besteg Kyrkje, vilket han har goda upplevelser från. Brant scramble!

//Gustav Cronhamn
www.cronhamn.net
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips