Hittat gamla knivar

ventilslippasta på en brädstump...det var något nytt i alla fall för mig?....måste prova någon gång.
Även skomakarna i uk verkar gilla den lösningsmedelsluktande geggan. För lite avverkning för en rejäl slipning, men sen blir det ju aldrig riktiga jack o stök i en yrkesverksam persons verktyg som bryner o striglar flera gånger om dagen.
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Jag hade också svårt att skilja på konkav och konvex i mitt inlägg tidigare.

Jag tror dock att de flesta förstod. På en plan slipsten blir eggen konvex vid handslipning. T.ex. Fällkniven levererar sina knivar slipade så.

Konkav egg får du vid slipning på en rund slipsten, t.ex. Tormek. Dock är eggen så lite konkav att det praktiskt kan ignoreras.
 
Jag har slipat en del knivar med skandi egg. Har nästan bara knivar med skandi.
Jag upplever inte att jag får konkav slipning.
Trycker på skandi delen av kniven med fingrarna med på hela skandi eggen med lite extra tryck på eggsidan.
Däremot så blir eggvinkeln lite brantare med tiden. Så lite att jag hittills inte brytt mej.
Jag ser ju hur brynet tar på hela skandi eggen.
Jag använder diamant bryne.
Man måste använda hela brynet, använder man bara mitt delen av brynet så blir det en fördjupning som gör kniven konkav.
 
Senast ändrad:
Har du händer av stål eller? Det är ju helt omöjligt att med händer av kött och ben hålla ett knivblad så man inte förändrar vinkeln alls.
Klart man vobblar någon grad men det har ingen större betydelse. Om man har svårt att hitta vinkeln kan man ha en kloss i korrekt vinkel liggandes mot sten/papper, exempelvis 20-25grader. Efter några drag vilar man kniven mot klossen för att "ställa in händerna" och sen tillbaka mot sten/papper igen. Då hjälper man muskelminnet och får också lite självförtroende för att man gör rätt så att man verkligen vågar slipa kniven och inte bara duttar lite.
 
Konkav, konvex. Jag fick lära mig. Konkav: man s(kav)er med insidan på handen. Konvex: håren (väx)er på utsidan på handen.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips